Widget Recent Post No.

Ξεχειμώνιασμα σε πλαστική κυψέλη



Σήμερα θα μιλήσουμε για το ξεχειμώνιασμα σε πλαστικές κυψέλες. Είναι ένα θέμα που έχουμε ακουμπήσει πολλές φορές, όμως σήμερα θα πούμε πολλά περισσότερα. Όπως όλοι γνωρίζετε χρησιμοποιούμε τις πλαστικές κυψέλες εδώ και αρκετά χρόνια, και πλέον έχουμε αρκετή εμπειρία για να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και τα συμπεράσματα μετά από την χρήση τους όλο αυτό το καιρό. Να τονίσουμε ότι οι πλαστικές κυψέλες που χρησιμοποιούμε, είναι της εταιρίας ANEL, και γι αυτές θα σας μιλήσουμε σήμερα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...


Οι πλαστικές κυψέλες όπως γνωρίζουμε παράγονται από πλαστικό, ειδικό για τα μελίσσια πολύ ανθεκτικό στον χρόνο, ενισχυμένο εσωτερικά με μόνωση πολυουρεθάνης! Αυτό μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, όμως για τα μελίσσια το Χειμώνα είναι πολύ σημαντικό. Όπως ξέρουμε ο μελισσοκόμος το χειμώνα, προσπαθεί να εκμηδενίσει τις απώλειες ενέργειας - θερμότητας απο τα μελίσσια του. Άλλος βάζει κηρόπανα, άλλος βάζει σακουλάκι με προιονίδι, άλλος φελιζόλ, και όλες αυτές οι πατέντες έχουν ένα στόχο. Να μείνει το μελίσσι ζεστό! Όμως καμία δεν το πετυχαίνει όπως η πλαστική κυψέλη, η οποία είναι ειδικά κατασκευασμένη για να κρατάει τη θερμότητα στο σμήνος.

Απο την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει ότι τα μελίσσια το Χειμώνα, κρατιούνται μεγαλύτερα και δυνατότερα στις πλαστικές κυψέλες. Δηλαδή αν τα μελίσσια μου βρίσκονται στις ξύλινες με πλυθησμούς 4 πλαίσια, στις πλαστικές έχουν 6, μπορεί και παραπάνω. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι το σμήνος δεν σπαταλάει τσάμπα τροφή και ενέργεια. Η πλαστική κυψέλη προσφέρει το άριστο περιβάλλον.

Στις πλαστικές κυψέλες έχουμε πολύ πιο επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα, ακόμα και σε μέρη που έχει κρύο! Η ANEL με το νέο της καπάκι, δίνει την επιλογή στο μελισσοκόμο να ανοιγοκλείνει τις θήρες, πράγμα πολύ βολικό το χειμώνα και το Καλοκαίρι. Εγώ το χειμώνα κλείνω τις θήρες απο όλα τα μελίσσια, για να μένουν πιο ζεστά! Συνεπώς αυτό που θέλω να πω είναι οτι με πλαστικές κυψέλες, έχουμε λιγότερες απώλειες το χειμώνα, και περισσότερα μελίσσια να μπούν δυναμικά νωρίς την Άνοιξη.

Τα μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν σε πλαστικές κυψέλες παίρνουν πάτωμα ταχύτατα την Άνοιξη. Αυτό που έχω παρατηρήσει στις πλαστικές κυψέλες, είναι μια έκρηξη ανάπτυξης, απο νωρίς την Άνοιξη ακόμα και όταν ο καιρός κάνει σκαμπανευάσματα. Η θερμομόνωση της κυψέλης δεν επιτρέπει στο σμήνος να πάθει ψύξη ο γόνος, θερμαίνεται καλύτερα και φυσικά η ανάπτυξη είναι με διαφορά καλύτερη. Στις πλαστικές κυψέλες οι μέλισσες τρώνε λιγότερο! Δεν καταναλώνουν τόσο τροφή όπως στις ξύλινες! Δεν σπαταλάται τσάμπα ενέργεια για το ζέσταμα του χώρου. Οι μέλισσες δεν προπολάρουν ούτε τον πάτο, αλλά ούτε και το καπάκι, όλοι οι χειρισμοί γίνονται πανεύκολα!

Όσα χρόνια χρησιμοποιώ τις πλαστικές κυψέλες της ANEL δεν έχω παρατηρήσει τίποτα αρνητικό, ούτε με υγρασία, ούτε με νερά από βροχή αλλά ούτε και σε θέμα αντοχής. Οι κυψέλες είναι άριστες, και νομίζω είναι η ιδανική επιλογή για το μελισσοκόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια, θα αντικατασταθεί μέχρι και η τελευταία ξύλινη κυψέλη με πλαστική! Και αυτό, γιατί έρχεται η νέα εποχή, σύγχρονη μελισσοκομία με τις πλαστικές κυψέλες της ANEL!

Πάρτε και μια γεύση απο το ξεχειμώνιασμα φέτος! Οι πλαστικές κυψέλες έχουν κατακλύσει το μελισσοκομείο μας, και είμαστε έτοιμοι για όλα!!!

Δείτε τις κυψέλες στο site...
http://anel.gr/el/products/1708/kupseles-anel-plereis
Εmail επικοινωνίας : info@anel.gr
 Tηλ  2102483 870 



 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια