Widget Recent Post No.

Βασίλης Λιάκος: Η μάστιγα της βαρρόα στα μελίσσια! Όλα τα μυστικά απο τον μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας!



Σήμερα θα μιλήσουμε για τη βαρρόα! Αυτά τα πράγματα ίσως να μη τα έχετε ξανά ακούσει ποτέ, σε κανένα blog και σε καμία ομιλία έως σήμερα! Εδώ στην Ορεινή Μέλισσα κρατώντας σημειώσεις απο τον μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας Βασίλη Λιάκο και την ομιλία του, θα αναλύσουμε μυστικά για τη βαρρόα, τις παρενέργειες στα μελίσσια, τρόπους για να κρατήσουμε υγιή τα μελίσσια, πως θα διατηρούμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα, την σωστή αντιμετώπιση κλπ. Επειδή ο μεγάλος καθηγητής είπε πολλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα, θα τα γράψουμε όσο πιο περιληπτικά γίνετε, και θα σας τα παρουσιάσουμε σε δύο αναρτήσεις. Το πρώτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα!




Όπως γνωρίζουμε η βαρρόα είναι ένα άκαρυ που παρασιτεί στον γόνο και στις ενήλικες μέλισσες. Στον γόνο πολλαπλασιάζεται, και στις μέλισσες επιβιώνει όσο δεν υπάρχει γόνος. Η βαρρόα έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο κηφηνόγονο. Διασπείρετε απο μέλισσα σε μέλισσα, μπαίνοντας καβάλα στη πλάτη, και διασπείρετε, απο μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο ταχύτατα. Μάλιστα η βαρρόα παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη τους μήνες μάρτη απρίλη μάη όπως γίνετε και με τα μελίσσια. Το μυστικό όμως είναι το εξής... Τους μήνες που εκτρέφεται γόνος, τότε είναι που αναπτύσσετε με τους γρηγορότερους ρυθμούς.



Τυχαίνει πολλές φορές να ανοίγουμε κηφηνόγονο και μέσα να "βράζει" απο τη βαρρόα. Όταν ο κηφηνόγονος εκκολαφθεί, όλος ο πλυθησμός βαρρόα διασπείρετε σε όλα τα εργατικά κελιά, και κάνει ζημιά. Όταν ο γόνος του μελισσιού αρχίζει να λιγοστεύει, με το μπλοκάρισμα του μελιού, τότε παρουσιάζονται η βαρρόα πάνω στις μέλισσες. πχ. Είναι μερικοί μελισσοκόμοι που λένε πήγα εκεί στις καστανιές για να μαζέψουν γύρες, και ένας κερατάς με μόλυνε τα μελίσσια μου με βαρρόα. Μέγα λάθος! Η βαρρόα ήταν μέσα στο γόνο, στα δικά του μελίσσια, και εμφανίστηκε μόλις εκκολάφθηκε ο γόνος.



Πότε η βαρρόα μεταδίδει παθογόνους ιούς
1. Όταν έχουμε πολύ βαρρόα και όταν υπάρχει έντονος παρασιτισμός
2. Όταν το μελίσσι δεν διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς
3. Όταν το μελίσσι εξασθενίσει πολύ απο τη βαρρόα, δε βρίσκει τις γύρες που πρέπει, και οι μέλισσες γίνονται ευκολότερα θύματα στους ιούς.
4. Όταν διαταραχθεί η ισσοροπία συλλεκτριών - οικιακών μελισσών - γόνου. Για παράδειγμα στο πεύκο.

Συμπτώματα της βαρρόα


Δεν φαίνονται συμπτώματα αν δε "παραπερισσέψει" η ασθένεια. Αν δε παραπερισσέψει το παράσιτο. Πολλές φορές βλέπουμε διάσπαρτο γόνο και το μυαλό μας πάει σε σηψηγονίες. Όμως η βαρρόα ευθύνεται.



Πολλές φορές βλέπουμε προνύμφες κομμένες στη μέση, ξεσκέπαστο γόνο. Οι μέλισσες τις έκοψαν και τις πέταξαν. Μπορεί να δούμε μέλισσες με στριμμένα φτερά. Ανάπυρες μέλισσες, φταίει ο ιός των παραμορφωμένων φτερών και άλλα παθογόνα που μεταφέρονται απο τη βαρρόα.



Και φυσικά αν περισσέψει το κακό.. Φεύγουν τα μελίσσια. Στις μέρες μας όμως δε προλαβαίνει να γίνει κάτι τέτοιο. Πεθαίνουν νωρίτερα... Φτάνουμε όμως στο σημείο να έχουμε τόση βαρρόα που τα μελίσσια να μη ξεχειμωνιάζουν σωστά, να μη ξεκινάνε σωστά την άνοιξη, και να χάνουμε τη παραγωγή.



Όταν βλέπουμε βαρρόα...
Όταν εντοπίσουμε μέλισσες με βαρρόα στο θώρακα τότε είναι σημάδι ότι παραπερίσσεψε το πρόβλημα. Αμα πιάσουμε μέλισσες απο το φτερό και τις κοιτάξουμε απο κάτω μπορεί να έχουν 2 και 3 βαρρόα η κάθε μια. Η προσβολή έχει προχωρήσει...



Συμπτώματα στο γόνο - Η βαρρόα περίσσεψε
Ανοίγεις κελιά γόνου και βλέπεις βαρρόα να περπατάνε. Αλίμονο σου αν συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παθογόνοι ιοί που μεταδίδονται απο τη βαρρόα, και αν προχωρήσει η κατάσταση δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Ακούμε για μεθόδους που παίρνουμε 100 μέλισσες σε ένα μπουκάλι τις βουτάμε στο οινόπνευμα και μετράμε τη βαρρόα. Αυτά είναι πράγματα δύσκολα για το μελισσοκόμο και πολλές φορές χωρίς αξία.



Αυτό που επείγει είναι να αντιμετωπίσουμε σωστά την αρρώστια. Πως γίνετε όμως κάτι τέτοιο; Το μυστικό είναι να διατηρήσουμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα όλο το χρόνο.

Πως θα κρατήσουμε τη προσβολή σε χαμηλά επίπεδα
1. ΠΡΩΤΟΝ Περιορισμός του κηφηνόγονου. Όλα τα μελίσσια θρέφουν κηφηνόγονο ακόμα και σε κανονικές κηρήθρες. Όμως αμα η βασίλισσα είναι νέα και οι κηρήθρες καλές, οι κηφήνες είναι περιορισμένοι.
2. ΔΕΥΤΕΡΟΝ Να κόβουμε παραφυάδες τη περίοδο της σμηνουργίας. Έχουμε μικρότερα μελίσσια, οι παραφυάδες πολλαπλασιάζουν γρηγορότερα τον αριθμό των εργατριών, και με τη συνέννωση αργότερα παίρνουμε περισσότερα μέλια
3. ΤΡΙΤΟΝ Χρησιμοποιούμε κυψέλη με κινητό πυθμένα. Οι βαρρόα πέφτουν κάτω και δε ξανα γυρίζουν στο μελίσσι.
4. ΤΕΤΑΡΤΟΝ Χρήση καλών ακαρεοκτόνων για τη βαρρόα
5. ΠΕΜΠΤΟΝ Σωστή χρήση των φαρμάκων. Θεραπεία όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο. Κανένα φάρμακο δε σκοτώνει τη βαρρόα μέσα στο γόνο. Κάτι είχε ακουστεί για το μυρμικικό οξύ αλλά όχι κάτι σπουδαίο.

Η συνέχεια πολύ σύντομα...

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Θα διαφωνήσω στο θέμα ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που δεν μπορούν να σκοτώσουν την βαρρόα μέσα στον γόνο.
    Υπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να κόψουν τον κύκλο της βαρρόα όταν αυτά δοθούν με την τροφή. Ταυτόχρονα μπορούν ακόμα και να εξουδετερώσουν τους ιούς που αυτή μεταφέρει.
    Επίσης το μυρμηκικό έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά έχει και προϋποθέσεις στην χρήση του.
    Σε γενικές γραμμές όταν το μελίσσι νοσεί ή νόσος ξεκινάει από τον γόνο. Η αρρώστια εκεί πρέπει να χτυπηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Socrates πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σου, αλλά εξυπνακιστικο. Αν ξέρεις κάτι συγκεκριμένο δεν είναι σωστό Ν αφήνεις υπόνοιες και μετά να μην το λες.
    Αν δεν ήθελες πάλι να το πεις, γιατι άφησες τις υπόνοιες εξαρχής; Για να κουνήσεις το δαχτυλάκι στους υπόλοιπους, που χάνουν μελισσια από την Βαρρόα;
    Ποια αιθέρια; Ποτέ τα βάζεις; Ποσο;
    Να τα δοκιμάσουμε και εμείς και να δούμε τι δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε carlito δεν δεν συνηθίζω, για κανέναν λόγο, να χλεβάζω κανέναν ούτε να κουνάω το δάχτυλο. Πόσο μάλλον απέναντι σε κάποιους που όπως είπες κι εσύ κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.
    Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιώ εγώ είναι λεμονόχορτο, δυόσμος, θυμάρι, πατσουλί, τειόδενδρο και γωλθερία (wintergreen). Το τειόδενδρο και γωλθερία είναι δηλητήρια για τον άνθρωπο γι' αυτό θέλουν μεγάλη προσοχή στην χρήση τους.
    Το Αύγουστο έκανα μια συνταγή με λεμονόχορτο, δυόσμο, θυμάρι (θα σου την δώσω σε επόμενο post). Τάισα για 45 μέρες περίπου σε σιρόπι 1:1 μέτρησα μερικά μελίσσια για βαρρόα με την μέθοδο της πτώσης σε πάτο με σήτα τον Σεπτέμβριο και με την μέθοδο της αλκοόλης τον Νοέμβριο και δεν βρήκα βαρρόα. Καθόλου. Τον Νοέμβριο χρησιμοποίησα τειόδενδρο και γωλθερία σε σιρόπι πάλι 1:1. Μεχρι στιγμής δεν έχασα καθόλου πληθυσμό ούτε έχω δει κάπιο σύμπτωμα.Θα κάνω άλλη μια μέτρηση με αλκοόλη για βαρρόα και ίσως στείλω και δείγμα στο τοπικό Μελισσοκομικό κέντρο για νοζεμίαση τις επόμενες ημέρες.
    Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Δυτ. Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Έχει τρεις μεθόδους καταπολέμησης της βαρρόα. Σιρόπι, ζημάρι και ταινίες εισόδου. Οι ταινίες εισόδου που περιγράφει εδώ είναι η μόνη μέθοδος που μπόρεσα να βρω και καθαρίζει την μέλισσα κατά την είσοδο-έξοδο από την κυψέλη. Κάτι ανάλογο με την μέθοδο που αναπτύσσει η Bayer.
    http://rnoel.50megs.com/letter9.html
    Σε επόμενο post θα σου δώσω και τις ακριβείς συνταγές που χρησιμοποίησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι γιατι εσεις οι νεοι μελισσοκομοι γινεστε πολυξερηδηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ φιλε εχεις παρει πιστοποιηση bio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι Ανώνυμοι ασκώ την μελισσοκομία από το 1999. Πιστοποίηση bio δεν έχω πάρει και ούτε πρόκειται να πάρω. Το Ελληνικό μέλι παραμένει το καλύτερο άσχετα με το τι χρησιμοποιεί κανείς στην κυψέλη του αρκεί να το χρησιμοποιεί σωστά. Οι πιστοποιήσεις, επιδοτήσεις κ.τ.λ. μόνο σε λούκι σε βάζουν.

    Η συνταγή που χρησιμοποίησα τον Αύγουστο έχει ως εξής:
    1 λίτρο νερό
    1 κιλό ζάχαρη
    1/8 της κουταλιάς του γλυκού λεκιθίνη σόγιας σε σκόνη.
    16 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτο
    16 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμος
    8 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι (όχι παραπάνω είναι πολύ δυνατό)
    Σε μία κατσαρόλα φέρνουμε το νερό σε βράση και ρίχνουμε την λεκιθίνη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. κατεβάζουμε από την φωτιά περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε την ζάχαρη. Όταν το μείγμα φτάσει στους 40 βαθμούς κελσίου περίπου ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια. Το βάζουμε σε μπουκάλι και όταν κρυώσει το χρησιμοποιούμε.
    Από το μείγμα βάζουμε 20-35 ml σε κάθε λίτρο σιροπιού 1:1. Δίνουμε 250ml σε κάθε μελίσσι.
    Τον Αύγουστο που το χρησιμοποίησα παρατήρησα πως οι μέλισσες ξεσκέπαζαν τον γόνο και τρώγανε τις λάρβες μετά το σφράγισμα των κελιών. Δεν σκοτώνει άμεσα την βαρρόα. Της κόβει τον κύκλο και δεν την αφήνει να αναπαραχθεί. Όταν η βαρρόα δεν είναι ήρεμη η μέλισσα την καταλαβαίνει. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της θυμόλης. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις θυμόλη (περίπου 40-60%) και ρηγανόλη (περίπου 20%).

    Τον Νοέμβριο την εξής:
    2 λίτρα νερό
    1 κουταλιά του γλυκού λεκιθίνη σόγιας σε σκόνη (χρήση ως γαλακτοματοποιητής).
    1 κουταλιά του γλυκού αιθέριο έλαιο τειόδενδρο (για νοζεμίαση και βαρρόα).
    1 κουταλιά του γλυκού αιθέριο έλαιο γωλθερία (για βαρρόα).
    5-6 σταγόνες αιθέριο λεμονόχορτο (κρατάει το μελίσσι σε συνοχή και βοηθάει να πάρουν το μείγμα αλλιώς αργούν πολύ να το πάρουν ή δεν το παίρνουν καθόλου).
    Σε κατσαρόλα φέρνουμε το νερό σε βράση και ρίχνουμε την λεκιθίνη. Ανακατεύουμε για λίγη ώρα για να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από την φωτιά και όταν φτάσει περίπου στους 40 βαθμούς κελσίου ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια.
    Αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε.
    Προσοχή! Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας (wintergreen) μπορεί να προκαλέσει αλλεργία όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια.
    Σε σιρόπι 1:1 βάζουμε 50-60ml του μίγματος. Δίνουμε τον Οκτώμβριο - Νοέμβριο 250ml σε κάθε κυψέλη κάθε 4 μέρες για 1 μήνα.
    Για ασκοσφαίρωση στην παραπάνω συνταγή βάζουμε 2 κουταλιές του γλυκού τειόδεντδο αντί για μία.

    Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια όταν τα μελίσσια συλλέγουν νέκταρ για τρύγο που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι 100% φυσικά βαθμού φαγώσιμο ή φαρμακευτικού βαθμού.

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε socrates σε ευχαριστουμε για την πληροφόρηση σου. Το χρησιμοποιήσες σε όλα σου τα μελισσάκια αν όχι κ το δοκίμασες σε ένα ποσοστό αυτον τι αποτελεσματα είδες? Έκανες ή θα κάνεις κάποια άλλη θεραπεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λύση στη βαρροα είναι μια. Εντομοπαθογονοι μύκητες. Έχουν ίδια αποτελεσματικότητα με τις δραστικές και χωρίς κίνδυνο ανθεκτικότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!