Widget Recent Post No.

Προλαβαίνω να πάρω μέλι από αδύναμα μελισσια που δεν πήραν πάτωμα και απο τις παραφυάδες;



Καλησπέρα! Έχω αρκετά μελίσσια που δεν έχουν πάρει πάτωμα ακόμα και είναι μικρά σε πληθυσμό. Επίσης έχω κόψει αρκετές παραφυάδες που έχουν πληθυσμό περίπου 5 πλαίσια. Το ερώτημα μου λοιπόν είναι πότε μπορούν αυτά τα μελίσσια να γίνουν παραγωγικά και να βγάλουν μέλι; Οι παραφυάδες οι φετινές μπορούν να γίνουν παραγωγικές στις επόμενες ανθοφορίες; Επίσης διαβάζω απο αρκετούς μελισσοκόμους για συνενώσεις μελισσιών για μεγαλύτερη παραγωγή μελιού. Τι ισχύει σχετικά με αυτό; Ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω το συντομότερο μια απάντηση
Φιλικά ένας νέος μελισσοκόμος.

Καλησπέρα φίλε μου. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Οι παραφυάδες που εχουν 5 πλαίσια πλυθησμό είναι αδύνατο να γίνουν παραγωγικές στις επόμενες ανθοφορίες. Γενικά για να ξέρεις οι παραφυάδες που κόβουμε τη μια χρονιά γίνονται παραγωγικές την επόμενη, διότι τότε βρίσκεται στο μέγιστο της απόδοσης της και η βασίλισσα και υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει η ανάπτυξη.

Τα μελίσσια που δεν έχουν πατώσει, η που κόψαμε παραφυάδες απο αυτά μπορούν να γίνουν παραγωγικά αλλα για να βγάλουν αρκετό μέλι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15-20 πλαίσια πλυθησμό. Ξέρετε μερικές φορές τα μελίσσια είναι αρκετά σφιχτά σε πλυθησμό, οπότε όπως είναι φυσικό διαθέτουν και περισσότερες συλλέκτριες. Γενικά το μυστικό στην παραγωγικότητα του μελισσιού είναι πόσες συλλέκτριες έχει, πόσο μέλι έρχεται και πόσο καταναλώνεται. Οταν ένα μελίσσι έχει πολλές παραμάνες και λίγες συλλέκτριες, τότε όση τροφή έρχεται δεν αποθηκεύεται αλλά καταναλώνεται. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν πολλές συλλέκτριες έτσι ώστε όταν υπάρξει μέλι στη φύση να έχουν την δυνατότητα να το κουβαλήσουν και να το αποθηκεύσουν γρήγορα. Θέλουμε το μέλι να μπλοκάρει τη βασίλισσα, και να μειωθεί η γέννα της ετσι ώστε να μην καταναλώνεται απο τον γόνο.

Ένα μελίσσι έχει ως βασικό στόχο το μέλι! Όταν η φύση δίνει μέλι όλα τα ένστικτα υποχωρούν και κυριαρχεί η συλλογή μελιού. Ακόμη και αν ένα μελίσσι βρίσκεται σε διαδικασία σμηνουργίας, θα τα παρατήσει προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ανθοφορία και να επικεντρωθεί κατα 100% στο μέλι. Το μελίσσι γνωρίζει οτι ο βασικός στόχος είναι οι προμήθειες, διότι με αυτές θα επιβιώσει το χειμώνα και θα αναπτυχθεί νωρίς την Άνοιξη.

Τα πιο παραγωγικά μελίσσια είναι τα τριώροφα! Ένας μελισσοκόμος που βάζει στόχο το μέλι, κάνει μεγάλη προετοιμασία από πολύ νωρίς για να χτίσει μελίσσια με γερούς πλυθησμούς. Ένα τριόροφο μελίσσι μπορεί να δώσει ακόμη και δύο πατώματα γεμάτα μέλι σε μια πολύ καλή χρονιά.

Πάντως σε γενικές γραμμές ακόμη και τα μονά μελίσσια με 7 και 8 πλαίσια πλυθησμό μπορούν να βγάλουν μέλι. Θυμάμαι μια μεγάλη μελισσοκόμο που μου έλεγε τις εμπειρίες της απο το πεύκο στην Εύβοια πριν λίγα χρόνια. Πήγε στα μονά μελίσσια της και αυτό που είδε ήταν απίστευτο. Είχαν 4 πλαίσια το κάθε μελίσσι απο 3 κιλά το καθε ένα τελάρο γεμάτα μέλι. Αυτό φυσικά συμβαίνει μόνο στις καλές χρονιές και μόνο στα μελιτώματα.

Ακόμη δεν είναι καθόλου παράξενο να βάλουν μέλι και οι μικρές παραφυάδες των 5 πλαισίων. Έχω δει περιπτώσεις όπου τα μέλια πρόλαβαν και μπλόκαραν τη βασίλισσα. Υπήρξε χρονιά που τρύγησα και τις παραφυάδες, για να ανοίξει χώρος και να γεννήσει η βασίλισσα. Συνέβη σε μια καλή χρονιά στον έλατο.

Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που προκειμένου να εκμεταλλευτούν μια ανθοφορία μελιτοφορία συνενώνουν μελίσσια, για παράδειγμα δύο μελίσσια 7άρια που δεν πήραν ακόμα πάτωμα. Εγώ σαν λύση έχω να δώσω κάτι ακόμα πιο εύκολο. Πάρτε μερικούς γόνους απο το ένα μελίσσι και δωστε τους στο διπλανό. Για παράδειγμα έχουμε ένα 7άρι μελίσσι. Του δίνουμε πάτωμα και επάνω θα βάλουμε δύο γόνους απο ένα άλλο μελίσσι. Αυτό το μελίσσι μόλις εκκολαφθούν οι γόνοι θα γίνει πολύ δυνατό και παραγωγικό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 μέρες πριν την ανθοφορία για να προλάβει να πάρει τα πάνω του και να συγκεντρώσει συλλέκτριες.

Στόχος στην ανθοφορία είναι να έχουμε μελίσσια πατωμένα με καλούς πλυθησμούς. Εύχομαι σε όλους καλά μέλια, και αν είναι μικρά τα μελίσσια μην απογοητεύστε! Τα μελίσσια γίνονται αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια