Widget Recent Post No.

Σήμερα άκουσα σε 4 μελίσσια να κλαίει η βασίλισσα. Πρώτη φορά σε τόσα πολλά. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Πρόκειται ένα φαινόμενο κατά το οποίο "το μελίσσι" βγάζει κάποιους περιέργους ήχους τους οποίους ακούμε κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σαν τιτίβισμα. Συγκεκριμένα μπορώ να σα περιγράψω αυτόν τον ήχο σαν έντα λεπτό "τιιιιι", "τιιιι", "τιιιι" ο οποίος παράγεται απο την ίδια τη βασίλισσα η οποία στέκεται ακίνητη και με το θώρακα της παράγει αυτό τον δυνατό παράξενο ήχο. Οι μελισσοκόμοι ρωτούν τι ακριβώς συμβαίνει όταν ακούμε αυτό τον ήχο, και πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο απο τις βασίλισσες.

Καταρχήν να πούμε ότι το το "κλάμα" της βασίλισσας η καλύτερα "τραγούδι" όπως λέγεται απο τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει συνήθως απο τις νεαρές παρθένες βασίλισσες 1-2 ημερών. Στο ανθρώπινο αυτί το "τραγούδι" της βασίλισσας ακούγεται σαν ήχος ωστόσο στο κόσμο των μελισσών οι ήχοι φτάνουν σαν δονήσεις οι οποίες μεταφέρουν σημαντικά μυνήματα τα οποία ρυθμίζουν την συμπεριφορά και τις κινήσεις ολόκληρου του μελισσιού.

Τις περισσότερες φορές το τραγούδι της βασίλισσας σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα έχουμε σμηνουργία! Η βασίλισσα βάζει τα δυνατά της και τραγουδά μέσα στη κυψέλη για να εμποδίσει τις νεαρές εκκολαπτόμενες βασίλισσες να σπάσουν την σφράγιση του κελιού τους προκειμένου να αργήσουν περισσότερο να εκκολαφθούν και να μην γίνει μάχη! Ξέρετε ποτέ δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά δύο βασίλισσες, και ο μόνος τρόπος για να μη συμπέσουν σε μονομαχία είναι να παράγουν όσο πιο δυνατά μπορούν αυτόν τον ήχο. Το τιτίβισμα μεταφέρει δονήσεις σε 10cm ακτίνα γύρω απο τη βασίλισσα, έτσι είναι αναγκασμένη να τρέχει απο κηρήθρα σε κηρήθρα παράγοντας αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο προκειμένου να αποτρέψει τις νέες βασίλισσες να απελευθερωθούν απο το κελί τους.

Το τιτίβισμα επίσης προετοιμάζει τις μέλισσες για σμηνουργία αλλά επίσης τις ηρεμεί, τους καλμάρει την επιθετικότητα και τις καθιστά "συναισθηματικά" αδιάφορες απέναντι στη "τρεχάλα" που κάνει η βασίλισσα απο πλαίσιο σε πλαίσιο. Έτσι λοιπόν όταν μια βασίλισσα τιτιβίζει μιλάει στις άλλες βασίλισσες να μην βγούν απο το κελί τους, οι οποίες ανταποδίδουν στο μύνημα παράγοντας και αυτές ένα χαρακτηριστικό παρόμοιο ήχο.

Επίσης εκτός απο τη σμηνουργία το τιτίβισμα δηλώνει στις άλλες βασίλισσες να μην μην κάνουν μονομαχία διότι επρόκειτο να γίνει σμηνουργία.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε μια παρθένα βασίλισσα η οποία "τραγουδάει" δίπλα σε μια άλλη εκκολαπτόμενη βασίλισσα προκειμένου να την αποτρέψει να ελευθερωθεί. Το μελίσσι αυτό προετοιμάζεται για σμηνουργία...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια