Widget Recent Post No.

Για μεγάλες παραγωγές γύρης απο λίγα μελίσσια. Χρήση της καλύτερης γυρεοπαγίδας!



Όταν ένας μελισσοκόμος βλέπει στα μελισσάκια του να έρχεται γύρη, είναι η απόδειξη, ότι υπάρχει γόνος. Οι φερομόνες του γόνου "δημιουργούν" έντονο αίσμημα στις συλλέκτριες να μαζέψουν γύρη, γι τα μελίσσια που έχουν πολύ γόνο, βλέπουμε απο έξω, να έρχεται και μπόλικη γύρη. Η παραγωγή της γύρης γίνεται απο μελίσσια με δυνατούς πλυθησμούς, πάνω απο 10 πλαίσια πλυθησμό, και τη καλύτερη δυνατή εποχή, που να έχει βρέξει τις προηγούμενες ανθοφορίες, και τα άνθη να είναι "βρεγμένα" που λέμε. Όταν είναι καλά ποτισμένα, απο καλές βροχές, επικρατεί καλή θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών, τα μελίσσια οργιάζουν και παράγουν στο μέγιστο.
Όταν βάλουμε γυρεοπαγίδες, η καλύτερη περίοδος για να το κάνουμε είναι τον Απρίλιο Μάιο, έως και Ιούνιο για ορισμένες περιοχές. Διαλέγουμε μια "σειρά" μελισσιών, (να είναι όλα κοντά το ένα δίπλα απο το άλλο) και τοποθετούμε σε όλα γυρεοπαγίδες, (δίχως εξαιρέσεις). Συνήθως ένας μελισσοκόμος ετοιμάζει απο τη προηγούμενη περίοδο, τα μελίσσια που θα διαθέσει για παραγωγή γύρης. Είναι γνωστό ότι μελίσσια που συλλέγουν γύρη και έχουν παγίδες, δε παράγουν μέλι, και καθυστερούν λίγο στην ανάπτυξη τους. Ωστόσο η τοποθέτηση γυρεοπαγίδας είναι ένας πανεύκολος τρόπος να κάνουμε πρόληψη για τη σμηνουργία.

Στην αγορά η καλύτερη και η πιο αξιόπιστη λύση, για αγορά γυρεοπαγίδας, είναι απο την ANEL. Η εταιρία παράγει μελισσοκομικό εξοπλισμό, με ποιοτικά υλικά, και πλαστικό με τεράστια ανθεκτικότητα. Στην Ορεινή Μέλισσα έχουμε δοκιμάσει τις γυρεοπαγίδες της ANEL, οι οποίες είναι μοναδικές σε όλο το κόσμο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, είναι να αγοράσετε τις αυθεντικές απο την ANEL, και όχι κάποια φθηνή απομίμηση, εφόσον πολλοί έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν την κατασκευή, αλλά κανένας δεν παρήγαγε την ίδια ποιότητα.



Όταν τοποθετήσουμε τις γυρεοπαγίδες στα μελίσσια, θα πρέπει να βάλουμε σε όλα, και όχι πχ να διαλέξουμε τα πιο δυνατά μελίσσια στο μελισσοκομείο. Ο λόγος έχει ως εξής: Όταν τοποθετήσουμε τις παγίδες οι μέλισσες θέλουν οπωσδήποτε να περάσουν με τη γύρη μέσα στο μελίσσι. Προσπαθούν ξανά και ξανά να περάσουν μέσα, και στο τέλος επειδή κουράζονται ψάχνουν κάποια διπλανή κυψέλη. Αν πχ βάλαμε παγίδες και υπάρχει ένα μελίσσι πίσω χωρίς παγίδα, πολλές συλλέκτριες θα μαζευτούν εκεί, με πολύ κακό αποτέλεσμα στη παραγωγή μας. Για να μηδενήσουμε τη πιθανότητα αυτή, βάζουμε σε όλα τα μελίσσια τις παγίδες.



Ένα βασικό λάθος που δεν πρέπει να κάνετε
Όταν μπούν οι γυρεοπαγίδες, με κλειστό το πορτάκι απο τη πρώτη ημέρα, είναι φυσικό ότι δημιουργείτε συνοστισμός απο μέλισσες αλλά και κηφήνες. Πολλές εργάτριες μαζεύονται έξω, μπορεί ακόμα να δούμε και τσαμπάκια με μέλισσες που δε κατάφεραν να μπουν μέσα. Προφανώς αν πέσει η θερμοκρασία το βράδυ όλες αυτές οι μέλισσες θα πεθάνουν, και εμείς δε το θέλουμε αυτό. Γι αυτό: Ποτέ δεν βάζουμε κλειστή τη γυρεοπαγίδα τη πρώτη μέρα, αν δε σκοπεύουμε να την αφαιρέσουμε ως το μεσημέρι. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις πρώτες 2-3 ημέρες με ανοιχτή είσοδο και οι μέλισσες να συνηθίσουν την είσοδο, για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα.

Πρίν τοποθετήσουμε τις γυρεοπαγίδες, χρειάζεται προετοιμασία...
Ένας οργανωτικός μελισσοκόμος, απο τις αρχές της Άνοιξης, υπολογίζει απο ποιά μελίσσια θα παράξει γύρη. Αυτό βοηθάει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής. Πχ μαζεύουμε τα καλά και παραγωγικά μελίσσια, που θέλουμε για παραγωγή γύρης, σε μια μεριά, όπου τον Μάιο θα τους τοποθετήσουμε τις παγίδες. Συνήθως τα μελίσσια που διατίθονται για παρατεταμένη παραγωγή γύρης, δεν θα συλλέξουν μέλι στις πρώιμες ανθοφορίες, όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα.



Καλή πρόγνωση του καιρού...
Για τη παραγωγή γύρης, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι καιρό έκανε πριν μια εβδομάδα, και τι καιρό θα κάνει την επόμενη εβδομάδα. Πχ αμα έβρεχε τις προηγούμενες μέρες, και τώρα έχει λιακάδα για τις επόμενες μέρες, ο καιρός αυτός είναι ιδανικός για παραγωγή γύρης. Επίσης δε βάζουμε γυρεοπαγίδα, αν προβλέπται βροχή τις επόμενες ημέρες. Η γύρη είναι πολύ ευπαθές προιόν, και αν βραχεί μπορεί να χαλάσει.

Ο γυρεοσυλλέκτης της ANEL. Λίγα λόγια για το ΝΕΟ προιόν της εταιρίας...
Ο κλασσικός γυρεοσυλλέκτης ANEL έχει γίνει πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που είναι το πλέον αντιγραμμένο εργαλείο στο μελισσοκομικό χώρο. Τώρα σας προσφέρουμε τον γυρεοσυλλέκτη BIG GUY. Πρόκειται για μία μεγέθυνση του κλασικού γυρεοσυλλέκτη ANEL. Έτσι, έχετε ΟΛΑ τα πλεονεκτήματα πολλαπλάσια!
Έχει υπερδιπλάσιο χώρο συλλογής γύρης
Μεγαλύτερη σανίδα πτήσης στο σκαφάκι
Μεγαλύτερο σκέπαστρο βροχής
Καλύτερο κούμπωμα συρταριού για να μη μετακινείτε με τον αέρα ή από τα ζωύφια και άλλα ζώα (πχ ποντίκια) ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ… Διαθέτει τον καταπληκτικά απλό τρόπο εφαρμογής του στην κυψέλη ANEL-PCCLIP. Διαθέτει δύο πίρους δεξιά και αριστερά που απλά τους σπρώχνετε στην είσοδο της κυψέλης. Όλος ο γυρεοσυλλέκτης στηρίζετε σε αυτά τα σημεία. Είμαστε βέβαιοι πως θα αγαπήσετε το ΝΕΟ γυρεοσυλλέκτη ANEL BIG GUY όπως αγαπήσατε και τον παλιό.
Δείτε περισσότερα:
http://anel.gr/el/product/6360/gureosullektes-eisodou-anel-big-guy





















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια