Widget Recent Post No.

Πως και που να πουλήσω το μέλι μου;



Από προχθές που δημοσιεύσαμε το άρθρο μας για τους γενικούς νόμους που ισχύουν στην μελισσοκομία, έως και σήμερα το μεσημέρι που γράφτηκε αυτό το άρθρο, έχουμε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, προκειμένου να διαθέσουμε την παραγωγή μας από καταστήματα λιανικής πώλησης,  όπως μίνι μάρκετ κλπ.

Το πλήθος των ερωτήσεων που δεχθήκαμε, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, αλλά και τη σύγχυση που προκαλεί η πολυνομία, και η γραφειοκρατία στους νέους κυρίως μελισσοκόμους. Για το λόγο αυτό αποφασίσουμε να γράψουμε ένα άρθρο εξειδικευμένο πάνω στους κανόνες και τις προϋποθέσεις διάθεσης συσκευασμένου μελιού από καταστήματα, και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι ακριβώς ορίζει ο νόμος για αυτό το θέμα: 
Υπουργική απόφαση: Α2 –861/14.8.2013 /  Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων
Άρθρο 31 Διακίνηση – Διάθεση  μελιού
1. Το μέλι που διατίθεται στον τελικό καταναλωτή σε κάθε σημείο πώλησης (π.χ καταστήματα, τόπο συγκομιδής, οργανωμένες Λαϊκές Αγορές ή Λαϊκές Αγορές Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας) διατίθεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο. Για τους παραγωγούς (μελισσοκόμους) ισχύουν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό ΕΚ 852/2004 για την πρωτογενή παραγωγή (ΚΕΦ 1, Άρθρο 1, παράγραφος 2γ), που λέει ότι:

Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:
α) στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική οικιακή χρήση
β) στην οικιακή παρασκευή, χειρισμό ή αποθήκευση τροφίμων για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση
γ) στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
2. Το μέλι μπορεί να διατίθεται σε χύμα μορφή μόνο σε χώρους μαζικής εστίασης (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια) και μόνο εφόσον πρόκειται για επιτόπια κατανάλωση. Στις περιπτώσεις αυτές, θα αναγράφεται σε πινακίδα τοποθετημένη δίπλα στο σημείο που εκτίθεται προς κατανάλωση το προϊόν η ονομασία πώλησης του μελιού και η ένδειξη που αφορά στην χώρα ή στις χώρες όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.
3. Σε εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4177/2013 (Α'173) επί όλων των τιμολογίων αγοραπωλησίας μελιού, πέραν των άλλων ενδείξεων, αναγράφεται η ονομασία του μελιού, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων - Ποτών (π.χ. μέλι ανθέων, μέλι κηρήθρας κλπ.) και η χώρα ή οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του είδους, όπως ορίζεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις αποφάσεις του ΑΧΣ.
Πως ερμηνεύονται όλα αυτά:
Ο παραγωγός μελισσοκόμος μπορεί να πουλήσει το μέλι του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο – έτσι όπως θα το περιγράψουμε αναλυτικά ποιο κάτω – στις εξής μόνο περιπτώσεις:
ΠΡΩΤΟΝ: Αν το διαθέτει λιανικώς προσυσκευασμένο σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά, από το μελισσοκομείο του, σε οργανωμένες λαϊκές εφ όσον έχει πάρει ανάλογη άδεια για αυτό και στα τοπικά καταστήματα που βρίσκεται η παραγωγή του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Σε μεγάλες συσκευασίες, δηλαδή χίμα, σε χονδρεμπόρους ή σε καταστήματα μαζικής εστίασης όπως ξενοδοχεία κλπ.
Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και είναι υπεύθυνος για την καταλληλότητα των προϊόντων του! 

Αν όμως θελήσει να το πουλήσει σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά σε καταστήματα λιανικής όλης της επικράτειας, όπως σούπερ μάρκετ, τότε είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει συσκευαστήριο!
Εκτός όμως απ αυτό, ο μελισσοκόμος που θα δημιουργήσει μια σύγχρονη μικρή μονάδα μεταποίησης-τυποποίησης, θα πετύχει να καθετοποιήσει  την παραγωγή του, να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και να τα διαθέσει πιο εύκολα. 

Οικονομοτεχνικά αυτό αξίζει τον κόπο να γίνει για κάποιον που έχει από 200 τουλάχιστον παραγωγικά μελίσσια και πάνω, με προσδοκώμενη ετήσια παραγωγή γύρω στους 2-2,5 τόνους, οπότε και θα μπορεί να το καλύψει και η μικρότερη, από πλευράς χώρου εγκατάστασης μονάδα συσκευασίας, που ορίζεται σύμφωνα με τον νόμο στα 40 τ.μ.

Αυτό μπορεί να αλλάξει αν κάποιος αποφασίσει να συσκευάζει και μέλια άλλων μελισσοκόμων, οπότε μπορεί να κάνει ένα συσκευαστήριο μεγαλύτερο από αυτό που απαιτεί η δική του παραγωγή.
Η μικρή  μονάδα τυποποίησης μελιού όπως και κάθε μικρό εργαστήριο τροφίμων για να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να της χορηγηθεί Άδεια Ίδρυσης, Λειτουργίας και Αριθμός Έγκρισης. 
Τις άδειες εκδίδουν οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες). 
Χωρίς άδεια, η λειτουργία συσκευαστηρίου είναι "παράνομη". 

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μιας μικρής μονάδας τυποποίησης εκδίδεται από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας. Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας.
Η άδειά χωρίζεται σε δύο στάδια: 
•Την άδεια εγκατάστασης 
•Την άδεια λειτουργίας. 

Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται αρχικά και ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Στο χρονικό διάστημα που ορίζει η άδεια εγκατάστασης, με τη μονάδα πλήρως εγκατεστημένη και μετά από την βεβαίωση καταλληλότητας από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας , εκδίδεται η άδεια λειτουργίας, και έτσι η εγκατάσταση μπορεί πλέον να λειτουργεί νόμιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Με πολύ πρόσφατη υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως 3181 της 27-11-2014, καταργείται η άδεια λειτουργίας (όλα τα άλλα παραμένουν) για 103 δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ελπίζουμε να περιλαμβάνονται και τα συσκευαστήρια μελιού, αφού η απόφαση δεν το προσδιορίζει επακριβώς??? Για τη έκδοση πάντως της άδειας μικρού εργαστηρίου τυποποίησησης, απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε, είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.

Με τον όρο μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων το οποίο έχει εγκατεστημένο εξοπλισμό με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW και η στάθμη θορύβου δεν υπερβαίνει τα 45 dBA, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.1180/81 Π.Δ. (ΦΕΚ 2934/6-10-81). Τα συσκευαστήρια αυτά θεωρούνται χαμηλής όχλησης και μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές Γενικής Κατοικίας. Χρειάζεται όμως προσοχή με τις χρήσεις γης, γιατί συνήθως στα ΦΕΚ στα οποία ορίζονται αυτές, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένες χρήσεις.
Τώρα σχετικά με την απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:
• Χρήση γης γηπέδου της εγκατάστασης από Πολεοδομία ή Δήμο.
• Τοπογραφικό.
• Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. . 
• Ειδική Δήλωση (Συμπληρωμένη). 
• Βεβαίωση Χρήσεων Γης (Πολεοδομία οικείου Δήμου) 
• Οικοδομική άδεια.

Ο χώρος του εργαστηρίου θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια – ή άλλο υλικό που να καθαρίζεται εύκολα -  μέχρι  ύψος 2,00μ και καλό σύστημα αποστράγγισης. Ακόμα απαιτούνται οι διακρίσεις μεταξύ κάποιων χώρων όπως:
Ο χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
Ο χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
Ο χώρος έτοιμου προϊόντος
Το W.C και ο προθάλαμος w.c

Από πλευρά δαπάνης κατασκευής τώρα, αυτή για ένα μικρό μελισσοκομικό εργαστήριο, που θα είναι σύμφωνο με τους πιο πάνω όρους, υπολογίζεται πως κυμαίνεται σήμερα από 300 έως 350 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή για τη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου 40 τ.μ. που είναι και το μικρότερο που επιτρέπει η νομοθεσία, θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα συνολικό κόστος 12,000-15,000 ευρώ, χωρίς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Το κόστος αυτό πέφτει φυσικά, όσο μεγαλώνει το μέγεθος της εγκατάστασης.

Με τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω γίνεται αντιληπτό πως ένας μικρός μελισσοκόμος με ετήσια παραγωγή λιγότερη από 1,000 κιλά, δεν θα είναι δόκιμο να μπλέξει σε μια τέτοια ιστορία, εκτός και αν έχει μεγάλη άνεση χρημάτων και πλάνα για αύξηση της παραγωγής του, ή αν ξεκινήσει να συσκευάζει και για λογαριασμό άλλων μελισσοκόμων.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε άνετα να κάνουν οι μικροί παραγωγοί μελιού, θα ήταν να συνασπιστούν και να δράσουν από κοινού. Η συνεργασία τους αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει από την δημιουργία ενός συσκευαστηρίου με την συμμετοχή όλων. Έτσι αν βρεθούν πέντε, για παράδειγμα, μελισσοκόμοι με παραγωγή 1,000 κιλών ο καθένα, τότε θα μπορούν να δημιουργήσουν μια μονάδα 100 τ.μ. που θα μπορεί να συσκευάζει την παραγωγή τους, συμβάλλοντας ο καθένας για τη δημιουργία της με 5,000 ή 6,000 ευρώ μόνο! 

Αυτή εξ άλλου η συνεργασία αυτή, ίσως τους δείξει και τον δρόμο για να κάνουν μαζί και άλλα πράγματα, όπως μια εξαγωγική προσπάθεια, για παράδειγμα.
Αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει, από τους νέους κυρίως μελισσοκόμους, και το έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές.

Πάνω σε αυτό ας πάρουμε για παράδειγμα τις πολυαγαπημένες μας μέλισσες! Όσο αυξάνει η συνεργασία τους – ο πληθυσμός τους δηλαδή – τόσο ποιο παραγωγικές γίνονται – σύμφωνα με τον νόμο Farrar.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα



Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. ...και στα τοπικά καταστήματα που βρίσκεται η παραγωγή του.
    Αυτο απο πουπροκυπτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Δημήτρη
    Διάβασε προσεκτικά τις γραμμές 29-30 του άρθρου και θα το βρεις.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεβεντη,αν με 200 παραγωγικα μελισσια βγαζεισ 2-2.5 τονουσ μελι φασκελοκουκουλοστα,δεν εισαι μελισσοκομοσ αλλα μελισσοκαταστροφεασ..Με το συμπαθιο!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε,
    Μη προσωποποιείς το θέμα γιατί αν μάθεις πόσο μέλι βγάζω εγώ από κάθε μελίσσι... με τη δική μου μέθοδο, μπορεί και να πάθεις ... έμφραγμα!
    Όμως για να μείνουμε στην ουσία του θέματος, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (Εθνική στατιστική υπηρεσία) μιλάνε για μια μέση ετήσια απόδοση 12 κιλά περίπου ανά μελίσσι. Όταν λοιπόν συντάσσουμε ένα άρθρο, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε έγκυρες πηγές, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και αξιόπιστοι!
    Υ.Γ.
    Σε παρακαλώ αν ξανασχολιάσεις να χρησιμοποιήσεις το όνομά σου, ή αν για κάποιο λόγο δεν θέλεις να το κάνεις, κάποιο χρησιμοποίησε κάποιο ψευδώνυμο.
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πώς ορίζεται το συσκευασμένο από το πρόσυσκευασμένο;
    Ποιά η διαφορά τους;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ IXNILATΙS
    Οι όροι αυτοί αναφέρονται στη νομολογία χωρίς να δίνονται κάποιες επεξηγήσεις. Συμπεραίνουμε όμως πως στη μια περίπτωση (ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΈΝΟ),μιλάει για συσκευασία που γίνεται σε οργανωμένο συσκευαστήριο, ενώ στην άλλη για τη πρόχειρη συσκευασία που κάνει ο μελισσοκόμος όταν πουλάει στο μελισσοκομείο του.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα να απαντήσω στον φίλο ανώνυμο ότι από μελισσοκομια μάλλον έχει νύχτα. Εγώ απο 70 μελισσια βγάζω 2,5 τόνους αλλά είναι όλα από 20πλαίσια κ πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα να απαντήσω στον φίλο ανώνυμο ότι από μελισσοκομια μάλλον έχει νύχτα. Εγώ απο 70 μελισσια βγάζω 2,5 τόνους αλλά είναι όλα από 20πλαίσια κ πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γνωρίζετε πόσο κοστιζει ένα συσκευαστήριο με άδειας; Πάνω απο 100χιλιαδες ευρώ να το στήσεις. Αν ένας παράγει 2,5 τόνους μέλι δεν μπορεί να μπει σε αυτη τη διαδικασία, μη λέμε ότι θέλουμε και τα πιστεύουν οι άνεργοι θελοντας να βρουν σωτηρία στα μελίσσια. Συλλογικά ναι κατι γίνεται, αλλα πρέπει να βρεθουν άτομα να ρίξουν χρήμα και να εχουν πνευμα συνεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε ανώνυμε,
    Δεν γνωρίζω από που αντλείς τα στοιχεία που δίνεις.
    Ένα συσκευαστήριο βάσης (40 τ.μ.), μπορεί να στηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα.
    Από την άλλη θα συμφωνήσω πως τέτοιες "κινήσεις" πρέπει να γίνονται με συνέργειες από μικρούς παραγωγούς - αυτό ακριβώς γράφουμε στο άρθρο - όχι τόσο για να επιμεριστεί το κόστος εγκατάστσης, όσο γιατί έτσι θα υπάρξει ένα πιο αποδοτικό αποτέλεσμα (η ισχύς εν τη ενώση!)
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες. Ομως ψαξε ακι βρές το κόστος , δεν είναι μόνο τα τετραγωνικά. Βάλε συστήματα ΙSO, άδειες, εξοπλισμό, γεμιστικές, ετικετέζες, εφορίες, λογιστές κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάνοντας μία μικρή αναζήτηση, βρήκα πώς συντάκτης είναι το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ, Μελέτη TopMelibee. Η μελέτη βρίσκεται εδω http://www.kemel.gr/sites/default/files/files/business_plan_top_melibee_20140331_0.pdf
    Είναι μέλος ο Κος Δερμάτης στην συγκεκριμενη εθελοντικη ομάδα, γιατί κάποια νουμερα έχουν ενδιαφέρον και ίσως να μπορεί να τα εξηγήσει καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε ανώνυμε 18 Μαΐου 2015 - 9:03 π.μ,
    Όχι δεν είμαι μέλος στην ομάδα αυτή αλλά γνωρίζω πως κάνει πολύ καλή δουλειά.
    Την συγκεκριμένη μελέτη δεν την είχα υπ όψη μου, αλλά την διάβασα και έχει πολύ ενδιαφέρον... και βεβαια επιβεβαιώνει αυτά που γράφω στο άρθρο μου. Ιδιαίτερα επιβεβαιώνει πως το κόστος ενός μικρού συσκευαστηρίου δεν είναι 100
    χιλιάδες ευρώ όπως ισχυρίζεται ο προηγούμενος ανώνυμος αλλά πολυ μικρότερο!
    Τέλος σχετικά με τα άλλα νούμερα και στοιχεία της μελέτης δεν έχεις παρά να μου θέσεις συγκεκριμένα ερωτήματα και θα είμαι στη διάθεσή σου να στα εξηγήσω.
    Φιλικά
    Υ.Γ. Σε παρακαλώ σε επόμενο σχόλιό σου γράψε τουλάχιστον το μικρό σου όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί δεν μας λες την μέθοδο σου να βγάλουμε και εμείς μεγάλες ποσότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσον αφορά στο συσκευαστήριο, νομίζω ότι τι κόστος είναι πραγματικά μεγάλο, διότι θα πρέπει να έχει "κατάλληλα" πλακάκια, αρκετά τετραγωνικά, πυρίμαχες πόρτες, εγκαταστάσεις νερού κλπ, και 2 χώρους, έναν για αποθήκευση και έναν για εξαγωγή και συσκευασία. Για κάποιον που έχει τον χώρο το κόστος μετριάζεται... αλλά αν δεν έχεις χώρο πρέπει να κατασκευάσεις και εκεί είναι που το κόστος συσκευασίας εκτινάζεται.
    Ο απλός μελισσοκόμος και μάλιστα ο νέος, συσκευάζει κρατώντας το βάζο με το χέρι κάτω από το βαρέλι, και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορεί να το διαθέσει στα καταστήματα της περιοχής του, έστω ως πρόσυσκευασμένο!
    από την άλλη υπάρχουν περιοχές που δεν μπορείς να πάρεις άδεια συσκευαστηρίου, όπως είναι και η περιοχή μου στα Μεσόγεια Αττικής, διότι -λέει ο νόμος- είναι πολύ κοντά στην Αθήνα.... Έλεος δηλαδή, θα πρέπει να ξενητευτούμε για να βάλουμε το μέλι μας στα βάζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι μελέτες καλά στα λένε, στη πράξη ξεκίνα συσκευαστήριο και έλα να μου πείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα
    Έχω κάνει έναρξη επιτηδεύματος ώς μελισσοκόμος και έχω έδρα κανονικά. Ανήκω στο κανονικό καθεστώς αγροτών (βιβλία β κατηγορίας) και ο ΚΑΔ μου είναι 1492100. Μπορώ να πουλάω το μέλι μου σε μίνι μάρκετ με ετικέτα? μπορώ να πουλάω και άλλα προϊόντα όπως κερί βασιλικό πολτό και κηραλοιφές? Μήπως μπορώ να πουλάω και άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν έχουν σχέση με τη μελισσοκομία κόβοντας τιμολόγιο?

    Ευχαριστώ
    Θεόδωρος

    Υ.Γ> αν γίνεται σε παρακαλώ στείλε μου στο theodoros94@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!