Widget Recent Post No.

3 πανέξυπνα τέστ νοθείας στο μέλι: Δείτε τρόπους για να το καταλάβετε πριν να είναι αργά...


Δείτε δύο από τους πιο έξυπνους - εύκολους τρόπους για να καταλάβετε αν το μέλι σας είναι νοθευμένο. Το τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί σωρεία από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι πηγαίνουν πόρτα πόρτα και δίνουν μέλια στον κόσμο των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη και μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία.

Ευτυχώς για τον κόσμο υπάρχουν απλές τεχνικές για να καταλάβουμε κατά πόσο το μέλι είναι πειραγμένο, και αν διαγνωσθεί νοθεία δεν πρέπει να το καταναλώσουμε. Πολλοί καταναλωτές έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι όταν το μέλι κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο. Και έτσι εξηγείτε πως βγήκε και ο όρος "ζαχάρωσε" και όχι κρυστάλλωσε, διότι έχουν συνδέσει με το μυαλό τους ότι αποκαλύφθηκε η ζάχαρη με την οποία έγινε η νοθεία. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά! Το αγνό μέλι πρέπει να κρυσταλλώνει! Εν αντίθεση όταν δεν κρυσταλλώνει είναι αμφιβόλου ποιότητας. (Εξαιρούνται το μέλι ελάτου που δεν κρυσταλλώνει ποτέ αλλά και το μέλι πεύκου, βελανιδιάς που κρυσταλλώνουν μετά από χρόνια).

Συνεπώς το κρυσταλλωμένο μέλι ΔΕΝ είναι νοθευμένο και είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία που συμβαίνει λόγω των σακχάρων που περιέχει. Οσο περισσότερη η γλυκόζη τόσο πιο γρήγορη και η κρυστάλλωση.  Μπορούμε εύκολα σε ένα μπεν μαρί να το λιώσουμε και να γίνει όπως και πριν. Επίσης το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει καθόλου την θρεπτική του αξία, ίσα ίσα που διατηρείτε καλύτερα.

ΕΙΚΟΝΑ: Ξεκρυστάλλωμα μελιού μέσα σε ζεστό νερό. Το αφήνουμε
μέχρι να λιώσει, και το μέλι δεν αλλοιώνεται καθόλου

Τώρα ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Πως καταλαβαίνουμε ότι το μέλι μας είναι νοθευμένο; Υπάρχουν δύο πολύ εύκολοι τρόποι, ο ένας με ένα ποτήρι νερό, και ο άλλος με χρήση αναπτήρα. Το αγνό μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, και όταν καίγεται δεν τσιτσιρίζει καθόλου. Αντιθέτως ένα νοθευμένο μέλι όταν εισέλθει στο νερό θολώνει και διαλύεται, ενώ όταν πάμε να του βάλουμε φωτιά αυτό αντιδρά, τσιτσιρίζει και δεν καίγεται με τίποτα. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι μόνο η μέλισσα μπορεί να αφαιρέσει τόση υγρασία από τη σύνθεση του. Η μέλισσα με τα φτερά της και τον πρόλοβο της κάνει το μέλι όσο πιο παχύρρευστο γίνεται και το αποτέλεσμα είναι να μην διαλύεται στο νερό, και να καίγεται όταν αυτό εμποτιστεί πάνω σε βαμβάκι η μπατονέτα η σπίρτο.

Πάμε να δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις δύο αυτές μεθόδους.
1. Test με χαρτοπετσέτα
Το καθαρό μέλι δεν απορροφάται απο τη χαρτοπετσέτα. Αριστερά το αγνό δεξιά το νοθευμένο.


2. Test σε ποτήρι με νερό
Το αγνό μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό. Βάζουμε ένα ποτήρι και ρίχνουμε το μέλι από ψηλά. Αν είναι αγνό στέκεται στο πάτο, αν είναι νοθευμένο διαλύεται μέσα στο ποτήρι.



3. Test με σπίρτο
Όταν το μέλι είναι νοθευμένο το μέλι τσιτσιρίζει έντονα και η φωτιά σβήνει αμέσως. Αν αντι για σπίρτο βάλουμε ένα βαμβάκι η μπατονέτα εμποτισμένη το μέλι καίγεται. Αν το μέλι είναι αγνό το σπίρτο σβήνει πιο αργά και δεν τσιτσιρίζει. Αν πάλι βάλουμε βαμβάκι δεν παίρνει με τίποτα φωτιά και τσιτσιρίζει.



Δείτε και ένα βίντεο...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!