Widget Recent Post No.

Πως βάζουμε τις ταινίες για τη βαρρόα; Πως πετυχαίνουμε καλή θεραπεία



Σήμερα θα λύσουμε ένα φλέγον ζήτημα για τα μελίσσια μας! Πως θα βάλουμε τις ταινίες για να έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στη καταπολέμηση της βαρρόα; Με ποιό τρόπο; Σε ποιά θέση; Σε ποιόν όροφο; Εχουμε γράψει κάποια άρθρα πάνω στο θέμα τελευταλία όμως σήμερα θα μπούμε σε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες έτσι ώστε κανένας να μην κάνει λάθος, και όλοι να έχουν εξίσου καλή αποτελεσματικότητα. Πολλοί συνάδελφοι τοποθετούν τις ταινίες σε άκυρα σημεία έξω απο τον γόνο, η στην είσοδο της κυψέλης, και μετά κατηγορούν το σκεύασμα ότι δεν έκανε καλή δουλειά. Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό...


Βλέπετε αυτά τα μελίσσια; Που θα βάζατε εσείς τις ταινίες; Παρακάτω δείχνουμε πως θα βάζαμε εμείςμ ταινίες, με μόνο μια διευκρίνηση. Οι φωτογραφίες είναι απο το αρχείο μας, και ποτέ δεν ταίζουμε όταν κάνουμε θεραπεία για τη βαρρόα, γιατί δεν θέλουμε γόνους όταν γίνεται η καταπολέμηση.





ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ...





Η θεραπεία για τη βαρρόα πρέπει να γίνεται πάντα όταν τα μελίσσια έχουν λίγους γόνους, δηλαδή απο τον Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και ποτέ όταν υπάρχουν πολλοί γόνοι και τα μελίσσια αναπτύσσονται. Μελίσσια με πάνω απο 4 γόνους δεν κάνουμε δουλειά. Οι ταινίες μπαίνουν πάντα στον πυρήνα του μελισσιού, δηλαδή εκεί που το πλαίσιο έχει τους περισσότερους γόνους. Συνήθως η περισσότερη επιρροή της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο που υπάρχει ο γόνος, εκεί που βρίσκεται και η βαρρόα, γι αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε όσο πιο κεντρικά γίνεται. Αν δεν υπάρχει γόνος τότε βάζουμε τις ταινίες στο κέντρο, έτσι απλά. Επίσης οι ταινίες που βάζουμε είναι 2 ανα 5άρι μελίσσι, δηλαδή 4 συνολικά για ένα 10άρι καλό μελίσσι.  Βέβαια εξαρτάται και απο το φάρμακο. Αν είναι μικρούλες οι ταινίες κάνουμε τα παραπάνω.

Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το ίδιο φάρμακο κάθε χρόνο. Για παράδειγμα αν φέτος βάλαμε ταινίες με δραστική ουσία φλουμεθρίνη, τότε του χρόνου πρέπει να βάλουμε κάτι διαφορετικό πχ οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ δεν υπάρχει πρόβλημα μπορεί να εφαρμόζεται κάθε χρόνο και να έχει αποτέλεσμα. Αυτά λοιπόν για τις ταινίες ελπίζω να φανούν χρήσιμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια