Widget Recent Post No.

Πρόβλημα με τη γέννα της βασίλισσας σε καινούργια πλαίσια: Ο γόνος κάνει ίσιες γραμμές με κενά. Που οφείλεται και τι πρέπει να κάνω (photos)



Πρόκειται για ένα πρόβλημα που βλέπουμε κυρίως σε νεόκτιστα πλαίσια που γέννησε η βασίλισσα. Ο γόνος αντί να είναι ομοιόμορφος σφαιρομένος χωρίς κενά, έχει κάποιες παράλληλες γραμμές οι οποίες είναι τελείως κενές και δεν έχουν τίποτα μέσα. Τι συμβαίνει άραγε; Υπάρχει πρόβλημα με τη βασίλισσα; Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Έχω ακούσει απο μεγάλους μελισσοκόμους να δίνουν μια παράξενη εξήγηση. Ότι οι μέλισσες πάντα αφήνουν κάποια κελιά κενά για να αποθηκεύουν την τροφή καθώς ταίζουν τον γόνο, για να ελέγχουν καλύτερα τη θερμοκρασία κλπ κλπ. Αυτά φυσικά ισχύουν, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια "τυχαία" κενά, αλλά κενές γραμμές τελείως παράλληλες μεταξύ τους. Τι συμβαίνει.

Συνάδελφοι αν παρατηρήσετε προσεκτικά μέσα στο καθε κελί απο αυτές τις παράλληλες γραμμές, θα δείτε ότι προεξέχει το σύρμα απο το κερί που συρματώσαμε. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι δεν κερώνουν καλά το φύλλο επάνω στο σύρμα με αποτέλεσμα να προεξέχει. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω βιαστικής δουλειάς ή μικρής εμπειρίας στο συρμάτωμα των πλαισίων.

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί οι γραμμές εξαφανίζονται όταν το πλαίσιο σκουραίνει και περάσει λίγος καιρός; Μετά απο 2-3 γέννες η πρόπολη μαζί με τα κουκούλια του γόνου καλύπτει το σύρμα και πλέον γίνεται αόρατο. Στην συνέχεια η βασίλισσα δεν έχει πρόβλημα και τα γεννά κανονικά. Άρα συνάδελφοι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τη βασίλισσα ούτε με το μελίσσι. Απλώς μεγάλη προσοχή με το μετασχηματιστή για να περνάμε καλά το κερί επάνω στο σύρμα. Το σωστό είναι το σύρμα να βυθίζεται μέσα στο κερί και απο τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Έτσι η βασίλισσα το γεννά χωρίς γραμμές απο τη πρώτη κιόλας στιγμή.

Δείτε μερικά παραδείγματα όπου το σύρμα εμποδίζει τη βασίλισσα να γεννά, και έτσι δημιουργούνται αυτές οι γραμμές...



Εδώ το σύρμα δε προεξέχει τόσο πολύ όπως στη προηγούμενη φωτό...







Και μόλις περάσουν λίγοι μήνες η βασίλισσα το γεννά κανονικά...




Στο εξωτερικό που το σύρμα είναι σε σχήμα V τα κενά παίρνουν το αντίστοιχο σχήμα. Δείτε και μια φωτό...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια