Widget Recent Post No.

Κόβωντας παραφυάδες με έτοιμες γόνιμες μάνες: Πως κανουμε πολλα μελίσσια με μεγάλη επιτυχία



Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν για δικούς τους λόγους να πάρουν έτοιμες μάνες και να μην μπούν στην διαδικασία της βασιλοτροφίας. Αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οτι κερδίζουμε χρόνο και μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα μεγάλα μελίσσια. Ωστόσο και με αυτή τη μέθοδο χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε κάποια μυστικά προκειμένου να υπάρχει 100% αποδοχή της γόνιμης μάνας απο τη παραφυάδα και το πλυθησμό της. Ξέρετε έχει τύχει πολλοί νέοι μελισσοκόμοι να αγοράσουν μάνες και επειδή δεν τις βάζουν σωστά να χάνονται και να σκοτώνονται απο το μελίσσι.


Γνωστός βασιλοτρόφος που είχα επικοινωνία μου είχε πει ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις μελισσοκόμων που έχουν μεγάλη αποτυχία στην αποδοχή της βασίλισσας. Πρώτοι είναι οι νέοι μελισσοκόμοι που νομίζουν ότι τα "γνωρίζουν ολα", και πειραματίζονται να κάνουν τα δικά τους, δηλαδή να βάλουν βασίλισσα σε μεγάλο μελίσσι να ανοίξουν το κλουβάκι στη πρώτη μέρα κλπ. Η δεύτερη μερίδα μελισσοκόμων που κάνει εξίσου σημαντικά λάθη είναι οι μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι που ακολουθούν για τους δικούς τους λόγους τις δικές τους τεχνικές, και είναι ξεροκέφαλοι να ακούσουν έναν έμπειρο βασιλοτρόφο που κατέχει πάνω απο όλα το συγκεκριμένο θέμα.

Συνάδελφοι το μυστικό για να πετύχει κανείς στη μελισσοκόμια είναι να ακούει τους πάντες γύρω του και να προσπαθεί να ρουφά σα σφουγγάρι τις γνώσεις. Ποτέ μα ποτέ μη ξεγελαστείτε από την ψευδαίσθηση ότι τα έμαθα όλα η έμαθα τα περισσότερα διότι ή μελισσοκομία είναι μια ασχολία που μαθαίνεις ακόμη και μετά απο 60 χρόνια δουλειάς. Η κοινωνία άλλωστε είναι τόσο περίπλοκη που ακόμα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν πολλά πράγματα.

Ας επανάλθουμε στο θέμα μας λοιπόν. Πως κόβουμε παραφυάδες με έτοιμες γόνιμες μάνες. Αρχικά να πούμε ότι καλό είναι να μη κόβουμε παραφυάδα με λιγότερο απο 2-3 πλαίσια πλυθησμό. Αν σκοπεύουμε να απομακρύνουμε τις παραφυάδες 3 χιλιόμετρα μακριά τότε η παραφυάδα θα έχει μεγάλη επιτυχία και ο πλυθησμός δεν θα λιγοστέψει. Αν θέλουμε να κόψουμε επι τόπου μελίσσια τότε θα χάσουμε το 1/3 περίπου του πλυθησμού. Ίσως και το 1/2 αν ειναι πολλές οι συλλέκτριες. Εγώ προσωπικά όταν κόβω παραφυάδες επι τόπου τινάζω +1 πλαίσιο πλυθησμού απο αυτό που θέλω να κόψω. Πχ για μια παραφυάδα 3 πλαίσια θα βάλω 3 πλαίσια ενα γόνο και δύο μελι γύρη και θα τινάξω άλλο ένα πλαίσιο με πλυθησμό απο ανοικτό γόνο - εκεί είναι οι περισσότερες παραμάνες μέλισσες.

Αφού κόψουμε τη παραφυάδα μας, μέσα σε 20 λεπτά έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχασαν τη παλιά τους βασίλισσα, και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπεί η καινούργια κλεισμένη σε κλουβάκι. Το μεγάλο μυστικό αποδοχή της βασίλισσας είναι το ορφανό μελίσσι να είναι μικρότερο απο 7 πλαίσια και να έχει όσο το δυνατό περισσότερο ορφανό πλυθησμό. Τη γονιμοποιημένη βασίλισσα πρέπει να την αφήσουμε στου κλουβάκι εγκλωβισμένη για 3 ημέρες. Ποτέ μα ποτέ μην κάνετε πειράματα στη δεύτερη ημέρα διότι η εμπειρία λέει ότι χάνονται βασίλισσες.

Μερικοι "έμπειροι" μελισσοκόμοι σπάνε το πορτάκι τη πρώτη μέρα άρα η βασίλισσα απελευθερώνεται στις 24 ώρες περίπου. Αυτό παιδιά είναι σκέτη αυτοκτονία για τη βασίλισσα. Το πορτάκι το σπάμε μετά απο 2 μέρες για να ελευθερωθεί στις 3 ημέρες. Αν δεν ελευθερωθεί τραβάμε το συρταράκι και την αμολάμε μέσα στο μελίσσι. Με αυτό το τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί βασίλισσα.

Επίσης ένα μεγάλο μυστικό είναι το κλουβάκι της βασίλισσα να το βάζουμε μέσα στο κηρηθροφορέα και όχι πάνω απο τα πλαίσια. Όταν βρίσκεται μέσα στη κηρήθρα οι μέλισσες τη προσεγγίζουν αμέσως και την ταίζουν, ενώ δε κινδυνεύει απο τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας πχ το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει το καπάκι.

Να ξέρετε οτι οι μέλισσες που "επιτιθονται" στη παλιά βασίλισσα είναι οι παλιές συλλέκτριες. Αυτές είναι μάλιστα που τσιμπάνε όταν κάποιος πειράξει τη κυψέλη. Οι νεαρές μέλισσες που εκκολάπτονται είναι τελείως ακίνδυνες, και αν βάλεις βασίλισσα τη πρώτη μέρα και την αμολύσεις αυτές δεν πρόκειται να αντιδράσουν. Οι συλλέκτριες όμως θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν το μελίσσι τους αναγνωρίζοντας τη βασίλισσα ως εχθρό και θα τη σκοτώσουν. Γι αυτό δε βάζουμε ποτέ βασίλισσα σε μεγάλο μελίσσι με πολλές συλλέκτριες αλλα σε μικρά. Ξέρετε αν ειναι μικρό το μελίσι η βασίλισσα έχει περιθώριο να ξεφύγει απο τις λίγες μέλισσες που θα την κθνηγήσουν. Φανταστείτε όμως το μελίσσι να είναι γεμάτο συλλέκτριες. Θα την κουλουριάσουν και θα τη σκοτώσουν.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια