Widget Recent Post No.

Μεταφορά μελισσιών στα έλατα: Η σωστή περίοδος και σοφές συμβουλές!



Κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου δεκάδες μελισσοκόμοι επισκέπτονται τα ελατοδάση της Ελλάδας, προκειμένου να παράξουν και να τρυγήσουν το μοναδικό ελατίσιο μέλι, που λόγω της γεύσης του και της ποιότητας του οι καταναλωτές το έχουν σε ιδιαίτερη θέση. Τα έλατα γεμίζουν χιλιάδες μελίσσια, και οι δασικοί δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι απο κυψέλες. Η επιλογή όμως της σωστής περιόδου για μεταφορά των μελισσιών πάνω σε αυτά τα άγρια βουνά, πρέπει να γίνει με πολύ υπομονή και βαθειά γνώση! Δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις, διότι αντί για μέλι, μπορεί τα μελίσσια να πάθουν σοβαρή ζημιά. Δεν είναι λίγες οι χρονιές όπου ο έλατος λόγω της κακοκαιρίας δεν έδωσε καθόλου μέλι, και τα μελίσσια λιμοκτόνησαν. Εκτός απο τη περίοδο που θα τα μεταφέρουμε, για εμένα το σημαντικότερο είναι το μέρος που θα τα μεταφέρουμε! Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά τα τόσο σημαντικά πραγματάκια!

Η επιλογή του σωστού ελατοδάσους για μεταφορά των μελισσιών
Ξέρετε πόσοι μελισσοκόμοι, νομίζουν ότι όλα τα έλατα δίνουν μέλι; Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Πολλά απέραντα δάση είναι πολύ φτωχά σε μέλι, και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα. Αυτό οφείλετε στις συνθήκες της κάθε μεριάς. Οι άνεμοι που φυσσάνε, η υγρασία της περιοχής, η θρεπτικότητα του εδάφους, και όλες οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Το συμπέρασμα για εμάς είναι ότι δεν δίνουν όλα τα ελατοδάση μέλι. Θυμάμαι πρίν μερικά χρόνια ένας αρκετά έμπειρος μελισσοκόμος, που αποφάσισε να επισκεφτεί το έλατο για πρώτη φορά. Ήταν απο τη πελοπόνησσο και αποφάσισε για πρώτη χρονιά να ταξιδέψει δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να πάρει ελατίσιο μέλι. Δεν ήξερε κάποια μεριά, έτσι λοιπόν καθώς ταξίδευε με το αμάξι στη πρώτη τοποθεσία με πυκνό ελατόδασος τοποθέτησε τα μελίσσια. Ένα μήνα μετά απογοητεύτηκε τόσο πολύ, που δεν ξανα πήγε έλατο. Όμως δεν έφταιγαν τα μελίσσια ούτε η χρονιά, αλλά το μέρος που πήγε! Δεν δίνουν όλα τα μέρη μέλι.

Αυτό είναι ένα εμφανές σημάδι ότι έχουν τα έλατα μικρόβιο. Το εντομάκι αυτό στο κέντρο είναι η μάνα του κοριού και θα γεννήσει πολλά άλλα τέτοια εντομάκια που βγάζουν μέλι. Ωστόσο ο έλατος έχει πολλά άλλα έντομα που δίνουν επίσης μέλι και είναι πιο δύσκολα στον εντοπισμό τους


Για να καταλάβουμε αν ένα ελατοδάσος δίνει μέλι, αρκεί να παρατηρούμε τους δρόμους. Τα δάση που έχουν χιλιάδες μελίσσια στους δρόμους σημαίνει ότι δίνουν πάρα πολύ μέλι. Μην κάνετε, κουταμάρες και ρωτάτε τους μελισσοκόμους, κανένας δεν πρόκειται να σας αποκαλύψει ότι η μεριά του δίνει μέλι. Δυστυχώς υπάρχει μυστικοπάθεια, και ο καθένας πρέπει να βρεί τον δικό του δρόμο μόνος του. Ένας καλός τρόπος λοιπόν για να εντοπίσουμε ένα καλό παραγωγικό δάσος είναι τα μελίσσια. Σε περίπτωση που πάμε αρχές Μαίου, θα δούμε μόνο μελίσσια δείκτες, άδειες κυψέλες παρατημένες, που και αυτό σημαίνει ότι είναι πιασμένο το μέρος, και θα έρθουν μελίσσια!

Η σωστή περίοδος για μεταφορά των μελισσιών
Η σωστή περίοδος αλλάζει κάθε χρόνο, και έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τις κλιματολογικές συνθήκες. Ξέρω όμως ότι όλοι θέλετε να σας δώσω μια στάνταρ ημερουμηνία. Θα σας πω λοιπόν. Παρατηρώντας στατιστικά τους περισσότερους μελισσοκόμους αλλά και εμένα, γύρω στις 13-17 Μαίου γίνετε η μεταφορά των μελισσιών στα έλατα. Βασική προυπόθεση είναι τα προγνωστικά μέσα καιρού να δίνουν αυξημένη θερμοκρασία και ΚΑΘΑΡΟ ΟΥΡΑΝΟ. Αν ο καιρός δίνει βροχές τις επόμενες μέρες, η πτώση θερμοκρασίας δεν μεταφέρουμε μελίσσια είναι τελείως λάθος. Το σόκ των μελισσιών με μια τέτοια αλλαγή θερμοκρασίας είναι μεγάλο. Μην ξεχνάμε ότι στο βουνό μπορεί το βράδυ να πέσει πολύ η θερμοκρασία. Ακόμα και 10 βαθμούς κάτω... Είναι ισχυρό πλήγμα αυτό για μελίσσια που είχαν συνηθήσει 25 και 30 βαθμούς ζέστης στο κάμπο.

Μέχρι πότε δίνει μέλι ο έλατος
Ο έλατος δίνει το περισσότερο μέλι μετά τις 20 Μάι. Και μέχρι της αρχές Ιουνίου φτάνει στο αποκορύφωμα του. Μετά τις 15 Ιούνη περίπου βλέπουμε μια σταθερή μείωση λόγω της έντονης ζέστης και του καύσωνα. Όμως υπάρχουν χρονιές που ο έλατος δίνει μέλι ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο. Έχουν μάλιστα αναφερθεί και πιο σπάνια περιστατικά και για ελατίσιο μέλι τον Αύγουστο. Ωστόσο αυτά αποτελούν εξαιρέσεις. Όλοι οι μελισσοκόμοι υπολογίζουν το ελατίσιο μέλι μέχρι και τα τέλη Ιουνίου περίπου. Αυτές ήταν οι συμβουλές για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια