Widget Recent Post No.

Βγάζουμε μελισσοκομικό βιβλιαρίο, εύκολα και γρήγορα! Η διαδικασία βήμα βήμα



Σήμερα η Ορεινή Μέλισσα θα σας εξηγήσει βήμα βήμα πως θα βγάλετε μελισσοκομικό βιβλιάριο, εύκολα και γρήγορα. Εσείς οι νέοι μελισσοκόμοι ζητήσατε αυτή την ανάρτηση και σήμερα θα σας δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες. Νομικά η έκδοση μελ. βιβλιαρίου είναι απαραίτητη, αν ένας μελισσοκόμος έχει  πάνω απο 10 μελίσσια. Αλλά μπορεί κάποιος να βγάλει και με λιγότερα μελίσσια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά λόγω της "ελληνικού δημοσίου" ο μελισσοκόμος μπορεί να αργήσει αρκετά να πάρει το βιβλιάριο στα χέρια του.


Τα δικαιολογητικά που πρέπει να μαζέψει ο μελισσοκόμος είναι τα εξής:
1. Βεβαίωση κατοχής μελισσοσμηνών απο τον μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής
2. Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς ή δωρεάς μελισσιών, απο άλλο μελισσοκόμο.
3. Τιμολόγιο αγοράς κυψελών
4. 2 φωτογραφίες με το πρόσωπο του μελισσοκόμου
Ας τα πάρουμε λοιπόν βήμα βήμα, πως βγάζουμε γρήγορα αυτά τα χαρτιά.
1. Βεβαίωση κατοχής μελισσοσμηνών απο τον μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής
Πηγαίνουμε στον πλησιέστερο μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής μας, και ζητάμε βεβαίωση κατοχής μελισσοσμηνών. Πολλοί σύλλογοι, για να δώσουν αυτό το χαρτί ζητάνε 50 ή και 30 ευρώ, ενώ άλλοι το δίνουν δωρεάν. Αφού κάνουμε μια απλή αίτηση στο σύλλογο, την υπογράφει ο πρόεδρος και στη συνέχεια παίρνουμε το πρώτο μας χαρτί υπογεγραμμένο.

2. Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς ή δωρεάς μελισσιών, απο άλλο μελισσοκόμο.
Πρέπει να πάμε με ένα παλιό μελισσοκόμο, στα ΚΕΠ, όπου θα συμπληρωθεί μια υπεύθυνη δήλωση δωρεάς μελισσιών, η και αγοράς. Στα ΚΕΠ θα θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής, και μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο και αυτό το χαρτί. Οι Διεύθυνση Γεωργίας όπου θα πάμε τα χαρτιά που συγκεντρώσαμε, δεν δέχεται ότι "βρήκαμε" τα μελίσσια, ή τα φτιάξαμε μόνοι μας. Πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, για να γίνει η έκδοση του μελ. βιβλιαρίου. Αυτό το χαρτί αφού βρούμε ένα παλιό μελισσοκόμο, βγαίνει πολύ γρήγορα.

3. Τιμολόγιο αγοράς κυψελών
Όλο και κάποιο τιμολόγιο θα υπάρχει με αγορά κυψελών. Στη Διεύθυνση Γεωργίας καλό είναι να καταθέσουμε ένα τέτοιο τιμολόγιο, για να διευκολύνουμε τη δουλειά μας. Μερικές Διευθύνσεις Γεωργίας επειδή δεν ξέρουν δε το ζητάνε, ωστόσο εμείς δεν είναι δύσκολο να το βρούμε και να το πάμε.



4. 2 φωτογραφίες με το πρόσωπο του μελισσοκόμου
Παίρνουμε δύο απλές φωτογραφίες έγχρωμες, τις οποίες έχουμε βγάλει σε φωτογραφείο, και τις δίνουμε μαζί με όλα τα χαρτιά.

Μόλις συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πανεύκολα. Πάμε στη διέυθυνση Γεωργίας, εκεί θα μας πούν τι άλλο πρέπει να συμπληρώσουμε (έχουμε μαζί μας ταυτότητα)  καιΣτη συνέχεια αφού βάλουν στο φάκελο την αίτηση μας, σε λίγες ημέρες θα έχουμε τον μελισσοκομικό κωδικό.

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Ορεινή Μέλισσα είναι να αγοράσουμε μια μελισσοκομική πυροσφραγίδα, προπανίου ή ηλεκτρική, ή εναλλακτικά να δανειστούμε μια απο κάποιο παλιό μελισσοκόμο. Τα γράμματα της πυροσφραγίδας αλλάζουν οπότε αν έχουμε φίλο που έχει πυροσφραγίδα, αγοράζουμε μόνο τα γράμματα για αρχή. Αφού πυροσφραγίσουμε όσες κυψέλες δηλώσαμε, στέλνουμε στη διεύθυνση γεωργίας να γίνει έλεγχος. Μέσα σε 1 μήνα περίπου κλιμάκιο της διεύθυνσης, θα κάνει επιτόπιο έλεγχο, και αφού περάσει άλλο λίγο διάστημα το μελισσοκομικό μας βιβλιάριο θα είναι έτοιμο.

Για τα πρακτικά, το μελισσοκομικό βιβλιάριο δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία, είναι ένα έγγραφο του μελισσοκόμου το οποίο πρέπει να το έχει μαζί του σε μεταφορές, έτσι ώστε να μπορεί να αποδείξει ότι είναι δικές του οι κυψέλες. Πχ αν μας σταματήσει η αστυνομία με απυροσφράγιστες κυψέλες, πως θα αποδείξουμε ότι είναι δικές μας. Επίσης η πυροσφράγιση λειτουργεί κατασταλτικά για τους επίδοξους κλέφτες. Κανείς κλέφτης δεν αφήνει απαρατήρητη αυτή τη λεπτομέρεια. Έχει συμβεί μελισσοκόμος να έχει 100 κυψέλες με κωδικό, και μια χωρίς, και ο κλέφτης έκλεψε τη μια χωρίς το κωδικό. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει.

Αυτά είχαμε να πούμε για το μελισσοκομικό βιβλιάριο. Η διαδικασία όπως βλέπετε είναι αρκετά απλή, και μπορεί να τη κάνει εύκολα ο καθένας, όσα μελίσσια και να έχει
Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Καλησπέρα, έχω δέκα μελισσακια αλλά έχω μόνο τρεις αποδείξεις αγοράς κυψελών, πρέπει να έχω αποδείξεις για όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηγαινεις στην αρμοδια υπηρεσια της περιοχης σου και κανεις ανανέωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηγαινε ότι έχεις, και θα δηλώσεις λιγοτερες κυψελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν λίγο καιρό πήγα να βγάλω το βιβλιάριο μου και μου είπαν στο αγροτικής οικονομίας ότι η δωρεά πλέον δεν ισχύει. Ξέρετε κάτι πάνω σε αυτό;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω τον Ιουνιο του 16 ανοιξα βιβλιαριο με 200 μελισσια με δωρεα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραφυάδες θεωρείται και Καλά δωρεά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γίνετε έκδοση μελισσοκομικού βιβλιάριου όταν είσαι κάτω των 18??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα πιάσει ένα σμήνος και μετά τά έκανα δέκα μπορο να βγάλω βιβλιάριο για μέλισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα φίλε, στα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνονται και ο αφμ-αμκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα η δωρεα ισχυει η πρεπει να δηλωσει ποσο αυτος που μου τις δινει;;;αλλη μια ερωτηση θα δηλωσω οτι η δωρεα εγινε μαζιμε τις κυψελες οποτε δεν χρειαζομαι τιμολογιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!