Widget Recent Post No.

Αχερόντια : εξαπατά τις μέλισσες με Φερομόνες




Προκειτε για μια πολυ ''παραξενη'' και ιδιομορφη νυχτοπεταλουδα η οποια προσαρμοστηκε στο περασμα των αιωνων να επιβιωνει σε βαρος των μελισσων μας με κυριο στοχο την κλοπη του μελιου μεσα απο τις κερηθρες.



Οι μελισσες οπως γνωριζουμε εχουν ενα ιδιαιτερα εντυπωσιακο αμυντικο συστημα που κανενας εχθρος και κανενα οπλο δεν μπορει να αγνοησει. Πολλοι θα αναρωτιουνται πως μια τοσο μεγαλη νυχτοπεταλουδα εισβαλει τοσο ευκολα μεσα στην κυψελη χωρις οι μελισσες να της επιτεθουν. Γινεται αραγε αυτη η νυχτοπεταλουδα να δεχεται τσιμπηματα και να εχει αποκτησει πλεον πληρη ανοσια στο δηλητηριο της μελισσας?



Η Αχεροντια νυχτοπεταλουδα χρησιμοποιει ενα αλλο οπλο για να εισβαλει μεσα στην κυψελη και να κανει τις μελισσες φρουρους να την αγνοησουν. Ενα οπλο που ειναι ''αορατο'' ακομα και στις μελισσες. Χρησιμοποιει ενα χημικο οπλο που ουσιαστικα την κανει αορατη μεσα στην κυψελη. Φερομονη παρομοια με αυτη των μελισσων την βοηθαει να περναει μεσα χωρις οι μελισσες να της επιτεθουν. Ουσιαστικα αυτη η πεταλουδα εξαπατα τις μελισσες φρουρους και μειωνει την επιθετικοτητα εφοσον οι φερομονες αυτες που εκκρινει μπερδευουν τις μελισσες. Δηλαδη με λιγα λογια εχει αποκτησει ενα αψογο καμουφλαζ με το οποιο και εχει εξασφαλησει την επιβιωση της στο περασμα του χρονου.




Ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα. Οι μελισσες δεν λειτουργουν μονο με φερομονες και δεν ειναι τοσο ευκολο να εξαπατηθουν  τοσες χιλλιαδες μελισσες. Οι φρουροι της κυψελης δεν επιτρεπουν την νυχτα να περασει τιποτα μεσα στην κυψελη εκτος απο τα ιδια τα μελη της αποικιας. Θα κεντρησουν οτιδηποτε προσπαθησει να εισβαλει μεσα και ειδικα μια τοσο μεγαλη νυχτοπεταλουδα.  Τα τσιμπηματα πολλες φορες ειναι αρκετα απο τις μελισσες φρουρους , και παροτι η νυχτοπεταλουδα εχει ενα αδιατρητο σωμα με ενα ιδιαιτερα σκληρο περιβλημα ψωφαει. Μολις η νυχτοπεταλουδα απειλειται βγαζει εναν ''σιριγμο'' που παλαιοτερα νομιζαν οτι ειναι ηχητικα μυνηματα που ''αφοπλιζουν'' τις μελισσες.  Ομως μετα απο ερευνες κατεληξαν οτι ο πολεμος ειναι ''χημικος'' και για αυτο οι μελισσες δεν επιτιθονται.

Ειναι εντυπωσιακο το γεγονος οτι οι μελισσες οταν η αχεροντια κλεβει μελι την αγνοουν και δεν της δινουν καμια σημασια σαν να μην υπαρχει.  Ποιος θα φανταζοταν οτι αυτη η πεταλουδα εξαπαταει με τετοιο τροπο της μελισσες μας?

Γι αυτο συναδελφοι ειτε εχετε δυνατα μελισσια ειτε αδυναμα καλα θα κανετε να βαζετε μεταλλικα πορτακια στις κυψελες σας  τα οποια δεν επιτρεπουν την εισοδο σε αυτες τις νυχτοπεταλουδες που μονο κακο μπορουν να κανουν στις μελισσες μας.

orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Που το διαβασες αυτο παλί? Γραψε καμια πηγή. Δεν θελω να σε αμφισβητησω και σε καμια περιπτωση να σου κανω αντιλογο , αλλα γραψε μία πηγή πληροφοριών σε αυτα που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμε οι πληροφοριες στις μερες μα ειναι ελευθερες προς ολους. Μπες διαβασε και ψαξε μονος σου να δεις αν αυτα που λεω ειναι μπαρουφες η οχι. Αν κανεις μια αναζητηση σε ξενες σελιδες θα βρεις πολυ περισσοτερες πληροφοριες απο αυτες που γραφω εγω.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!