Widget Recent Post No.

Ορφάνια μελισσιού με πολλούς κηφήνες: Και τώρα τι κάνουμε;


Μελισσοκόμος άνοιξε ένα μελίσσι και αντίκρισε αυτή την εικόνα. Το μελίσσι είναι γεμάτο κηφηνοκελιά και οι μέλισσες δίχως να έχουν άλλη λύση, ξεκίνησαν να φτιάχνουν βασιλοκελιά άπο κηφήνες. Το βούισμα του μελισσιού είναι έντονο, και οι μέλισσες είναι διασκορπισμένες σε όλα τα πλαίσια. Η βασίλισσα απο το μελίσσι είναι φανερό ότι απουσιάζει. Τι κάνει λοιπόν τώρα ο μελισσοκόμος;

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι, και η λύση δεν είναι τόσο εύκολη. Όταν ένα μελίσσι γίνετε αρρενοτόκο, οι μέλισσες γίνονται πολύ επιθετικές, γεννούν αυγά και νομίζουν ότι έγιναν βασίλισσες. Συνεπώς η μη αποδοχή βασίλισσας είναι το πιο συχνό φαινόμενο. Πχ αν βάλουμε έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα σε αυτο το μελίσσι δεν πρόκειται να τη δεχτεί.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι κάνουμε με ένα τέτοιο μελίσσι; Μπορούμε να το σώσουμε; Αξίζει να το σώσουμε; Η απάντηση είναι Ναι μπορούμε να το σώσουμε, όμως η δική μου άποψη είναι ότι δεν αξίζει, διότι οι πιθανότητες να σωθεί δεν είναι σίγουρες. Μπορεί και να μην πετύχει η μέθοδος που θα εφαρμόσουμε. Εγώ ως μελισσοκόμος, τα αρρενοτόκα μελίσσια και ειδικά όσα είναι μικρά 2-3-4 πλαίσια τα συνεννώνω χωρίς δευτερη σκέψη. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν τα συνεννώνω καν αλλά τα τινάζω έτσι ώστε να συνεννωθούν σε όλο το μελισσοκομείο. Οι μέλισσες μοιράζονται σε πολλά μελίσσια.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Όπως βλέπουμε και στη φωτό έχω σημειώσει με βελάκια όλα τα κηφηνοκελιά που έχουμε γύρω απο το βασιλοκελί. Όταν ένα βασιλοκελί περιτρυγιρίζεται απο κηφηνοκελιά, αυτό σημαίνει ότι και το βασιλοκελί περιλαμβάνει κηφήνα και όχι βασίλισσα. Σε περίπτωση που είχαμε εργατικά κελια γύρω απο το βασιλοκελί τότε θα υπήρχε βασίλισσα μέσα. Δυστυχώς όμως στη περίπτωση αυτή έχουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι.



Πολλές φορές προσπάθησα να σώσω αρρενοτόκα μελίσσια και είδα ότι δεν αξίζει. Σίγουρα πολλές φορές σώζονται όχι όμως πάντα.

Δείτε εικόνες απο το μελίσσι πως είναι...












Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. 95%μπορουμε να το φτιάξουμε και ειδικά ένας νέος μελισσοκόμος με λίγα μελίσσια αξίζει να προσπαθήσει να κρατήσει τον ιδιο αριθμό Μελισσίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!