Widget Recent Post No.

Οξαλικό οξύ για θεραπεία κατά της βαρρόα. Σημαντικές συμβουλές μελισσοκόμου




Στις 20 Δεκέμβρη τα μελίσσια είχαν ξεγονιάσει (νομός Ιωαννίνων, υψόμετρο 640μ) - λες και γνώριζαν ότι θα ακολουθούσαν δυνατές παγωνιές - οπότε δημιουργήθηκαν  κατάλληλες συνθήκες καταπολέμησης των Βαρρόα με ενστάλαξη Οξαλικού Οξέως.
Τη προηγούμενη χρονιά δεν είχαμε προβλήματα με Βαρρόα, ωστόσο η χειμερινή θεραπεία είναι επιβεβλημένη ώστε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα χρονιά.
Δυο μόνο λόγια για το Οξαλικό Οξύ:
Οι περισσότερες έρευνες θεωρούν τα 35γρ (διένυδρο οξαλικό οξύ περιεκτικότητας 99,6%) ανά λίτρο σιροπιού, ως την ανώτερη επαρκώς και μακροχρόνια δοκιμασμένη ποσότητα, σε ξεγονιασμένα μελίσσια. (Είναι η δοσολογία που μας προτείνει και ο κ Ανδρέας Θρασυβούλου).
Χρήση αποσταγμένου νερού, ειδικά σε περιοχές με “σκληρό” νερό βρύσης.
Ενστάλαξη 5ml μείγματος ανά διάδρομο (όπου υπάρχει πληθυσμός)
Ο Γιάννης ετοίμασε από βραδύς το σιρόπι νερού – ζάχαρης (1:1), δηλαδή 1660ml, πρόσθεσε 72γρ Οξαλικού Οξέως διένυδρου περιεκτικότητας 71,6% και το βαλε στο ψυγείο.

Η 20η Δεκέμβρη ήταν μια ηλιόλουστη και με καλές θερμοκρασίες μέρα. Μέχρι να φτάσουμε στο μελισσοκομείο, 30 λεπτά οδήγησης, το μείγμα “έπιασε” καλή θερμοκρασία απ το καλοριφέρ του αυτοκινήτου, ώστε να μην “κρυώνει” τις μέλισσες.

Λίγες μέρες αργότερα επιθεωρήσαμε τις κυψέλες, χωρίς ευτυχώς να βρούμε αυξημένο αριθμό νεκρών μελισσών - τέτοια εποχή αναπόφευκτα υπάρχουν μερικές - απ την εφαρμογή του οξαλικού οξέως.

Όσα περιγράφουμε δεν αποτελούν συμβουλές ή οδηγό, είναι απλά οι δικές μας πρακτικές…

Δημοσιεύτηκε  από τον χρήστη Κώστας Αναγνώστου ΕΔΩ

Σχόλιο από Ορεινή Μέλισσα...

Όπως θα παρατηρήσατε ο φίλος μας εφάρμοσε θεραπεία με 72 γραμμάρια οξαλικού οξέος έναντι των 80 που προτείνει η κ Φανή Χατζήνα. Διαβάζοντας ξένες έρευνες παρατηρήσαμε και εμείς οτι οι περισσότεροι ερευνητές δεν ξεπερνούν τα 72 γραμμάρια οξαλικού οξέος. Έτσι σκεφτήκαμε να σας το αναφέρουμε διότι με το μείγμα των 80 γραμμαρίων υπήρξαν αναφορές μείωσης του πληθυσμού των μελισσιών.

Ορεινή Μέλισσα

ΥΓ. Για επιβεβαίωση των παραπάνω ανατρέξτε στις πηγές :

http://www.mtbakerbeekeepers.org/wp-content/uplo
http://www.apimondiafoundation.org/foundation/
http://scientificbeekeeping.com/the-learning-curve-pa
Στον μελετητή (scholar) της Google http://scholar.google.gr/scholar?q=oxali

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια