Widget Recent Post No.

Ορφάνεμα κυψέλης για μέλι και αλλαγή βασίλισσας μαζί


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Η μελισσοκόμος που τόσο έχουμε συμπαθήσει με τις πολύ όμορφες και ενημερωτικές αναρτήσεις της!!!Ορφάνεμα κυψέλης για μέλι και αλλαγή βασίλισσας μαζί
Τα μελίσσια μου είναι πολλών διαφορετικών "ταχυτήτων".
Σκέφτηκα να δοκιμάσω σε τρία από αυτά, το ...ορφάνεμα για φέτος, για να δω την εξέλιξη που θα έχουν, σε σχέση με αυτά που τους έχω βάλει διάφραγμα και έχουν μέσα βασίλισσα.



Τα περισσότερα μελίσσια που έχω, είναι παραφυάδες σε εξέλιξη, γιατί "έκοψα " αυτά που είχα για να αυξήσω τον αριθμό του ...κοπαδιού μου.

Τα λίγα που έμειναν σχετικά δυνατά και παραγωγικά, είχαν αρχίσει κάτι να μαζεύουν από μέλι, αλλά ήρθε ένας δυνατός βοριάς πριν λίγες μέρες και δεν ξέρω πια, τι θα μπορέσουν να κάνουν τελικά...


Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω μόνο σε τρεις κυψέλες πιο δραστικά μέτρα!

Στα σεμινάρια μελισσοκομίας, δεν συστήνουν το ορφάνεμα της κυψέλης ως καλό τρόπο για να πάρεις μέλι, γιατί αποσυντονίζεται το μελίσσι και μέχρι να βγάλει νέα βασίλισσα, κινδυνεύει να "πέσει" πολύ το μελίσσι από το κενό γέννας που θα προκύψει με την αφαίρεση της μάνας.

Αλλά είπα έστω και από "επιστημονική " έρευνα, να δοκιμάσω να αφαιρέσω την βασίλισσα ώστε να μηδενίσω τη γέννα, άρα και την κατανάλωση τροφής για το τάισμα του γόνου, για να αυξήσω την πιθανότητα να περισσέψει ...τίποτις μέλι και για μένα.

Επιπλέον επειδή αυτές οι βασίλισσες είναι περσινές είναι ευκαιρία να κάνω και 3 καινούργιες!

Το μελίσσι είναι δυνατό και θα μπορέσει να τις ταΐσει καλά.

Στην επόμενη επιθεώρηση θα διαλέξω να αφήσω τα καλύτερα και μεγαλύτερα βασιλοκέλια ορφάνιας που θα έχουν δημιουργηθεί και ελπίζω να βγάλω καλές βασίλισσες.

(θα πάρουμε και λιγάκι βασιλικό πολτό από τα βασιλικά κελιά που πάνε για πέταμα )


(και μια πετρούλα πάνω στο καπάκι για να ξέρω ότι είναι ορφανό )

Επειδή όμως δεν έχω ακόμα κάνει τράπεζα βασιλισσών,
(εδώ δεν μου φτάνουν οι βασίλισσες για τις παραφυάδες, θα περισσεύουν να έχω και καβάντζα ; ) σκέφτηκα να τις κρατήσω σε ένα τριπλοκυψελίδιο μέχρι να πάνε όλα καλά με τις ορφανές στην γονιμοποίηση και εάν όχι, να τις γυρίσω πίσω με κλουβάκι.

Πέρυσι που κράτησα κάποιες βασίλισσες λίγο καιρό παραπάνω μέσα σε κλουβάκι για τον ίδιο λόγο ...τινάξανε τα πέταλα!

Έτσι σε αυτές είπα να τους δώσω λίγο παραπάνω χώρο και να τις βάλω στο τριπλοκυψελιδιο.

Βρέθηκαν λοιπόν η βασίλισσες, χαιρέτησαν τα διώροφα εικοσάρια βασίλειά τους και πήγαν και στριμώχτηκαν στα ...τριαράκια.


Αυτές οι τρεις βασίλισσες μεταφέρθηκαν αργότερα 4-5 χιλιόμετρα μακρυά για να μην έχουμε επιστροφές.


Ελπίζω να προλάβουν να μαζέψουν καθόλου μέλι οι ορφανές πια κυψέλες, τώρα που δεν θα τρέφουν νέο γόνο, χωρίς να μειωθεί ανεπανόρθωτα το μέγεθος του πληθυσμού της κυψέλης και να μας μείνει λίγο μέλι έστω για ...δείγμα, γιατί όλο κάτι βαζάκια των ...γραμμαρίων δίνουμε για δώρο στο σόι (έχουμε και ...μεγάλο ) και πέφτει μεγάλο δούλεμα, για το πότε επιτέλους θα γίνουν τα μελίσσια μας ....κανονικά!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
Πηγή κειμένου: olameliladistimani.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να βάλεις την βασίλισσα σε κλουβάκι και να την αφήσεις στο ιδιο μελίσσι. Έτσι θα πάρεις μέλι και το μελίσσι θα κάνει αντικατάσταση. Μετά από ένα μήνα , αν ζεί ακόμα η παλιά βασίλισσα , την δίνεις σε άλλο μελίσσι ή κόβεις παραφυάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι καλη μεθοδος την εχω εφαρμοσει σε μεγαλη εκταση σε θυμαρι.σε 30 μερες απο το ορφανεμα κανεις μια επιθεωρηση 3σε1 δηλαδη τρυγο,επιθεωρηση για νεα βασιλισσα και ριζικη καταπολεμηση βαρροα γιατι δε θα εχουν ακομα σφραγισμενο γονο.το μειονεκτημα ειναι οτι ειναι πολυ δυσκολο να βρεις βασιλισσες σε μεγαλα μελισσια καλοκαιρι και λογω ελλειψης γονου μειωνεται δραματικα ο πληθυσμος.ειναι ιδανικη μεθοδος για μονιμη μελισσοκομια πχ( νησια οπου καθε κιλο θυμαριου ειναι πολυτιμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!