Widget Recent Post No.

3 χειρισμοί για κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών. Απο τους πιο έμπειρους μελισσοκομόυς!



3 χειρισμοί για κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών. Μέθοδοι που εφαρμόζονται απο τους πιο έμπειρους μελισσοκομόυς! Αυτή τη στιγμή διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο, όλα εξαρτώνται απο τώρα, για το τι επακολουθήσει μετά και τι μέλια θα πάρουμε. Τώρα είναι που ο μελισσοκόμος πρέπει να βάλει τα δυνατά του και να ασχοληθεί με τα μελίσσια. Μην απογοητεύεστε αν τα βλέπετε με μικρά και αδύναμα! Ο χειμώνας τα έχει ταλαιπορήσει και πολύ γρήγορα θα πάρουν την άνω βόλτα, με γόνους που ούτε θα το πιστεύετε. Ξέρετε ένα μικρό μυστικό; Οι βασίλισσες παίρνουν καλά μπρός να γεννάνε, όταν σκάσουν οι πρώτες ανοιξιάτικες μέλισσες, δηλαδή η κυψέλη αποκτήσει νεαρό πλυθησμό, που σημαίνει πολύς βασιλικός πολτός για ταίσμα. Όμως υπάρχουν μερικά μυστικά που πρέπει να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να επιτύχουμε κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών μας.
1ος χειρισμός!
Το σωστό ταίμινγκ! Δηλαδή να ξεκινήσουμε την τροφοδοσία, τότε που τα μελίσσια μας το χρειάζονται περισσότερο. Για τη Νότια Ελλάδα ξεκινάει αυτή η περίοδος στις αρχές Φεβρουαρίου, στη Κεντρική Ελλάδα μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου, και στη Βόρεια Ελλάδα περίπου στις αρχές Μαρτίου. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που λένε "εγώ δεν ταίζω ποτέ", και άλλα πολύ παράξενα. Δυστυχώς όσοι δεν ταίζουν ποτέ τα μελίσσια τους, η λένε ψέματα που είναι και το πιο συχνό, η είναι πολύ καλοί γνώστες της περιοχής τους, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα μελίσσια σε καλές νομές. Όπως και να έχει πάντως τα μελίσσια χρειάζονται τα ταίσματα τους νωρίς την Άνοιξη, και όποιος το αρνηθεί δεν θα λέει αλήθεια.
Μικρό μυστικό: Η καλύτερη περίοδος για να ταίσουμε σιρόπι τα μελίσσια είναι, όταν η θερμοκρασία αρχήσει να σκαρφαλώνει πάνω απο 14 βαθμούς την ημέρα, και δεν έχουμε τσουχτερές θερμοκρασίες κάτω απο 5 βαθμούς το βράδυ. Στην αρχή δίνουμε λίγο σιρόπι στα μελίσσακια. Πχ 200-300 ml ανα μελίσσι, και καθώς αυξάνονται οι γόνοι αυξάνουμε και την ποσότητα του σιροπιού.

2ος χειρισμός
Καθώς αυξάνει η θερμοκρασία, οι γόνοι αυξάνονται και αυτοί. Όσο και να φαίνεται παράξενο, τα μελίσσια τώρα χρειάζονται περισσότερο την καλή μόνωση και τη ζεστασιά της κυψέλης. Πολλοί μελισσοκόμοι δε, υποστηρίζουν με μεγάλο μένος, ότι στις Αρχές της Άνοιξης μπορούμε να κλείσουμε εντελώς την κυψέλη στο επάνω μέρος, με όποιο τρόπο μπορούμε, προκειμένου να εγκλοβίσουμε την θερμότητα του γόνου. Αυτή τη περίοδος είναι κρίσιμη, και όση περισσότερη ζεστασιά εξασφαλίσουμε στις κυψέλες. Τόσο περισσότερη ανάπτυξη θα έχουμε. Και ξέρετε πόσο σημαντική είναι η πρώιμη ανάπτυξη για τα μελίσσια μας! Για την μόνωση δεν χρειάζονται έξοδα! Εγώ να φανταστείτε έκοψα χοντρή μοκέτα, έβαλα πάνω απο το μελίσσι, και μιλάμε είδα τεράστια αποτελέσματα. Όλοι οι γόνοι του μελισσιού συγκεντρώθηκαν κοντά στη μοκέτα που είναι ζεστή. Όποτε η δεύτερη συμβουλή είναι σκεπάστε καλά τα μελίσσια σας!

3ος χειρισμός
Μαύρες κηρήθρες η περιουσία του μελισσοκόμου. Και όμως, όσο και να φαίνεται παράξενο, οι μαύρες κηρήθρες είναι αυτές που γεννάει νωρίς η βασίλισσα! Θα σας πω ένα παράδειγμα. Αν έχουμε ένα μελίσσι 2 πλαισίων, βάζουμε μαύρες κηρήθρες για να γεννήσει η βασίλισσα και όχι άσπρες. Έχει αποδειχθεί ότι για κάποιο μυστήριο λόγω η μαύρη κηρήθρα προσφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μελίσσι. Κάποιοι λένε ότι το σκούρο χρώμα εγκλωβίζει καλύτερα τη θερμότητα, αλλά ίσως ο λόγος είναι πιο σύνθετος. Η μαύρη κηρήθρα είναι γεμάτη φερομόνες, αλλά λόγω των κουκουλιών ο γόνος που μεγαλώνει μέσα είναι πιο ζεστός. Ίσως να ειναι και αυτός ο λόγος, ποιός ξέρει...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια