Widget Recent Post No.

Τα προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική Μελισσοκομία ΣΗΜΕΡΑ



Μέχρι και... GPS χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι της Μεσσηνίας για να μειώσουν τις κλοπές των κυψελών τους, ενώ τοποθετούν και ειδικές κάμερες παρακολουθώντας on line την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια τους.


Η τεχνολογία στη μάχη των κλοπών κυψελών λοιπόν, καθώς τα τελευταία χρόνια οι κλοπές έχουν αυξηθεί κατά πολύ δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στους μελισσοκόμους. Αλλο πρόβλημα, που έχει σα συνέπεια τη μείωση των πληθυσμών των μελισσιών τους είναι τα ραντίσματα, επειδή χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα σε ώρες που οι μέλισσες είναι έξω από τις κυψέλες. Οσο για την παραγωγή, τα τελευταία 2 χρόνια είναι σημαντικά μειωμένη και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο Γιώργος Λάγιος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αρκαδίας - Μεσσηνίας και Λακωνίας και πέραν των παραπάνω ζητημάτων που θίγει, στέκεται ιδιαίτερα και στους απατεώνες γυρολόγους που έρχονται από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές πουλώντας χωριό - χωριό μια γλυκαντική ουσία, η οποία όπως λέει "μόνο μέλι δεν είναι". Καλεί μάλιστα τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προτιμούν τους ντόπιους μελισσοκόμους για να είναι σίγουροι πως το μέλι που καταναλώνουν είναι γνήσιο.

Ο εν λόγω Σύλλογος δραστηριοποιείται μία 10ετία και μετρά περίπου 60 μέλη, όλοι επαγγελματίες, με σημαντικό συνολικό αριθμό κυψελών. Από τη μεριά τους όλοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους αγρότες, ώστε να ραντίζουν σε ώρες που δεν κυκλοφορούν μέλισσες ή χρησιμοποιώντας πιο ήπια προϊόντα. Για τις κλοπές, εξηγεί πως λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί, αλλά η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση ή καταπολέμηση του φαινομένου με κάμερες και GPS στις κυψέλες.

Αναφερόμενος στη μείωση της παραγωγής κατά 50% τουλάχιστον, που παρατηρείται την τελευταία διετία, εκτιμά πως οφείλεται στον καιρό και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, ενώ επιστήμονες ερευνούν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Πάντως, οι τιμές παραμένουν ίδιες τα τελευταία 6-7 χρόνια παρά τη μειωμένη παραγωγή, σημειώνει.

Από τη μεριά του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καλαμάτας, που συστάθηκε πρόσφατα κι έχει προσωρινή διοικούσα επιτροπή, ήδη μετρά 120 μέλη από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Μπαρούνης, σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη του μπορούν να εγγραφούν όλοι όσοι ασχολούνται με τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμα και μετανάστες που μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Οπως λέει, στόχος είναι η συνεργασία με όλους τους συλλόγους και τους φορείς με στόχο την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, τη διασφάλιση της ποιότητας των μελισσοκομικών προϊόντων και την αναβάθμισή τους, την προστασία των δασών, της αειφορίας και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναφέρεται στη μειωμένη παραγωγή την τελευταία διετία και στις αρρώστιες των μελισσών που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Θίγει το ζήτημα των φυτοφαρμάκων και στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των κλοπών κυψελών, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν μελισσοκόμοι που τους έχουν κλέψει 20, 30 ή και 40 κυψέλες. Και από τη μεριά του, τονίζει πως μόνο με κάμερες, περιπολίες και... GPS μπορούν να προστατευθούν οι κυψέλες.

 πηγή eleftheriaonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια