Widget Recent Post No.

Η συσκευασία του μελιού μας!



Έχοντας ολοκληρώσει τη παραγωγή του μελιού μας και όντας ικανοποιημένοι με τη ποιότητα ήρθε η ώρα να δώσουμε μια παραπάνω αξία στο προιόν μας με μια κατάλληλη συσκευασία και πώμα.

Ο παραγωγός-συσκευαστής του μελιού πρέπει να γνωρίζει οτι το πρώτο που κάνει ελκυστικό στο καταναλωτικό κοινο ενα προιόν ειναι η συσκευασία γιατί η πρώτη αίσθηση που λειτουργεί πάντα ειναι η όραση (σκέφτειτε τον εαυτό σας όταν ψωνίζετε). Το πρωταρχικό λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί, μετά την πιστοποίηση του μελιού μας, ειναι και η εύστοχη συσκευασία μιας και αυτό είναι που θα καταστήσει το προιόν μας επιθυμητό στην αγορά.


Συνήθως, πολλοί μελοπαραγωγοί-συσκευαστές στο εξωτερικό γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιούν μικρές αλλα όμορφες και εύχρηστες συσκευασίες δίνοντας στο καταναλωτή τη δυνατότητα να δοκιμάσει και στη συνέχεια να προτιμήσει.

Η ποιότητα, σε συνδυασμό με την εξιδεικευμένη γεύση θα σας δώσουν την ευκαιρία να κερδίσετε μεγάλο μερίδιο αγοράς. Μη ξεχνάτε οτι η ελληνική παραγωγή μελιού μπορεί να βασιστεί μόνο σε σωστούς επαγγελματίες μελισσοκόμους και όχι στις τεράστιες (χωρίς καθόλου ποιότητα) παραγωγικές μονάδες (Κίνα ή Τουρκία).

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για προϊόντα συσκευασίας (καπάκια-πώματα, βάζα) που παράγονται στις παραπάνω χώρες είναι ναι μεν πολύ οικονομικά αλλά είναι εύθραυστα και επιρρεπή σε ζημιές και σκουριές. Καλύτερα θα ηταν λοιπόν να μη ρισκάρουμε την ποιότητα της συσκευασίας μας ειδικά όταν έχουμε δώσει τόσο βάση στη ποιότητα του προιόντος.

Όπως ειναι γνωστό γύρω στο 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται απο τους ίδιους τους παραγωγούς, αυτο θα πρέπει να παρακινεί όλους όσους ασχολούνται με τη μελισσοκομία να δίνουν βάση σε μια καλύτερη εμφάνιση και συσκευασία για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.

Το μέλι θα πρέπει να δίνεται στο καταναλωτή όχι μόνο ποιοτικά ανώτερο αλλά και εμφανισιακά.




Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του μελιού που αγοράζει ο καταναλωτής
Η επισήμανση του μελιού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 67Α & 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την υπ’ αριθμ. 183/2011 (ΦΕΚ 19/Β/2012) Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτές στη συσκευασία του μελιού υποχρεωτικά αναγράφονται σε ορατό σημείο της συσκευασίας, με ευδιάκριτα, ευανάγνωστα, ανεξίτηλα και στην ελληνική γλώσσα γράμματα οι παρακάτω ενδείξεις:

1. Η ονομασία: «μέλι» 
Η ονομασία του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για διηθηµένο μέλι και μέλι ζαχαροπλαστικής, μπορεί να συμπληρώνεται µε πληροφορίες που αφορούν:
- τη φυτική προέλευση εάν το προϊόν προέρχεται εξολοκλήρου ή κυρίως από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης και αν διαθέτει τα οργανοληπτικά, φυσικοχηµικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της πηγής,
- την προέλευση από µια συγκεκριμένη περιοχή, έδαφος ή τοποθεσία, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης,
- ειδικά ποιοτικά κριτήρια·

Η αναγραφή της φυτικής προέλευσης των αμιγών τύπων ελληνικών μελιών «Πεύκου, Ελάτης, Καστανιάς, Ερείκης, Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Βαμβακιού, Ηλίανθου μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στις φυσικοχημικές παραμέτρους που ορίζονται από την ΚΥΑ αριθμ.127/2004 (ΦΕΚ 239/Β/23-2-2005)
Οι ονοµασίες «μέλι κηρήθρας», «μέλι µε τεµάχια κηρήθρας», ή «τεµάχια κηρήθρας µε μέλι», «διηθηµένο μέλι», και «μέλι ζαχαροπλαστικής», υποχρεωτικά αναφέρονται αυτούσιες και απαγορεύεται να αντικαθίστανται από την απλή ονομασία «μέλι». Στην περίπτωση του μελιού ζαχαροπλαστικής, αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ κοντά στην ονοµασία του προϊόντος, οι λέξεις «µόνο για μαγειρική».

2. Το ονοματεπώνυμο ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

3. Το καθαρό βάρος σε gr

4. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας είτε με την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από ….» όταν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία είτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος…» στις περιπτώσεις που αναφέρεται ο μήνας και το έτος ή μόνο το έτος.

5. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης του μελιού

6. Η αναγραφή της παρτίδας του μελιού σε περίπτωση που η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας δεν περιλαμβάνει την ημέρα και το μήνα.

7. Η χώρα ή οι χώρες προέλευσης που έγινε η συγκομιδή του μελιού. Με τη χρήση της φράσης «ΧΩΡΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ……». Προκειμένου για 100% εγχώριας προέλευσης μέλι, μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ».

8. Σε περίπτωση που είναι εισαγώμενο το ονοματεπώνυμο, η έδρα και η διεύθυνση του εισαγωγέα


Η ένδειξη «ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» εφόσον το μέλι έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από το εξωτερικό σε συσκευασίες μεγαλύτερες του ενός κιλού και ανασυσκευάσθηκε σε συσκευασίες μέχρι 1 κιλό από επιχειρήσεις που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Πηγή www.pressas.gr, www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια