Widget Recent Post No.

Οξαλικό οξύ για καταπολέμηση της βαρρόα. Νέες έρευνες που σοκάρουν με τα αποτελέσματα...



Μια νέα μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει τα αποτελέσματα που έχει το οξαλικό οξύ στη καταπολέμηση βαρρόα. Δοκίμασαν διάφορες δοσολογίες με ενστάλλαξη σε σιρόπι για να δούν ποιά ρίχνει τα περισσότερα, και έβγαλαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία και θα μοιραστούμε στη συνέχεια. Το οξαλικό οξύ όπως όλα δείχνουν είναι μια άριστη εναλλακτική λύση έναντι των συνθετικών σκευασμάτων που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν χάσει την δραστική τους ικανότητα. Κάθε χρόνο που γίνετε θεραπεία με χημικά, η βαρρόα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Και το αποτέλεσμα είναι τα σημερινά βαρρόα να είναι σχεδόν άτρωτα απέναντι σε διάφορες χημικές ουσίες.


Εν αντίθεση το οξαλικό οξύ δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Δηλαδή η βαρρόα δεν μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα. Λέγεται οξαλικό οξύ επειδή ουσιαστικά είναι ένα οξύ άκρως τοξικό για τα βαρρόα με πολύ καλή ακαρεοκτόνο δράση. Για να λέμε όμως και την αλήθεια είναι τοξικό και για τις μέλισσες όμως 30 φορές λιγότερο από ότι για τη βαρρόα! Λέγεται ότι ενοχλεί το σμήνος και παρατηρούνται μικρές απώλειες στις μέλισσες όμως η βοήθεια που προσφέρει από την απαλλαγή των παρασίτων είναι πολλαπλώς μεγαλύτερή.

ΕΙΚΟΝΑ: Μέλισσα προσβεβλημένη
από τον ιό των παρ. φτερών
Η βαρρόα κάνει μεγάλη ζημιά στο σμήνος. Σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ξεζουμίσει έως και το 50% της πρωτεΐνης που έχει μέσα της μια προνύμφη (γόνος). Συνεπώς το αποτέλεσμα είναι αδύναμο ανοσοποιητικό και ένα πολύ ευαίσθητος οργανισμός απέναντι σε ασθένειες και ιούς. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Όταν η βαρρόα βυθίσει την μυτερή προβοσκίδα της μέσα στην αιμολέμφο - θώρακα της μέλισσας αμέσως ενεργοποιεί τους ιούς που κουβαλάει επάνω της ήταν σε ανενεργή μορφή. Αυτοί οι ιοί διαλύουν και σκοτώνουν τις μέλισσες. Επίσης σε μια βαριά προσβολή από βαρρόα νεκρώνει το γόνο και μικραίνει το μέγεθος των μελισσών. Πράγμα πολύ ανησυχητικό.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, τα εγκεκριμένα φάρμακα bayvarol, apistan δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά όπως στο παρελθόν διότι η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα. Έτσι έγινε μια μεγάλη εργασία για το οξαλικό οξύ, που θεωρείτε η πλεόν αποτελεσματικότερη εναλλακτική βιολογική λύση. Προσοχή όμως. Οι ερευνητές αναφέρουν οτι αν το μελίσσι έχει γόνο τότε δεν ισχύει τίποτα απο όλα τα παρακάτω. Η αποτελεσματικότητα πέφτει κατακόρυφα επειδή τα κρυμμένα βαρρόα στο γόνο δεν επηρεάζονται καθόλου από τη θεραπεία.

Ξεκίνησε λοιπόν το πείραμα με 30 δυνατά μελίσσια, και η τοποθεσία που έγιναν τα πειράματα ήταν στην Αλγερία κεντρικά της χώρας σε περιοχή που τον Μάιο επικρατούν θερμοκρασίες 28-32C και υγρασία 75-90%. Αυτά αναφέρονται διότι το μικροκλίμα κάθε περιοχής επηρεάζει τα αποτελέσματα. Σε όλα τα μελίσσια τοποθετήθηκαν ειδικοί αποσπώμενοι πάτοι με σίτα, για να μετρούνται τα νεκρά βαρρόα που πέφτουν κάθε φορά. Όι μετρήσεις πάνω στα μελίσσια έγιναν το 2013, και η έγκριση απο την εθνική υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης στη μελισσοκομία, έγινε στις 1 Δεκεμβρίου 2015 όπου και δημοσιεύτηκε για να διαβαστεί από όλους τους μελισσοκόμους.

Μόλις ξεκίνησαν οι δοκιμές οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν τρείς διαφορετικές δοσολογίες. Η πρώτη ήταν 50 γραμμάρια άνυδρο οξαλικό οξύ σε ένα λίτρο σιρόπι (1:1), η δεύτερη 75 γραμμάρια, και η τρίτη 100 γραμμάρια. Αφού λοιπόν ανακάτεψαν το σιρόπι με το οξαλικό οξύ πήραν μια σύριγγα και έριξαν 5ml σε κάθε πλαίσιο πληθυσμού (μέθοδος ενστάλλαξης).

Οι ερευνητές ήξεραν οτι το οξαλικό είχε υψηλή αποτελεσματικότητα εφόσον είχαν δοκιμάσει να ρίξουν σπρέι πάνω στις μέλισσες είχε άμεση αποτελεσματικότητα 20-30%. Φυσικά η αποτελεσματικότητα ήταν πολύ παραπάνω εφόσον μετά από μια θεραπεία πέφτουν νεκρά βαρρόα για πολλές ημέρες.

Πως ψωφάει η βαρρόα με το οξαλικό οξύ;
Με τη μέθοδο της ενστάλλαξης οι μέλισσες καταπίνουν το σιρόπι και όποια βαρρόα αποπειραθεί να πιεί αίμα από αυτές δηλητηριάζεται. Το οξαλικό οξύ περνά στην αιμολέμφο μαζί με το σιρόπι και τις προστατεύει. Η μέθοδος έχει κατακριθεί από μερικούς επιστήμονες ότι αναστατώνει το σμήνος, ότι παρατηρούνται απώλειες σε μέλισσες, ενώ αν κάποιος χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της εξάχνωσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  αναπνευστικών στις μέλισσες. Στο συγκεκριμένο πείραμα έγινε ενστάλλαξη και δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες λοιπόν ξεκίνησαν δουλειά και χώρισαν τα μελίσσια σε 3 ομάδες των 10. Στη πρώτη ομάδα θα γινόταν θεραπεία με 100γρ ανα λίτρο σιροπιού,  75 και 50 αντίστοιχα. Στο τέλος για να δουν πόσα βαρρόα επέζησαν έκαναν θεραπεία με apistan και όλα καταγράφτηκαν!

Δείτε τα αποτελέσματα για κάθε δεκάδα μελισσιών χωριστά. Η πρώτη στήλη είναι του νούμερο του μελισσιού, η δεύτερη τα νεκρά βαρρόα λόγω οξαλικού, η τρίτη τα νεκρά βαρρόα λόγω apistan, στην τρίτη τα προσθέτει και στην τέταρτη βρίσκει την αποτελεσματικότητα που είχε το οξαλικό οξύ σε κάθε μια απο τις κοινωνίες. Τέλος, δείτε τα συνολικά αποτελέσματα στον 4ο Πίνακα.

ΠΙΝΑΚΑΣ Πρώτη δεκάδα μελισσιών - 100γρ οξαλικό οξύ σε 1 λίτρο σιρόπι

ΠΙΝΑΚΑΣ Δεύτερη δεκάδα μελισσιών - 70γρ οξαλικό οξύ σε 1 λίτρο σιρόπι

ΠΙΝΑΚΑΣ Τρίτη δεκάδα μελισσιών - 50γρ οξαλικό οξύ σε 1 λίτρο σιρόπι


Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα τα αποτέλέσματα έδειξαν:
  • Για 100 γραμμάρια άνυδρου οξαλικού οξέος σε ένα λίτρο σιρόπι (1:1) 81% αποτελεσματικότητα
  • Για 70 γραμμάρια άνυδρου οξαλικού οξέος σε ένα λίτρο σιρόπι (1:1) 57-87% αποτελεσματικότητα
  • Για 50 γραμμάρια άνυδρου οξαλικού οξέος σε ένα λίτρο σιρόπι (1:1) 65% αποτελεσματικότητα
Τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω πίνακα:


Δημοσίευση σχολίου

27 Σχόλια

  1. Πίνουν το σιρόπι με το οξαλικό; Για βάλτο σε ένα τροφοδότη να δούμε αν θα το ακουμπήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρεπει να τις καταβρεξεις για να το πιούν. οι σταγόνες μάλιστα που δεν θα πέσουν επάνω τους αλλά στα πλαίσια μπορούν να διατηρηθούν πολλές μερες και να μην τις ακουμπήσουν. Στον τροφοδότη για ποιο λόγο να το βάλεις; Εννοείτε πως δεν θα το ακουμπήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει δηλαδή έρευνα που ισχιρίζεται οτι οι μέλισσες πίνουν το σιρόπι με το οξαλικό οξύ; Μπορείς να την αναφερης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλη δοσολογία αυτη. Εχουμε μεχρι στιγμης πόσες δοσολογίες. Μια του Ινστιτουτου Μςελισσοκομίας, μία του ΑΠΘ και τωρα μας λες εσυ δοσολογίες απο ερευνες του εξωτερικου.Αντε να βγει ακρη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ολο το σιροπι που ενσταλλαζεις τις μελισσες, οι μελισσες το βαζουν στο προλοβο τους. Έχεις το ελεύθερο να ψάξεις διάφορες έρευνες που το αναφέρουν. Δεν σας το παίζω έξυπνος αλλα παιδιά ανοίξτε και κανένα βιβλίο διαβάστε και καμία έρευνα μην τα περιμένετε όλα έτοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειναι ευκολο να ανεβει η πηγη του αρθρου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο μέλι ρε παιδιά δε περνάει αυτό το οξύ? Για την δική μας υγεία δε είναι κακό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O κλασικός, ο ΤΡΙΜΑΛΑΚΑΣ ο Έλληνας.....τροφοδότες και η μαλακία που έχει πήξει στο κεφάλι σου!!! Μια έρευνα δημοσίευσε ρε τροκάνι ο άνθρωπος! Δεν υποχρεούται κανείς να την εφαρμόσει! Έχετε γίνει όλοι καθηγητές και το μόνο που ξέρετε είναι να κατακρίνετε.......ΒΟΔΙΑ ΟΡΘΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο μέλι δεν περνάει και δεν αφήνει καθόλου υπολείματα. Ειναι 100% βιολογική θεραπεία. Ανώνυμε 9:14 Την πηγή του άρθρου οπως και τις πληροφορίες που εχω διαβάσει μπορείς να τις αναζητήσεις στο μελετητή της google πατώντας oxalic acid varroa evaluation

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η συγκριση της εν λογο ερευνας ( το οτι εγινε καποια ερευνα καπου απο καποιον δεν λεει ΤΙΠΟΤΑ) ειναι μεταξυ οξαλικου και apivar. Το μονο εγκεκρημενο ακαρεοκτονο ειναι το CKECK-MITE οπου τα αποτελεσματα και η υπεροχη του δεν εχει αμφισβητηθει απο ΚΑΝΕΝΑΝ. Αυτο που γραφεις ειναι σα να μου λες εκανε κοντρα ενα ποδηλατο με ενα γαιδαρο και νικησε το ποδηλατο αρα το ποδηλατο ειναι το γρηγοροτερο οχημα. Τελος ο τροπος δρασης του οξαλικου δεν ειναι αυτος. Το οξαλικο ειναι ή μαλλον λογιζεται ως ακαρεοκτονο ΕΠΑΦΗΣ.

    ΥΓ. Αν εχεις της ''ερευνα΄΄ που αναφερει οτι η μελισσα καταλωνει σιροπι με οξαλικο και στη συνεχει περνα στο βαροα μεσο της αιμολεμφου ΚΑΙΓΟΜΑΙ να τη διαβασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχει τέτοια έρευνα...κάποιος blogger του εξωτερικού θα το σκαρφίστηκε και το δικό μας εγχώριο ξεφτέρι την έκανε copy paste εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η ιστοσελίδα θα ονομαστεί trolaristimelissa.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μού κάνει τρομερή εντύπωση όμως που κανένας σας δεν είπε έστω ενα ευχαριστώ για όλες αυτές τις πληροφορίες. Κανένας δεν σκέφτεται πως είναι να διαβάζεις εργασίες και ερευνητικά έντυπα μέσα στα οποία κυριολεκτικά χάνεσαι. Ξέρω οτι τα λέτε αυτά για το χαβαλέ σας, η για πλάκα αλλά ρε παιδιά σεβαστείτε και λίγο το κόπο του άλλου. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Οποιος δεν συμφωνεί η πιστεύει ότι το Blog δεν είναι σωστά ενημερωμένο μπορεί να αποχωρήσει και να μην το ξανά διαβάσει. Αν όμως θέλετε να χαλαρώσετε πετώντας λάσπες και κακίες, καλύτερα μην το κάνετε εδώ. Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας με όμορφο τρόπο, και βεβαίως να κάνουμε και συζήτηση για ότι διαφωνείτε. Ευχαριστώ που με ακούσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Άλλη δοσολογία αυτη. Εχουμε μεχρι στιγμης πόσες δοσολογίες."

    Το ξέρω φίλε μου και λυπάμαι πραγματικά γι αυτό. Το κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του έρευνες και έχει κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό. Ελπίζω κάποια μέρα να ενωθούν και αυτοί, για να πάμε μπροστά. Η συνεργασία είναι το κλειδί. Η μελισσοκομία γι αυτό κατρακυλάει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή την εφαρμόζω την μέθοδο με την ενστάλλαξη σας ενημερώνω ότι η μέλισσα μια χαρά το πίνει το σιροπάκι. Και είναι και πολύ αποτελεσματική όταν δεν υπάρχει γόνος.
    Όσο αφορά τις δοσολογίες χρησιμοποιώ αυτές που προτείνονται από την Κα Χατζήνα, μπορείτε έυκολα να τις βρείτε με μία αναζήτηση στο google, ταυτόχρονα μπορείτε να τις βρείτε και στην σελίδα του melissocosmos.
    Απλά γι ανα μην υπάρχει παρεξήγηση, στην μελέτη της Κας Χατζήνα οι δοσολογίες αφορούν την χρήση διένυδρου οξαλικού οξέως. Θα το βρείτε το προϊόν ήδη στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες μελισσοκομικών ειδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ
    ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΒΑΡΡΟΑ ΜΕ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ . ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΙΕΝΥΔΡΟ ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ ΤΟ 1Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ!!! Υ.Γ. ΠΟΛΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα αφήσεις τα γλυκόλογα και θα μας δώσεις την έρευνα που λέει οτι οι μέλισσες τρώνε το οξαλικό και το βαρρόα δηλητηριάζεται από την αιμόλεμφο; Αν δεν υπάρχει τέτοια έρευνα θα ζητήσεις συγγνώμη από τους επισκέπτες που τους παραπληροφορισες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε τότε ρε φίλε γιατι λενε σιρόπι ; Και δν το φτιάχνουν με απλα νερό;; Τι έρευνα θες δλδ; Υπαρχει έρευνα που δείχνει πως δουλευει καλύτερα με σιρόπι και δν δουλευει με απλό νερο;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και αφού ζητήσεις συγγνώμη για την παραπληροφόρηση προς τους αναγνώστες του blog μετά θα τους αποζημιώσεις εν αυθαιρετω για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν εξ αιτίας σου. Γελάνε και τα τούβλα μαζί σας κωθωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θεωρώ πως κάθε τι που δημοσιεύεται σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και εφόσον πρόκειται για μεθόδους που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο όπως στην προκειμένη περιπτωση, εναπόκειται στην κρίση του καθενός για το αν θα το πράξει ή όχι. Αντιθέτως εμείς βγάλαμε τα μαχαίρια σαν αυθεντικοί Ελληναρες να φαγωθουμε μεταξύ μας. Προσωπικά ευχαριστώ κατόπιν υποδειξεως βέβαια του διαχειριστή του μπλογκ για τις κατά καιρούς αναρτήσεις του πάνω σε κρίσιμα μελισσοκομικα ζητήματα. Όσον αφορά το οξαλικο οξύ, φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που θα το χρησιμοποιησω. Πρόκειται για διενυδρο Ο.Ο το οποίο εφαρμόζω με τη μέθοδο της ενσταλλαξης χρησιμοποιώντας τη δοσομετρικη συσκευή που χρησιμοποιουσα παλαιότερα για το perizin της bayer. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το σιρόπι δεν το πίνουν. Η αυξημένη οξύτητα λόγω της ζάχαρης στο σιρόπι έχει πιο έντονα αποτελέσματα αλλά ζορίζει και τις μέλισσες περισσότερο. Γι'αυτό θέλει και περισσότερη προσοχή η ενστάλλαξη με σιρόπι απ'ότι ο ψεκασμός χωρίς σιρόπι.
    Έχω πειραματιστεί και παρατηρήσει και ποολλοί ερευνητές το επιβεβαιώνουν. Διαβάστε κρίνετε δοκιμαστε και μετα γραψτε.
    Ψαρουδάκης Νίκος. Ηράκλειο Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άσε τις υπεκφυγές και δώσε την έρευνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παιδιά μου φαίνεται δεν διαβάζεται και απλά επαναλαμβάνομαι. Οτι θέλετε να βρείτε επιπλέον, ψάξτε να το βρείτε. Δεν είναι δύσκολο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα έτοιμα σε αυτή τη ζωή. Διαβάστε ψάξτε και ενημερωθείτε, γιατι η ημιμάθεια πολλές φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΔΕΡΦΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ..ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η μέθοδος δεν φαινεται να επηρεαζεται απο τη θερμοκρασια παρα μονο απο την υπαρξη γόνου. το μελισσι πρεπει να ειναι τελειως ξεγονιασμενο. Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν μπορώ να καταλάβω μερικούς μελισσοκομους.... Γκρινιάζουν για τα βιολογικά όπως το οξαλικο , γκρινιάζουν για τα χημεικα.. Τι κάνουν δηλαδή αυτοί στην βαροα? Μαγεια??? Όσο τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις για αναλογίες κ. Λ. Ο κ καθένας διαβάζει, ψάχνει και κρίνει αναλόγως... Μπράβο για την προσπάθεια ορεινή μέλισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να εισαι καλά φίλε μου
    Γινετε μια μεγάλη προσπάθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!