Widget Recent Post No.

Το μυστικό για να μη σμηνουργούν τα μελίσσια. Για όσους μελισσοκόμους χαλάνε συνεχώς κελιά!



Αυτό που βλέπω εφέτος σχεδόν όποια Κυψέλη και αν έχω ανοίξει βρίσκω βασιλοκέλια σμηνουργίας!!! Να πω πως και ορόφους έχω βάλει και πλαίσια κτισμένα ή άκτιστα έχω τοποθετήσει. Μέχρι σε παραφυάδα με βασίλισσα τέλος Μάρτη βρήκα βασιλοκέλια, τα χάλασα, πάλι ξανά έφτιαξαν!!!!!! Θέλω απόψεις και εμπειρία!!!!


Απάντηση...
Η σμηνουργία οφείλετε κατά 90% στους χειρισμούς του μελισσοκόμου, με κυριότερο παράγοντα την βασιλοτροφία και την επιλογή μελισσιών που δεν σμηνουργούν. Δεύτερος παράγοντας είναι η έγκυρη προσθήκη πλαισίων, και να είναι νέες οι βασίλισσες. Υπάρχουν μελισσοκόμοι που αριθμούν 300 και 500 κυψέλες, και αν σμηνουργούσαν όλα αυτά τα μελίσσια καταλαβαίνετε τι θα γινόταν. Αντιθέτως ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν ανησυχεί και τόσο για τη σμηνουργία. Φροντίζει με κατάλληλους χειρισμούς να "σβήσει" αυτό το αρχέγονο ένστικτο, επιλέγει κάθε χρόνο για παραφυάδες απο βασίλισσες που δεν σμηνουργούν, και φυσικά τοποθετεί μερικές κυψέλες παγίδες γύρω απο τα μελίσσια του, για να μην φύγει κανένα σε περίπτωση απουσίας του!
Ο χειρότερος συνδιασμός για να συμβεί ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ σε τόσο έντονη κατάσταση, είναι ο εξής:

1. Όταν ταίζουμε απο νωρίς την Φεβρουάριο τα μελίσσια. Το πρώωρο τάισμα και σε μεγάλες ποσότητες βοηθάει στην απότομη ανάπτυξη του μελισσιού, και αν ξεμείνει απο χώρο τότε τα πράγματα μπορεί να σοβαρέψουν σημαντικά. Μην ξεχνάμε ότι μελίσσια που σμηνουργούν δεν παράγουν μέλι.

2. Όταν δεν τους δίνουμε χώρο - νέες κηρήθρες όταν τις χρειάζονται. Εδώ γίνετε το σοβαρότερο λάθος απο όλους σχεδόν τους μελισσοκόμους. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εχουμε ένα 8άρι μελίσσι και αποφασίζουμε να μην του βάλουμε πάτωμα ακόμα. Στην επόμενη μας επίσκεψη μετά απο 8 μέρες έχει γίνει σφιχτό 10άρι. Και του βάζουμε αμέσως πάτωμα! Θα το σώσουμε; Που βρίσκεται το μεγαλύτερο λάθος; Μα φυσικά και κάναμε ένα μεγάλο λάθος! Το μελίσσι δεν αισθάνεται την αύξηση χώρου μόλις του βάλουμε πάτωμα. Αντιθέτως ακολουθεί τα σχέδια που έχει ήδη προγραμματίσει. Δηλαδή αν πρίν 5 ημέρες αποφασίστηκε απο το μελίσσι η σμηνουργία ήδη είναι αργά και έχουμε λίγες ελπίδες να το σώσουμε και να μην σμηνουργήσει. Φυσικά μπορεί και να μη σμηνουργήσει, αλλά εμείς οφείλουμε να πράξουμε το σωστό! Εφόσον ο χώρος στριμώχτηκε πολύ είναι φυσικό και επόμενο να αυξηθεί η τάση για σμηνουργία. Και ξέρετε ποιά είναι η πρώτη ένδειξη της σμηνουργίας; Μα φυσικά η απότομη αύξηση της γέννας! Το μελίσσι μπορεί να αποφασίσει τη σμηνουργία και 10 μέρες πρίν συμβεί!

3. Όταν έχουμε 2-4 χρονών βασίλισσες. Οι βασίλισσες 4-12 μηνών εχουν πολύ χαμηλή τάση για σμηνουργία λόγω της έντονης φερομόνης που εκπέμπουν στο μελίσσι. Ωστόσο και αυτές μπορούν να σμηνουργήσουν πολύ εύκολα, αν δεν γίνετε σωστή επιλογή στα μελίσσια που πολλαπλασιάζουμε, όπως επίσης και αν δεν εφαρμόζουμε σωστούς χειρισμούς.

Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τη σμηνουργία, είναι να κρατάμε τα μελίσσια στα πλαίσια μιας φυσιολογικής ανάπτυξης, και να μην παραταίζουμε αλλά ούτε και να αργούμε να τους βάλουμε τα πλαίσια. Το μυστικό πιστεύω στη πρόληψη είναι να βάζουμε νέες κηρήθρες πρίν αυτές χρειαστούν! Να ξέρετε πάντως πως για την σμηνουργία απαιτούνται "παχιές" μέλισσες. Και αν το μελίσσι μας απασχολείτε στο να χτίζει νέες κηρήθρες να ταίζει γόνους και να μεγαλώνει, δύσκολα σμηνουργεί. Όλα πιστεύω είναι στους χειρισμούς μας!

Αν δούμε ότι η σμηνουργία μας χτύπησε τη πόρτα, τότε χαλάμε "αβέρτα" κελιά, και όσα μελίσσια φοβόμαστε ότι θα τα χάσουμε καλύτερα να τα κόψουμε σε παραφυάδες. Αμέσως τοποθετούμε κυψέλες παγίδες σε απόσταση 20 μέτρων απο τα μελίσσια μας, σε ύψος 2 μέτρα απο το έδαφος πάνω στα δέντρα. Επιλέγουμε παλιές κυψέλες και βάζουμε μέσα μια παλιά μαύρη κηρήθρα και λίγο άρωμα με αφεσμό. Έτσι κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, και μην περιμένετε να σας το πούν! Απλώς παρατηρήστε στους δρόμους στα μελισσοκομεία... Θα δείτε πολλές παγίδες τώρα την Άνοιξη! Και πιάνουν περισσότερα μελίσσια απο όσα νομίζετε!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια