Widget Recent Post No.

Νέα απο το πεύκο, το ρείκι και τη κουμαριά - Τι λένε τα μελίσσια σήμερα 15 Οκτωμβρίου 2016



Τέλος το ρείκι για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ήταν μια πολλά υποσχόμενη ανθοφορία, όμως όπως προέβλεψαν αρκετοί έμπειροι μελισσοκόμοι, δεν έδωσε ούτε και φέτος. Σε όσες περιοχές υπήρξαν πολλές βροχές πριν να ανοίξει το ρείκι, τα μελίσσια φτιάχτηκαν αρκετά, όμως όχι τόσο που να μην χρειαστούν μια extra ενίσχυση με ζυμάρι. Σε όσες περιοχές έβρεξε και ήταν σε πλήρη άνθηση, κάηκε και δεν έδωσε τίποτα απο εκεί και έπειτα. Μελισσοκόμοι απο όλα τα μέρη της Ελλάδος με ενημερώνουν ότι το ρείκι τέλος για φέτος, και οι περισσότεροι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι.


Όσον αφορά το πεύκο η περίοδος μελιτοέκκρισης αν και συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φορτώνουν τα μελίσσια τους, και τα πηγαίνουν για ξεχειμώνιασμα, να δουλέψουν γύρες και νέκταρ και να ανανεώσουν πλυθησμούς. Όπως ακούω πάντως στις περισσότερες περιοχές έχει γίνει μεγάλη πτώση στο μέλι, και πολύ λίγες περιοχές δίνουν ακόμα μέλι. Λόγω της χρονίας όμως φέτος επειδή το πεύκο δεν είχε καθόλου διακοπή, έδινε μέλι σε μικροποσότητες ακόμα και την περίοδο που υπήρχε κενό. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όσοι είστε ακόμα στο πεύκο, και δεν υπάρχει ανθοφορία, καλό είναι να μεταφέρετε τα μελίσσια προκειμένου να ρίξουν τους φθινοπωρινούς γόνους και να πάνε για χειμώνα με καλούς πλυθησμούς.

Η κουμαριά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο, οι πολύ ωραίες ηλιόλουστες μέρες βοήθησαν να πετάξει μπουμπούκια πολύ γρήγορα, και πολλά δέντρα είναι ήδη ανθισμένα. Ωστόσο δοκιμάζοντας μέλι απο τα μελίσσια μου, κανένα απο αυτά δεν φαίρνει πικρό μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον είναι πολύ νωρίς, η μήπως είναι ένα σημάδι, ότι η κουμαριά φέτος δεν θα δώσει; Να μην ξεχάσουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν μια απο τις καλύτερες και η κουμαριά έδωσε τρελά μέλια. Και δεν είναι απο τα φυτά που δίνουν σε τόση αυθονία κάθε χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι η κουμαριά θέλει ωραίο ζεστό καιρό, και πολλές βροχές για να δώσει μέλι. Αν πιάσουν κρύα η κουμαριά δεν δίνει μέλια και τα μελίσσια δεν πατάνε.

Τελειώνοντας λοιπόν οι τελευταίες ανθοφορίες, είμαστε σε αναμονή της κουμαριάς. Οι χειρισμοί που κάνουμε τώρα όσοι είμαστε σε πεύκα ρείκια κλπ, είναι να σφίξουμε τα μελίσσια, να πάρουμε όσα περιττά πατώματα και πλαίσια υπάρχουν, και να προετοιμάσουμε τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα. Όλα παίζονται τώρα για το τί μελίσσια θα έχουμε του χρόνου την Άνοιξη. Αυτά για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!