Widget Recent Post No.

Χυμός λεμονιού κατά της βαρρόα



Σήμερα συνάδελφοι θα μιλήσουμε για κάτι καινούργιο. Ένα βιολογικό όπλο κατα της βαρρόα που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν. Ακούγοντας εμπειρίες μελισσοκόμων , διαβάζοντας έρευνες του εξωτερικού , και ψάχνοντας για αυτό το νέο βιολογικό όπλο , σήμερα έχω κάποια πράγματα να σας γράψω. Η θεραπεία βασίζεται σε διάλυμα που φτιάχνουμε από φυσικό ανεπεξέργαστο χυμό λεμονιού , και σιρόπι ζάχαρης. Πρόκειται για 100% βιολογική εφαρμογή και δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα στην κυψέλη μας. Πάμε να δούμε όμως κάποια χρήσιμα πραγματάκια...


Το λεμόνι όπως και όλα τα οξέα , βλάπτουν τις μέλισσες μας. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο (εξαρτάται από την δοσολογία). Αδιαμφισβήτητα το οξύ που έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θνησιμότητας στα βαρρόα είναι το οξαλικό οξύ με ποσοστά θανάτωσης άνω του 90%. Θα έχουμε παρατηρήσει όλοι όμως ότι μετά από κάθε εφαρμογή βρίσκουμε αρκετές μέλισσες νεκρές , και ειδικά σε όσους υπερβαίνουν τα 60 γραμμάρια (διένυδρο οξ. οξύ σε 1660ml σιρόπι). Δεν θα μπορούσε να αποτελεί  εξαίρεση και το λεμόνι. Όμως πάμε να δούμε και την αποτελεσματικότητα που έχει στην αντιμετώπιση των βαρρόα..

 Σύμφωνα με μια ξένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 2007 - 2008 συμπεραίνουμε τα εξής:

1. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 (νερό - ζάχαρη) που προστέθηκε χυμός λεμονιού 100 ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 32.514%.
2. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 250ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 40.577%.
3. Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 500ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό  82.88%.
4.Σε 1 λίτρο σιρόπι 1/1 που προστέθηκε χυμός λεμονιού 750ml η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό  82.88%.
5. Και η εφαρμογή με 100% φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς προσθήκη σιροπιού , η αποτελεσματικότητα έφτασε το ποσοστό 86.613%.
Στα μελίσσια χορηγήθηκαν 5ml ανα πλαίσιο πληθυσμού.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα : εδώ

Σε επικοινωνία που ήρθα με ελληνικό πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) δήλωσε ότι πραγματοποιώντας αντίστοιχες έρευνες δεν επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν αρκετά χαμηλότερη. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κατακρίνω αυτήν την θεραπεία , διότι φίλοι της σελίδας που επικοινώνησαν μαζί μας , είπαν ότι ο χυμός λεμονιού - με δοσολογία 50% σιροπι 1/1 + 50%  χυμός λεμονιού και 5 ml ανα πλαίσιο πλυθησμού - είχε αρκετά καλά αποτελέσματα , ειδικά για ένα καλό ξελάφρωμα!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Βαρρόα
    Όλες οι Ερωτήσεις...

    53. Έκανα θεραπεία με φυσικό χυμό λεμονιού με εντυπωσιακά αποτελέσματα (το βρήκα στο διαδίκτυο από μία δημοσίευση αιγυπτιακού εργαστηρίου). Η εφαρμογή έγινε σε μελίσσια που έκαναν αντικατάσταση βασίλισσας, δηλαδή ξεγονεμένα και με υψηλό βαθμό προσβολής. Έγιναν 6 (ή 5) επεμβάσεις συνολικά (μία κάθε 6 ημέρες) με 5ml στους διαδρόμους πάνω στις μέλισσες (δηλαδή 50ml για 10άρι μελίσσι). Το μίγμα γίνεται με 1 κιλό χυμό λεμονιού σε 1 κιλό σιροπιού 1:1. Ποια είναι η άποψή σας;

    Απάντηση...
    Προφανώς αναφέρεστε στη μελέτη των Αιγύπτιων Abdel-Rahman και Rateb που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Assuit Journal of Agricultural Sciences 39 (2):195– 206. Στην περιγραφή της εν λόγω μελέτης, γίνεται δοκιμή του χυμού λεμονιού διαλυμένο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε σιρόπι 1:1. Οι συγκεντρώσεις που ελέγχθηκαν είναι 10%, 25%, 50%, 75% και 100%. Η τελευταία είναι και η πιο αποτελεσματική και είναι αυτή που εφαρμόσατε εσείς. Η αποτελεσματικότητα στην πτώση της βαρρόα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί :

    Συγκέντρωση χυμού λεμονιού

    Αποτελεσματικότητα*

    10%

    1,45%

    25%

    13,22%

    50%

    75,0%

    75%

    77,23%

    100%

    80,45%

    *Διορθωμένη από το αρχικό κείμενο

    Η εφαρμογή έγινε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην Αίγυπτο με μικρή παρουσία γόνου, σε πέντε επαναλήψεις, κάθε 6 ημέρες. Η ποσότητα ήταν 5ml ανάμεσα από κάθε κηρήθρα που ήταν παρούσες οι μέλισσες όπως περιγράφετε κι εσείς.
    Η θνησιμότητα στις μέλισσες (τοξικότητα του σκευάσματος) κυμάνθηκε από 10,24% έως 12,36% (στον μάρτυρα 12,32%).
    Από τα παραπάνω φαίνεται ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος στις υψηλές συγκεντρώσεις του χυμού λεμονιού (πάνω από 50%) χωρίς προβλήματα τοξικότητας στις μέλισσες. Για να έχουμε όμως σαφέστερη εικόνα, θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω στον ελλαδικό χώρο κάτω από τις δικές μας συνθήκες και τις υπάρχουσες μέλισσες.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ .ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΑΜΑΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ .ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!