Widget Recent Post No.

Συνταγή για ζαχαροζύμαρο χωρίς μέλι


Μια πανεύκολη συνταγή χωρίς μέλι.
Παραγωγή ιμβερτοποιημένου ζαχαροζύμαρου.
Πολλές φορές ο μελισσοκόμος αποφασίζει να φτιάξει μόνος τις τροφές για τα μελίσσια του και σήμερα μετά από δική σας αίτηση θα σας δώσουμε μια απλή συνταγή για σπιτικό ζαχαροζύμαρο χωρίς προσθήκη μελιού.


Κίνδυνοι στο ζαχαροζύμαρο που περιέχει μέλι:
Το μέλι όπως γνωρίζουμε είναι η τροφή των μελισσών μας. Πέρα όμως από τροφή είναι και ο μεγαλύτερος φορέας μετάδοσης ασθενειων. Φυσικά αυτό ισχύει μόνο αν το μελίσσι έχει νοσήσει. Τα υγιή μελίσσια βγάζουν καθαρότατο μέλι και μπορούμε ασφαλώς να χρησιμοποιήσουμε. Για να είναι καθαρό το μέλι και να μην κολλήσουν τα μελίσσια μας πρέπει το μέλι να είναι δικό μας και να ξέρουμε οτι απο όσα μελίσσια τρυγήσαμε κανένα δεν παρουσίασε ασθένεια. Ωστόσο νόσοι όπως η νοζεμίαση μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στο μέλι αλλά και στα μελίσσια δίχως να παρουσιάζονται εμφανή συμπώματα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε το μέλι στις τροφές!

Επίσης σαν συμβουλή εδώ στο blog, θέλω να σας πω ότι όσοι σκοπεύετε να αγοράσετε έτοιμη τροφή μην επιλέξετε ποτέ μα ποτέ κάποια που περιέχει μέλι. Αγοράστε βανίλλιες και ζαχαροζύμαρα που φτιάχνονται αποκλειστικά με ζάχαρη. Οι μεγάλες εταιρίες βέβαια κάνουν εντατικούς χημικούς ελέγχους στο μέλι που προσθέτουν αλλά αν μια στο εκαττομύριο γίνει κάποιο λάθος ποιός θα το πληρώσει; Ο κίνδυνος είναι μεγάλος οπότε καλύτερα να μην το ριψοκινδυνέψουμε.

Παλιά είχα δεχτεί ένα σχόλιο που με έκανε να χάσω την εμπιστοσύνη που είχα για μια εταιρία. Μελισσοκόμος είχε αγοράσει τροφές με μέλι, και μετά από λίγο καιρό όλα τα μελίσσια εμφάνισαν αμερικάνικη σηψηγονία. Δηλαδή όλο το μελισσοκομείο ήθελε κάψιμο, διότι η θεραπεία με διπλή μετάγγιση δεν υπόσχεται 100% απαλλαγή από την ασθένεια. Η αμερικάνικη σηψηγονία είναι η πιο θανάσιμη και σοβαρή ασθένεια στα μελίσσια. Τι να έκανε μετά ο συνάδελφος;

Για την εταιρία που τις αγόρασε μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν είναι καμία από τις γνωστές και έγινε χρόνια πριν, ίσως τότε να μην γινόταν έλεγχοι στο μέλι για ύπαρξη σπόρων ασθενειών.

Τέλως πάντων ας επιστρέψουμε στο θέμα μας, νομίζω πως καταλάβατε την σοβαρότητα του να φτιάχνουμε και να αγοράζουμε τροφή χωρίς μέλι.

Για να φτιάξουμε ζαχαροζύμαρο χωρίς μέλι πρέπει να αντικαταστήσουμε το μέλι με ιμβερτοποιημένο σιρόπι. Δηλαδή αντί για μέλι να βάλουμε κάτι που να είναι σα το μέλι, έτσι ώστε να μην θρυμματίζεται η τροφή μέσα στα μελίσσια. Το ιμβερτοποιημένο σιρόπι μπορούμε να το φτιάξουμε η να το αγοράσουμε έτοιμο. Εγώ δεν σας προτείνω να το φτιάξετε μόνοι σας διότι θέλει πολύ βράσιμο και η hmf θα πάει στα ύψη. Μια καλή και πολύ οικονομική λύση είναι να βάλουμε ισογλυκόζη αντι για μέλι.

Η ισογλυκόζη είναι σιρόπι το οποίο αποτελείτε από γλυκόζη, φρουκτόζη και άλλα σάκχαρα. Πολλές εταιρίες την προσθέτουν στις μελισσοτροφές και είναι ένας τρόπος για να παραχθεί η λεγόμενη ιμβερτοποιημενη (εύπεπτη) τροφή. Η ισογλυκόζη έχει παρόμοια σύνθεση με το μέλι και θα βοηθήσει την τροφή μας να γίνει πιο μαλακή και να μην κρυσταλλώσει.

Οι αναλογίες και η εκτέλεση της συνταγής:
Πέρνουμε 1 μέρος ισογλυκόζη, και 2.5 μέρη άχνη ζάχαρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα την ισογλυκόζη να ζεσταθεί (όχι να βράσει). Τοποθετούμε την άχνη σε ένα δοχείο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή ισογλυκόζη ζυμώνωντας με τα χέρια. Συνεχίζουμε την διαδικασία και προσθέτουμε ότι χρειάζεται (λίγο άχνη, η λίγο ισογλυκόζη) μέχρι το μίγμα να πάρει μια ομοιόμορφη υφή και να μην κολλάει στα χέρια.






ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν βράζουμε σε καμία περίπτωση την ισογλυκόζη να βράσει διότι θα ανέβει η HMF και η τροφή θα γίνει τοξική για τις μέλισσες.

Για να προμηθευτείτε Ισογλυκόζη μπορείτε απο την μελισσοκομική εταιρία  ANEL STANDARD στα τηλέφωνα 2102771180, 2102483870

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. καλα κανεται και διαφημηζεται την ανελ Η γλυκοζη θα μασ πητε οτι δεν ειναι απο μεταλαγμενο καλαμποκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή ίσογλυκοζη είναι το ίδιο με την γλυκόζη που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!