Widget Recent Post No.

Έυρεση βασίλισσας με κόλπο...



Σήμερα θα μάθουμε τρόπο για να βρίσκουμε τη βασίλισσα πολύ γρήγορα. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ακόμα και οι παλιοί, δυσκολευόμαστε πολλές φορές να βρούμε την μάνα του μελισσιού. Ιδιαίτερη δυσκολία μάλιστα βρίσκουμε όταν είναι μικρόσωμη, μαυρηδερή και τρέχει γρήγορα επάνω στα πλαίσια. Πόσο μάλλον να είναι πάνω από 10 πλαίσια το μελίσσι, η δυσκολία κορυφώνεται!


Μιλώντας ακόμα και με μεγάλους βασιλοτρόφους που έχουν αναπτύξει διάφορες μεθόδους στην ευρεση της βασίλισσας, μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι και αυτοί έχουν βρεθεί πολλές φορές όπου έψαχναν για ώρα μια βασίλισσα και δεν μπορούσαν να τη βρούν. Θυμάμαι που μου έλεγε ένας επαγγελματίας, ότι καθώς έκανε την επιθεώρηση δεν έβρισκε τη βασίλισσα. Μετά απο πολύ ώρα διαπίστωσε ότι η βασίλισσα ήταν χωμένη μέσα στο μέλι, με τη μούρη μέσα. Ήταν σκούρα, και μόνο η κοιλιά της προεξήχε. Όμως ήταν καλυμένη απο μέλισσες και δεν μπορούσε να την διακρίνει.

Άλλη φορά καθώς έκανα επιθεώρηση, βγάζω το πρώτο πλαίσιο έξω απο τη κυψέλη, με το γνωστό τρόπο που το κάνουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Πήρα με τη σειρά όλα τα πλαίσια, μα βασίλισσα δεν έβρισκα. Μπόυχτησα! Τα ξανα παίρνω όλα απο την αρχή, έπρεπε να τη βρώ διότι αν δεν την έβρισκα δεν θα μπορούσα να κόψω τη παραφυάδα μου. Μόλις πέρασαν περίπου 15 λεπτά ψάχνοντας, το μελίσσι άρχισε να βουίζει! Οι μέλισσες ήταν εμφανώς αναστατωμένες και έτρεχαν. Εκείνη τη στιγμή ήταν που το μελίσσι μου μίλησε, και μου έλεγε με τη δική του γλώσσα ότι κάπου χάθηκε η βασίλισσα. Εντελώς αφηρημένος συνειδητοποίησα ότι το πρώτο πλαίσιο που είχα βάλει στην άκρη δεν το είχα ελέγξει καν αν έχει βασίλισσα. Μόλις το παίρνω στα χέρια μου, την βρήκα, ήταν εκεί. Και έκανα τη δουλειά μου μετά...

Το συμπέρασμα που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι αν αφαιρέσουμε πλαίσια και η βασίλισσα είναι επάνω, το υπόλοιπο μελίσσι σε 10 λεπτά αρχίζει να βουίζει και να καταλαβαίνει την απουσία της βασίλισσας δηλαδή της φερομόνης! Όλα μέσα στο μελίσσι γίνονται μέσω κάποιων οσμών που ονομάζονται φερομόνες.

Η μέθοδος που μας γράφει ο μελισσοκόμος παρακάτω βασίζεται σε αυτές τις "μυρωδιές" που ακόμα και η βασίλισσα δεν μπορεί να αντισταθεί στην παγίδα τους! Όλοι ξέρουμε ότι η πιο ισχυρή φερομόνη για μια βασίλισσα είναι ή φερομόνη μιας άλλης βασίλισσας. Όπότε λοιπόν, όταν ψάχνουμε να τη βρούμε δεν θα μπορούσαμε εύκολα να την κοροιδέψουμε για να εμφανιστεί, δηλαδή να νομίσει ότι υπάρχει άλλη βασίλισσα; Ποιόν τρόπο φαντάζεστε; Μα φυσικά με ένα πλαίσιο ανοιχτού γόνου άλλου μελισσιού! Είναι εμποτισμένο φούλ στις φερομόνες και απο τη στιγμή που θα μπεί μέσα στη κυψέλη η βασίλισσα θα νομίσει ότι έχει μπεί και ξένη βασίλισσαμαζί! Αμέσως μέσα σε 5-10 λεπτά θα έρθει για να τη σκοτώσει, και εμείς θα την εντοπίσουμε έχοντας την κοροιδέψει!

Διαβάστε τη ίδια μέθοδο που εφαρμόζει μελισσοκόμος...
Εγώ όταν δυσκολευτώ να την βρω, βάζω στο μελίσσι ένα πλαίσιο με φρέσκο γόνο από άλλο μελίσσι, κλείνω και μετά από 5-10 λεπτά ανοίγω ξανά και η βασίλισσα είναι επάνω σε αυτό το πλαίσιο. Μάλλον επειδή καταλαβαίνει τον ξένο γόνο από την οσμή. Οι μυρωδιές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μελισσοκομία.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!