Widget Recent Post No.

Εγκεκριμένα φάρμακα και ταινίες για τη βαρρόα: Όλη η αλήθεια και τα ψέματα που μας λένε...



Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εγκεκριμένα φάρμακα κατά της βαρρόα που είναι μεν αποτελεσματικά αλλά πανάκριβα και τσουχτερά για τη τσέπη μας. Πολλά είναι της γερμανικής εταιρίας bayer ενώ άλλα όχι. Όπως και να έχει εμείς θα σας αναφέρουμε τα πιο γνωστά - αποτελεσματικά που υπάρχουν στην αγορά για να μπορεί κάποιος να είναι οπλισμένος κατά της βαρρόα.


1.Ταινίες Bayvarol
Πρόκειται για ταινίες με δραστική ουσία τη φλουμεθρίνη, της εταιρίας bayer. Τοποθετούνται στο κέντρο του μελισσιού στη μελισσόσφαιρα η στο γόνο και είναι αρκετά αποτελεσματικές δίχως να αφήνουν υπολείμματα στο μέλι η στο κερί. Οι μελισσοκόμοι λόγω της τιμής τους που είναι 30 ευρώ οι 20 ταινίες, οδηγούνται στην αγορά απαγορευμένων σκευασμάτων με ίδια δραστική ουσία και πολύ χαμηλότερη τιμή 4 ευρώ οι 10 ταινίες. Το φθηνό αυτό σκεύασμα πωλείτε παρανόμως στην Ελλάδα και έρχεται απο βουλγαρία.

Πληροφορίες από την εταιρία...
Οι ταινίες BAYVAROL® αναρτώνται στα κενά μεταξύ των πλαισίων, στο κέντρο της γονοφωλιάς, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν οι μέλισσες πρόσβαση και από τις δύο πλευρές των ταινιών. Οι προεξοχές που υπάρχουν στο ένα άκρο της ταινίας κάμπτονται, στο προκαθορισμένο σημείο, προς τα έξω και η ταινία αγκιστρώνεται στο άνω μέρος του ξύλινου πλαισίου.
Σε δυνατές κυψέλες, με περισσότερους εμβρυοθαλάμους, μπορούν να ενωθούν δύο ταινίες άκρο με
άκρο. Αυτό διευκολύνει την είσοδο και την αφαίρεση των ταινιών από την κυψέλη, χωρίς να
απαιτείται ο διαχωρισμός των εμβρυοθαλάμων. Φυσιολογικά ανεπτυγμένα μελίσσια απαιτούν τέσσερις ταινίες.

Παραφυάδες και νεαρά μελίσσια απαιτούν τη μισή δόση, δηλαδή δύο ταινίες. Δυνατά μελίσσια με περισσότερους εμβρυοθαλάμους απαιτούν τέσσερις ταινίες για κάθε εμβρυοθάλαμο, οι οποίες κατανέμονται στην περιοχή της γονοφωλιάς κάθε εμβρυοθαλάμου. Η χρήση του προϊόντος πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο μετά το τέλος της συγκομιδής του μελιού. Η χρήση του θα πρέπει να εναλλάσσεται κάθε χρόνο με ακαρεοκτόνα που περιέχουν δραστική ουσία άλλης ομάδας ή φυσικά ακαρεοκτόνα. Δεν πρέπει να χορηγείται για πρόληψη.
Διάγνωση
Οι ταινίες τοποθετούνται στην κυψέλη για 24 ώρες. Πριν τοποθετηθούν οι ταινίες, καλύπτεται ο
πυθμένας της κυψέλης με καθαρό χαρτί. Έπειτα από 24 ώρες ελέγχεται το χαρτί για την παρουσία
νεκρών ακάρεων βαρρόας.
Θεραπεία
Οι ταινίες αφήνονται στην κυψέλη έως 6 εβδομάδες και μετά αφαιρούνται.

2. Ταινίες check mite
Πρόκειται για ταινίες με δραστική ουσία την coymafos της bayer. Τοποθετούνται στο κέντρο του μελισσιού έχουν καλή αποτελεσματικότητα, όμως σύμφωνα με διάφορες έρευνες αφήνει υπολείμματα στο κερί και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με της βασίλισσες. Το ότι είναι εκγεκριμένο απο το κράτος δε σημαίνει οτι είναι και ασφαλές για τις μέλισσες μας. Η τιμή είναι σχεδόν 40 ευρώ οι 10 ταινίες και φυσικά δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να διαθέτει τόσα χρήματα.


3. Ταινίες Apistan
Πρόκειται για ταινίες με δραστική ουσία την fluvalinate. Τώρα ακούστε τι γίνεται με αυτή την ουσία. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν mavrick με αυτή τη δραστική ουσία, και το φάρμακο έχει βγει off εφόσον τα βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα χρόνια τώρα. Συνεπώς δεν έχει αποτελεσματικότητα όσο θα περίμενε κανείς και εγώ προσωπικά δε το εγκρινώ προς χρήση.

4. Περιζίν
Πρόκειται για σκεύασμα της bayer με δραστική ουσία coymafos. Πρόκειται για ένα μπουκαλάκι που το ανακατεύουμε με νερό και κάνουμε ενστάλλαξη στις μέλισσες. Πλέον έχει πάψει να χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας και ψηλής τιμής 15 ευρώ τα 10 ml.

5. Ταινίες Thymovar
Πρόκειται για ταινίες βασισμένες στη θυμόλη. Είναι βιολογικό σκεύασμα δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα στο μέλι και έχει μέτρια αποτελεσματικότητα. Η τιμή τού είναι πολύ ακριβή 23 ευρώ ανα 10 ταινίες, και σύμφωνα με ερευνητές η θυμόλη βλάπτει τις μέλισσες αλλά και τις βασίλισσες στη γέννα τους. Επίσης η καταπολέμηση δε θεωρείτε καταπολέμηση αλλά ξελάφρωμα. Η εταιρία που το παρασκευάζει υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη όμως οι μελισσοκόμοι δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι με τη δράση του. Τα ίδια ισχύουν και για το apiguard.

6. Οξαλικό οξύ
Πρόκειται για ένα 100% βιολογικό σκεύασμα που δεν αφήνει υπολείματα στο μέλι. Έχει πολύ καλή αποτελεσματικότητα αν εφαρμοστεί σωστά και τη κατάλληλο περίοδο στα μελίσσια. Είναι πολύ φθηνό και μπορείτε να διαβάσετε για την εφαρμογή του εδώ...
Καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ: Σημερινή θεραπεία, βήμα βήμα όλη η μέθοδος!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια