Widget Recent Post No.

Μελισσοκομία: Ξεκίνημα από το μηδέν, το εισόδημα και οι τρέχουσες επιδοτήσεις!



Η μελισσοκομία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κερδοφόρο επάγγελμα, και τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε μια μεγάλη στροφή των νέων που αποφασίζουν να κάνουν την μελισσοκομία επάγγελμα ζωής. Η μέλισσα χαρίζει στον άνθρωπο μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά τόσο στην Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό.

Το μέλι είναι το βασικό προϊόν που παράγει η μέλισσα όμως για να σταθούμε οικονομικά και να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα πρέπει να αξιοποιήσουμε και άλλα προϊόντα όπως η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το κερί, το δηλητήριο αλλά και δραστηριότητες εντός του κλάδου όπως η πώληση μελισσιών (παραφυάδες) ή η παραγωγή βασιλισσών (βασιλοτροφία).

Όπως καταλαβαίνουμε ένα άνθρωπος που έχει όρεξη για δουλειά μπορεί να διαπρέψει στο χώρο της μελισσοκομίας εφόσον υπάρχουν πολλές πόρτες - διέξοδοι και φυσικά μεγάλη ζήτηση που υπερβαίνει την εγχώρια παραγωγή. Αλήθεια δεν έχετε περιέργεια πόσο πωλούνται όλα αυτά τα προϊόντα στην αγορά, τον τρόπο διάθεση, αλλά και τη ζήτηση;

Όσον αφορά το μέλι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήσε η Ορεινή Μέλισσα, πωλείτε κατά μέσο όρο 10 ευρώ / κιλό, με τη μόνη δυσκολία τον τρόπο διάθεσης όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος που θα τρυγήσει 3 τόνους μέλι, θα διαθέσει ένα τόνο, σε φίλους, γνωστούς, γνωστούς γνωστών, καταστήματα κλπ. Το υπόλοιπο μέλι όμως τι θα γίνει; Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι το πουλούν κοψοχρονιά σε εμπόρους οι οποίοι μετέπειτα το διαθέτουν σε υπερδιπλάσια τιμή. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση εκμετάλλευση του μελισσοκόμου.

EIKONA Μέλι Ελάτης από τα δάση της Ευρυτανίας
      συσκευασμένο σε βαζάκια του 1 κιλού


Η γύρη & ο βασιλικός πολτός έχουν λιγότερη ζήτηση στο ευρύ κοινό εφόσον ο κόσμος δεν γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες τους και ίσως δεν έχει γίνει και η κατάλληλη προώθηση απο μέρους των μελισσοκόμων. Γενικά η γύρη δίνεται περίπου 20 ευρώ/κιλό ενώ ο βασιλικός πολτός 5 ευρώ/γραμμάριο. Εν αντιθέση η πρόπολη έχει πολύ μεγάλη ζήτηση σαν πρώτη ύλη, τόσο απο φαρμακευτικές εταιρίες όσο και από ιδιώτες που παράγουν τα δικά τους καλλυντικά και την αγοράζουν περίπου 80 ευρώ/κιλό.

Γενικά μια κυψέλη αν η χρονιά είναι καλή παράγει περίπου 20-30 κιλά μέλι το χρόνο, 10 κιλά γύρη (200-300 γραμμάρια ανά ημέρα τους μήνες Απρίλιο -Μάιο) ενώ ο βασιλικός πολτός το κερί και η πρόπολη χρειάζονται πολλά μελίσσια για να βγουν οι ανάλογες ποσότητες. Φυσικά όλα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες με τον κυριότερο τις καιρικές συνθήκες. πχ Ένας μελισσοκόμος μπορεί μια χρονιά να μην πάρει καθόλου μέλι λόγω έντονης κακοκαιρίας και έλλειψης νεκταροέκκρισης των φυτών. Τα άλλα προϊόντα της μέλισσας δεν εξαρτώνται τόσο από τον καιρό.

Η παραγωγή μελιού το 2015 σύμφωνα με δημοσκόπηση που κάναμε στο blog Ορεινή Μέλισσα ήταν αρκετά απογοητευτική και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ψήφισαν 5-20 κιλά μέλι/μελίσσι για όλο το χρόνο. Αρκετοί μελισσοκόμοι βέβαια πήραν και λιγότερο έως καθόλου. Δείτε τα αποτελέσματα...



Τα πρώτα βήματα για ένα δυνατό ξεκίνημα σαν μελισσοκόμος:
  • Έλλειψη αλλεργίας στη μέλισσα. 
  • Αγάπη για τη φύση και τη κοινωνία της μέλισσας
  • Όρεξη για δουλειά και φυσική κατάσταση (κουβάλημα, εργασία στον ήλιο κλπ)
  • Διάβασμα από βιβλία, Βlogs, Ιnternet & περιοδικά. Όλες οι γνώσεις χρειάζονται!
  • Μαθήματα δίπλα σε γνωστό μελισσοκόμο ή παρακολούθηση σεμιναρίων απο επίσημους φορείς όπως πανεπιστήμια. ΑΠΘ, Γεωπονικό Παν. Αθηνών κλπ...
  • Κεφάλαιο & χρήματα για την αγορά του εξοπλισμού, κυψέλες μηχανήματα κλπ.
Το κεφάλαιο που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει τη μελισσοκομία είναι αυξημένο μιας και χρειάζεται συνεχώς να πληρώνουμε. Κατά τη  διάρκεια του πρώτου και δεύτερου έτους ο μελισσοκόμος κάνει συνεχώς έξοδα και έχει λίγα έσοδα. Αν ο μελισσοκόμος μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα των πρώτων χρόνων, και μάθει τη μέλισσα, μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος επαγγελματίας και να ζήσει την οικογένεια του.

Αγορά μελισσιών και λάθη που γίνονται:
Το ξεκίνημα δεν πρέπει να γίνεται με πολλά μελίσσια στην αρχη. Ο σωστός μελισσοκόμος πρέπει να ξεκινήσει με 2-3 ετσι ώστε να έχει περιθώρια να κάνει τα λάθη του και να μάθει από αυτά. Είναι κρίμα να χάνονται μελίσσια τζάμπα και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η αγορά των μελισσιών πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και θα πρέπει αν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε κάποιον έμπειρο δίπλα μας  τη στιγμή της αγοράς. Πολλές φορές εχουν εξαπατηθεί νέοι μελισσοκόμοι αγοράζοντας άρρωστα μελίσσια ή μικρότερα σε πλυθησμό (από αυτά που πλήρωσαν). Η αγορά των μελισσιών πρέπει να γίνεται επι τόπου στο μελισσοκομείο του μελισσοκόμου.

EIKONA: Μάθημα μελισσοκομία σε νέο μελισσοκόμο

Πόσο κοστίζει ένα μελίσσι;
Οι μελισσοκόμοι  στην Ελλάδα πωλούν σε διάφορες τιμές τα μελίσσια. Γενικά όμως ένα μελίσσι (που έχει μέλισσες και στα 10 πλαίσια) κοστίζει από 100 - 120 ευρώ χωρίς την κυψέλη. Με την κυψέλη η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ. Καλό είναι ο μελισσοκόμος να αγοράζει χωριστά τον πληθυσμό απο τις κυψέλες για να τις αγοράζει καινούργιες και να έχουν μεγάλη αντοχή. Μια κυψέλη άβαφτη κοστίζει περίπου 25-30 ευρώ.

Ποια εποχή μπορώ να ξεκινήσω;
Άνοιξη:
Η άνοιξη είναι η εποχή της σμηνουργίας των μελισσιών. Δηλαδή τότε που οι μέλισσες πολλαπλασιάζονται και διαδίδουν το είδος τους. Σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι μικροί και μεγάλοι θα μπορούν αυτή την εποχή να μας δώσουν μελίσσια. Επίσης την άνοιξη τα μελίσσια κοστίζουν λιγότερο λόγω του ότι οι πληθυσμοί βρίσκονται στη μέγιστη ανάπτυξη τους.

ΕΙΚΟΝΑ Αφεσμός μελισσών σε κληματαριά ταράτσας στο Αγρίνιο
Φθινόπωρο:
Μια άλλη καλή εποχή για να ξεκινήσει κάποιος είναι νωρίς το φθινόπωρο. Τότε οι μέλισσες δεν χρειάζονται πολλές επεμβάσεις και χειρισμούς, ότι πρέπει για να μάθουν οι νέοι την συμπεριφορά του μελισσιού και άλλα πρακτικά πράγματα που δεν θα βρουν σε κανένα βιβλίο.

Πόσα μελίσσια χρειάζονται για να ζήσει μια οικογένεια;
Εξαρτάται από την εκμετάλλευση και τους χειρισμούς που κάνουμε στα μελίσσια μας. Πχ ένας μελισσοκόμος μπορεί έχει περιποιημένα δυνατά (ανεπτυγμένα) μελίσσια, και να βγάλει 1 τόνο από 30 κυψέλες, ενώ ένας άλλος που έχει αδύνατα σμήνη να βγάλει 1 τόνο από 100 μελίσσια. Σε γενικές γραμμές όμως αν θέλει κάποιος να ζήσει από τη μελισσοκομία πρέπει να έχει πάνω από 100 κυψέλες. 

Τρέχων επιδοτήσεις για νέους μελισσοκόμους:
Το πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή, και μπορεί να διεκδικήσει ένας μελισσοκόμος είναι του νέου αγρότη, το οποίο μπορεί να δώσει ποσό έως 15.500 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις και να κάνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Γενικά η μελισσοκομεία αποτελεί ένα πολύ όμορφο επάγγελμα που φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με την φύση, τα φυτά, την οικολογική συνείδηση, και πράγματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Αξίζει να αναφέρουμε πως όσοι καταπιάστηκαν με τη μελισσοκομία την αγάπησαν τόσο πολύ που έγινε το πάθος τους, ένα χόμπυ γαλήνης και ηρεμίας για την ανθρώπινη ψυχή,. Ένα παράθυρο χαλάρωσης και αποτοξίνωσης από την καθημερινότητα των υποχρεώσεων και το άγχος που μαστίζει την σημερινή εποχή.

Επιμέλεια κειμένου: Χάρης Σταμάτης
Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. αυτα εγραψε και τοεθνοσ προπερση με σαραντα μελησσια μπορησ ναζεισησ την οικογενεια σου μαλον εσησ θα εισαστε απο αυτουσ πιοσ πουλαη το βασιληκο πολτο πενηντα ευρω το μπουκαλακη δεκα ευρω τον δηνουν ποιοσ πουλαη το μελι του σε αυτεσ τησ τιμεσ με αυτα πυ γραφεται που αποσκοπουν πεζεται με τουσ απελπησμενουσ οταν δεν αχει να παρη ψωμη δεν θα παρη μελι ειδη αποκατο εχεται τη διαφειμιση με εξη ευρω αν το δωση του πητα τη θα του δωση ασ το αφησουμε τη θα του δωση τα ονειρα πεθενουν την αυγη και μετα βαζουμε και την αγκελεια οτη πολουντε λογω αναχωρεισησ για τοεξωτερηκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνω απο καθε αποψη και γωνια.Ειμαι 38 χρονων κ ειμαι 38 χρονια στα μελισσια ,οντας πεμπτη γενια στον χωρο.Ειδα πολλες πικρες κ λιγες χαρες.Δεν ειναι επουδενη οπως το αναφερετε κ πραγματικα λυπαμαι απο την ψυχη μου νεα παιδια που δεν ξερουν που πατανε....
    Οσο για την γυρη τον βασιλικο πολτο κ το μελι θελω να βγειτε κ να μου αποδειξετε πως γινεται αυτος που εχει 10 μελισσια να βγαζει 10 κιλα γυρη 1 κιλο βασιλικο πολτο κ 3 τονους μελι!!Ολο αυτο λοιπον το πανηγυρι που καποιοι το εκμεταλευοντε να ξερετε οτι θα γυρισει μπουμεραγκ κ θα ειναι ασυμαζευτο και πικρο.Ναι στους νεους μελισσοκομους Ναι στην οποιαδηποτε βοηθεια αλλα Οχι στο ενθουσιασμο!
    Ευχαριστω για την φιλοξενια της αποψης μου στην σελιδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόρρυ ρε φίλε αλλά είσαι 38 χρόνων κ λες είσαι 38 χρονια μελισσοκόμος.......καπου δεν τοποθετικες σωστα....

      Διαγραφή
  3. Αν με 15.000 ευρω αγορασεις φορτηγα (μικρο .μεγαλο ) φτιαξεις αποθηκη , βαλεις εργαλεια για να βγαλεις το μελι , αγορασεις μελισσια , κυψελες , κερια , τροφες , και αλλα τοσα που .....και καποια χρονια εμπειριας ... κατι δεν παει καλα . Τωρα αν πουνε οτι 500.000 ευρω γιατι θελω ενα εργαστηριο να μπορω να τυποποιησω , να αγορασω ολα αυτα που θελει η δουλεια , να παρω μεροκαματα (πχ να περασω συρμα σε 4000 τελαρα και να βαψω 400 κυψελες κτλ) και γενικα να το παλεψεις σε ολες τις δυσκολίες ε ναι θα ταισεις και την οικογενεια σου και θα εχεις δουλεια με αρκετο τρεξιμο ...... αντε γεια . ειναι δυσκολοι καιροι για μας τις χορευτριες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε να μην θελουμε τοσα πολλα για αρχή .... 150.000 ευρω και ενα καλό επαγγελματια μελισσοκομο για τα πρωτα 3 χρονια να ειναι σχεδον καθε μερα μαζι . Μετα θα καταλαβει ποσο μπορει να αποδωσει σαν μελισσοκομος . καλο βραδι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενας που θα ριξει 150.000 σε μια δουλεια που δεν ξερει η τρελος ειναι η θελει ..να αυτοκτονισει το παμε αναποδα οχι εναν εμπειρο διπλα σου...πρωτα πας καλφας εσυ 3 χρονια σε καποιον (αν βρεις) και μετα αποφασιζεις αν και ποσα θα ριξεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι και αγροτικο επαγκελμα εχεις να κανεις με καιρικες συνθικες και με ζωντανο και μαλιστα αγριο ολα παιζουν το ρολο τους νομιζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι πολυ υπερβολικο το αρθρο κατα την γνωμη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.
    Υπερβολικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά;αφού δεν βγάζετε λεφτά απο την μελισσοκομία για συνεχίζεται και δεν αλλάζετε επάγγελμα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μια χαρα λεφτα βγαζουν αλλα μαλλον φοβουντε μη τους παρουν τη δουλεια (παντου ειναι δυσκολα,αυτο ειναι αληθεια..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ότι βγάζουν κάποιο εισόδημα ναι αλλιώς δν θα ασχολούνταν με τη μελισσοκομία. Ολα αυτα με την γύρη και το βασιλικό πολτό υπάρχει πρόβλημα διάθεσης!!! Εκτός αν εισαι ταυτόχρονα λαικατσης ή υπαρχει πελατεία απο μια ή δυο γενιές πισω δλδ να εχεις ονομα στη περιοχή που δραστηριοποιησε. Ο νέος δν μπορει να διαθέσει καλα καλα το μέλι που θα βγάλει έστω αυτο το λιγοστό! Καλα για βασιλικό πολτό δν αναφέρομαι εκει παμε σε Α ´ εθνική ενας νέος χωρίς πείρα δν πρόκειται να τα καταφέρει. Το μόνο αληθές ειναι πως χρειάζονται πολλα χρήματα για να κανεις το ξεκίνημα σου! Εγω μόνο το αγροτικό αν υπολογίζω θες στη ξεφτίλα 6 χιλιαρικα! Τα δυο πρώτα χρονια μπορει να μην το χρειαστεί αλλα απο τρίτο και μετα θα ειναι αναγκαίο. Τωρα για το μέλι πρώτον ειναι οι χειρισμοί που θα κάνει ο καθένας και μετα η τοποθεσίας! Δεν δίνουν όλες οι μεριές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ταυτόχρονα σωστό αλλά και υπερβολικό το άρθρο.Όπως τα γράφεις εσύ μια κυψέλη με 20 κιλά μέλι και 10 κιλά γύρη (δεν υπολογίζω τα υπόλοιπα) σου δίνει έσοδα 300-400 ευρώ...Δηλαδή με 50 μελίσσια έχεις 15.000-20.000 ευρώ έσοδα...Τα 50 μελίσσια έχουν πολύ λίγα έξοδα μέσα στη χρονιά άρα με 100-200-300 μελίσσια γίνεσαι εκατομμυριούχος!!!Δεν είναι έτσι...Από την δική μου εμπειρία μια κυψέλη δεν μπορεί να σου αφήσει πάνω από 50-100 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ κέρδη σε καλή χρονιά.Απλώς αποφασίζεις αν θα τα πάρεις από μέλι, γύρη ή κάτι άλλο.Και εξηγώ...

    Για να πάρεις όπως γράφεις 10 κιλά γύρη από ένα μελίσσι πρέπει να έχεις γυρεοπαγίδα από 40 έως και 60-65 μέρες...Αν έχεις τόσο καιρό επάνω την γυρεοπαγίδα τότε ξέχνα οτιδήποτε άλλο από αυτήν την κυψέλη.

    Ναι είναι κερδοφόρα δουλειά αλλά τα γράφετε πολύ εύκολα...Μπορεί να είναι όντως ωραία δουλειά (αν και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν το βλέπουμε ως δουλειά) αλλά είναι και πολύ δύσκολη.Δουλεύεις σε αντίξοες συνθήκες το καλοκαίρι,κάτω από τον ήλιο,έχει πόνο το τσίμπημα, πολλά ξενύχτια για μεταφορές μέσα στο χρόνο και τέλος καταλήγεις να οδηγάς πάρα πολλά χιλιόμετρα μέσα στη χρονιά αναπόφευκτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ρε τι παπάτζες λέτε στο κόσμο!!!
    ερχομαι τώρα να αγοράσω τα 30 μελίσσια που βγαζουν ενα τόνο μελι κ οσο οσο μάλιστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα αγοράσεις γιατί μετά θα σου πει καλά με πίστεψες. Φίλιππας

      Διαγραφή
  14. Να ρωτήσω κάτι αφού δεν βγάζετε λεφτά απο την μελισσοκομία γιατί συνεχίζεται και δεν αλλάζετε επάγγελμα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπερβολικο το αρθρο αλλα κ οι παλιοι μελισσοκομοι κανουν λες κ δεν ζουν απο τα μελισσια...η αληθεια ειναι καπου στη μεση, οποια δουλεια ξεκινησεις χρειαζεται κοπος κ ρισκο αλλα βεβαια για να ζησεις μια οικογενεια δεν θα το κανεις με 10-20-50 μελισσια..θες σιγουρα 100++

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!