Widget Recent Post No.

Πόση γύρη βγάζει ένα μελίσσι και πότε μπορώ να τοποθετήσω γηρεοπαγίδες. Επηρεάζει την ανάπτυξη του;



Η τοποθέτηση γυρεοπαγίδας είναι μια πολύ καλή μέθοδος πρόληψης της σμηνουργίας, ξεμπλοκαρίσματος απο τις πολλές γύρες δηλαδή περισσότερος χώρος να γεννάει η βασίλισσα αλλά πέρα απο όλα αυτό ο μελισσοκόμος έχει ένα σημαντικό extra εισόδημα, αλλα και τροφή για τα μελίσσια του όταν τη χρειάζονται. Το ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, και είναι δυστακτικοί όσον αφορά τις γυρεοπαγίδες είναι το κατα πόσο επηρεάζεται η ανάπτυξη του μελισσιού, η συλλογή μελιού, και κατ επέκταση η ζωή των μελισσών. Επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πόση γύρη συλλέγει ένα μελίσσι και πόσα πλαίσια πρέπει να είναι. Σήμερα λοιπόν έχουμε να πούμε κάποια πολύ ενδιαφέρον πράγματα που νομίζω επιβάλλεται να τα γνωρίζουμε.

Άρχικά ο μελισσοκόμος πρέπει να βάζει γυρεοπαγίδες στα μελίσσια του πρώτον για να έχει απόθεμα και να ταίζει τα μελίσσια του σε περιόδους μεγάλης έλλειψης όπως πχ το καλοκαίρι και κατα δεύτερον αν βγάζει κάποια παραπάνω χρήματα έχοντας φυσικά τον τρόπο να τη διαθέσει πχ μεγάλο πελατολόγιο που γνωρίζουν για τη γύρη. Δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί για τη γύρη και είναι δύσκολη η διαθεσή της. Ξέρετε οι οικογένειες και τα άτομα που πουλάμε μέλι δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Πάνω σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται πολύ δουλειά, για να μαθευτεί.

Όσον αφορά την τοποθέτηση γυρεοπαγίδας και την επιρροή στην ανάπτυξη. Η εμπειρία λέει ότι δεν υπάρχει καμία επιρροή και η βασίλισσα συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό τη γέννα της. Όταν τοποθετούμε γυρεοπαγίδα κλέβουμε τη γύρη και η κυψέλη δίνει σήμα να αυξηθούν οι εργάτριες συλλογής γύρης επειδή έχουμε έλλειψη. Έτσι λοιπόν μέσα σε 2-3 ημέρες βλέπουμε να έρχεται πολύ περισσότερη γύρη. Με την τοποθέτηση της παγίδας εννοείτε ότι ενοχλούνται οι μέλισσες, καθυστερούν περισσότερο στην είσοδο και κάνουμε την εργασία τους ακόμα πιο δύσκολη. Φυσικά αυτό έχει άμεση συνέπεια και στη συλλογή νέκταρ μελιού. Δηλαδή το μελίσσι συλλέγει λιγότερο μέλι βαζωντας του γυρεοπαγίδα. Σε γενικές γραμμές πάντως επειδή και με τη γυρεοπαγίδα περνά μικρή ποσότητα γύρης φτάνει και περισσεύει για να ταιστεί ο γόνος.

Πόση γύρη συλλέγει ένα μελίσσι σε μια ημέρα; Και με ποιό πλυθησμό υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση; Ένα μελίσσι συλλέγει τη μέρα περίπου 150 με 200 γραμμάρια (περίπου στο 1/3 το βαζάκι του κιλού) και δεν εξαρτάται απο τον πλυθησμό αλλά απο την ύπαρξη γόνου και την αποθηκευμένη γύρη μέσα στη κυψέλη. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα 10άρι μελίσσι με 8 γόνους και λίγη αποθηκευμένη γύρη θα πάρουμε περισσότερη ποσότητα απο ένα 20άρι μελίσσι που έχει τον ίδιο γόνο αλλά πολλές γύρες αποθηκευμένες στις κηρήθρες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κυψέλης και μέσα στο γόνο.

Η τοποθέτηση γυρεοπαγίδας στα 20άρια μελίσσια λειτουργεί σαν μέτρο πρόληψης της σμηνουργίας εφόσον εμποδίζει τις μέλισσες να μπλοκάρουν τη γέννα εντός των κηρηθρών. Ξέρετε οι μέλισσες δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει παγίδα, αλλά εσωτερικά νομίζουν ότι κάτι συνέβη και τα φυτά δεν δίνουν νέκταρ και γύρη όπως τις προηγούμενες ημέρες.

Η ιδανικότερη περίοδος για συλλογή γύρης είναι μετά από συνεχόμενες βροχές και ανοίξει ο καιρός απότομα. Από μέσα Μαρτίου μέχρι και τον Μάιο μπορούμε να βάζουμε γυρεοπαγίδες! Γενικά τέλη Μαρτίου Αρχές απριλίου έχουμε τη μεγαλύτερη απόδοση σε γύρη απο τα μελίσσια. Δεν βάζουμε για πολλές μέρες συνεχόμενα. Όπως λένε οι σοφοί παλιοί μελισσοκόμοι μια μέρα δική μας και μια του μελισσιού, δηλαδή τη μια μέρα γυρεοπαγίδα και την επόμενη αφήνουμε όλη τη γύρη να περάσει μέσα. Άλλοι μελισσοκόμοι βάζουν παγίδα απο το πρωί εως το μεσημέρι και την υπολοιπη μερα τη βγάζουν για να την πάρουν οι μελισσες. Για να μην είμαστε άπλυστοι...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εκτός από την αποξήρανση, η γύρη συντηρείται στη συντήρηση ή κατάψυξη και για πόσες μέρες;
    Ευχαριστώ
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!