Widget Recent Post No.

Μυστικο στην επιθεώρηση το χειμώνα: Ένα τραγικο λαθος που κάνουμε όλοι οι μελισσοκόμοι



Σήμερα έχουμε θα πούμε ένα μυστικό για την επιθεώρηση το χειμώνα! Υπάρχει ένα τραγικό λάθος που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν, και άθελα τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στο μελίσσι. Όπως γνωρίζουμε ο Χειμώνας είναι η πιο ξέγνοιαστη περίοδος για το μελισσοκόμο. Τα μελίσσια χρειάζονται πολύ λίγες επεμβάσεις και αυτές γίνονται για δύο βασικούς λόγους. Έλεγχος αποθεμάτων τροφών και ταίσμα στα νηστικά μελίσσια, και το δεύτερο θεραπεία κατά της βαρρόα. Όσα μελίσσια βλέπουμε ορφανά, αρρενοτόκα δεν το πολυσκεφτόμαστε, και τα συνεννώνουμε με τα άλλα μελίσσια, προκειμένου να διατηρήσουμε δυνατούς τους πλυθησμούς.

Πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτετοι μελισσοκόμοι απο τον υπερβάλλοντα ζήλο τους, δεν μπορούν να συγκρατηθούν και εφαρμόζουν άσκοπες επιθεωρήσεις. Για παράδειγμα έχω ακούσει πολλούς μελισσοκόμους να λένε πχ Σήμερα είναι Κυριακή, θα πάω στα μελίσσια μου. Μόλις ρωτάς τι εργασίες χρειάζονται σήμερα, απαντάει τίποτα, έτσι θα πάω για να περάσει η ώρα. Τέτοιες κουβέντες ακούμε κυρίως απο ερασιτέχνες, Τιμή τους και καμάρι τους που αγαπάνε τόσο τα μελίσσακια που δεν μπορούν να κάτσουν δίχως επιθεώρηση ούτε βδομάδα, αλλά συνάδελφοι δεν είναι καθόλου σωστό. Οι άσκοπες επιθεωρήσεις όχι μόνο πίσω τα μελίσσια αλλα μπορεί να υπάρξουν και άλλα προβλήματα.

Παλιά είχα βρεθεί πλάι σε ένα παλιό - επαγγελματία μελισσοκόμο. Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, και θέλω να σας αναφέρω την εμπειρία του μου μαζί του για να μάθετε και εσείς. Ήταν φθινόπωρο, και η θερμοκρασία έξω ήταν αρκετά πεσμένη. Ωστόσο η επιθεώρηση ήταν απαραίτητη σε ορισμένα μελίσσια, προκειμένου να ελεγθεί η ποιότητα του γόνου, η επάρκεια σε τροφές δηλαδή πόσο μέλι είχαν οι κηρήθρες κλπ. Όσο κρατούσε το πλαίσιο με τον γόνο, και μου έλεγε την ιστορία αυτού του μελισσιού, τον έβλεπα ανήσυχο. Μου λέει λοιπόν, "άντε να βάλουμε γρήγορα πάλι το πλαίσιο στη θέση του, πρίν κρυώσει ο γόνος. Αρκετά αναστατώσαμε το μελίσσι". Ξέρεις μου λέει, "όταν έχει κρύο και άερα σαν σήμερα, απαγορεύτεται να βγάζουμε έτσι πλαίσια, ο γόνος έχει 35 βαθμούς, και αν πέσει πολύ η θερμοκρασία μπορεί να πάθει ψύξη, να πεθάνει".

Αυτό που θέλω να σας δώσω να καταλάβετε, είναι ένα σημαντικό μάθημα, ότι κατά την επιθεώρηση δεν μπορούμε να βγάζουμε πλαίσια με γόνο, και να τα κρατάμε ώρα στα χέρια μας, δεν πρέπει να αφήνουμε ανοιχτή τη κυψέλη για πολύ ώρα. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες, μετρημένες και να έχουν κάποιο στόχο. Πχ έλεγχος για προμήθειες και γόνο.

Ένα καλό κόλπο που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες για να ελέγχουν τα μελίσσια γρήγορα χωρίς να καθυστερούν οι ίδιοι, αλλά να μένουν και εκτεθημένα τα μελίσσια είναι ο εξής: Όταν ανοίγουμε ένα μελίσσι, δεν επιθεωρούμε απο την αρχή προς το τέλος, αλλά επιλέγουμε 1-2 πλαίσια απο το κέντρο. Βλέπουμε τον γόνο, την συνεκτικότητα του μελισσιού, αν υπάρχει μέλι κλπ, και μέσα σε 1-2 λεπτάκια έχουμε τελειώσει. Έχουμε πετύχει το σκοπό μας στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Ο έξυπνος και έμπειρος μελισσοκόμος δεν ελέγχει όλα τα πλαίσια του μελισσιού! Εκτός αν το μελίσσι έχει πρόβλημα βουίζει, δεν έχει σωστό γόνο, που εκεί είμαστε σε ειδική περίπτωση και πρέπει να το βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Τέλος, το ζουμί της σημερινής μας ανάρτησης είναι να μην αφήνουμε πλαίσια με γόνο εκτεθημένα για πολύ ώρα. Φανταστείτε να έχετε ένα μωρό που μόλις έχει γεννηθεί, και να το βγάλετε απο τη θερμοκιτίδα στο εξωτερικό περιβάλλον εντελώς γυμνό, και να φυσάει κρύος αέρας. Είναι έγκλημα. Έτσι και ο γόνος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές θερμοκρασίες, και δεν είναι τόσο εύκολο να επαναφέρουν τη θερμοκρασία οι μέλισσες. Αν ακουμπήσετε με γυμνό χέρι τον γόνο είναι θερμός, φανταστείτε τι γίνετε όταν είναι παρατημένος στο κρύο αέρα. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια