Widget Recent Post No.

Πως ταΐζουμε όλα τα μελίσσια με εξωτερικό τροφοδότη: Πρώιμη ανάπτυξη για διπλασιασμό του πληθυσμού. Απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Πέτρο Ηλιάδη...


Πως ο μελισσοκόμος μπορεί να καταφέρει μέγιστη άναπτυξη απο νωρίς την Άνοιξη; Μα φυσικά διεγείροντας τις μέλισσες. Ωστόσο η περίοδος που διανύουμε τώρα δεν είναι κατάλληλη για τέτοιες επεμβάσεις. Έτσι ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης σκέφτηκε μια πολύ έξυπνη τεχνική, η οποία αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική. Τοποθετεί ένα βαρέλι, με σιρόπι δίπλα απο τα μελίσσια, και όλα τα μελίσσια διεγείρονται "φυσιολογικά" αυξάνοντας την γέννα της η βασίλισσα. Το σιρόπι που μπαίνει είναι μικρή η ποσότητα για να δημιουργήσει προβλήματα όπως πχ ψύξη του γόνου κλπ, τα μελίσσια δεν λεηλατούν λόγω της πρώιμης άνοιξης, και τα αποτελέσματα είναι τα ιδανικά, ότι χρειάζεται ο μελισσοκόμος αυτή τη περίοδο. Ο χειρισμός αυτός θεωρείτε ιδανικός για μεγάλα μελισσοκομεία, για νωρίς την Άνοιξη δηλαδή τώρα, και συμφωνούμε απόλυτα με όσα θα ακούσετε να σας λέει ο μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, απο τη Μελισσοκομία Melefsis στο Παρακάτω Βίντεο!

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, και το ξίνισμα του σιροπιού, ο μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης αναφέρει τα εξής κατόπιν ερώτησης απο μελισσοκόμο...
Οι θερμοκρασίες χτες ήταν 8 βαθμοί το πρωί, 15 το μεσημέρι, και 11 το βράδυ. Γενικά οι μέλισσες πάνω από 12 πετάνε.
Στο σιρόπι δεν έχω ρίξει τίποτα γιατί δεν θα προλάβει να ξινήσει. Σε 1 βδομάδα με 10 μέρες θα το έχουν τελειώσει. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το σιρόπι ξινίζει σε υψηλότερες. Το βαρέλι έχει 150 λίτρα. Περίπου 1,5 κιλό σιρόπι ανά μελίσσι. (θα τα έχουν φάει σε 5 μέρες με καλές συνθήκες και 10 με κακές).



Ένας μελισσοκόμος που διαφωνεί με τη μέθοδο, γράφει τα εξής στα σχόλια:
Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι είναι λάθος τέτοια εποχή η διέγερση, και δε μιλώ για τον τρόπο που γίνεται αλλά για τη διέγερση αυτή καθ'αυτή.
1. Τα μελίσσια θα ρίξουν γόνους (μπορεί και όχι γνωρίζοντας αυτά καλύτερα τις προοπτικές του καιρού) τον οποίον θα κάνεις τί όταν μέσα στο Φεβρουάριο θα κάνει τις παγωνιές που δεν έκανε τον Ιανουάριο; Tα μελίσσια θα σφαιρώσουν και ο γόνος θα μείνει ακάλυπτος. Παγωνιές θα κάνει σίγουρα, δε θα βγεί έτσι ανέπαφα ο χειμώνας.
2. Δεν επιτρέπεις στη βασίλισσα να ξεκουραστεί μέσα στο χειμώνα. Άρα την γερνάς πρόωρα. Επίσης αναγκάζεις ένα μεγάλο αριθμό νεαρών εργατριών να "μετατραπούν" σε συλλέκτριες, ενώ κανονικά θα ήθελες να τις κρατάς ξεκούραστες και με ανέπαφο λιπόσωμα για να σου αποδώσουν στις νομές της άνοιξης. Εγώ προσωπικά έχω αφαιρέσει ό,τι τροφές είχα βάλει μέσα και έχω ανοίξει τους πάτους (διάτρητοι) ώστε να τα αναγκάσω να μπουν σε χειμερινή φάση.
3. Μετάδοση ασθενειών. Μπορεί να γνωρίζεις και να ελέγχεις τα δικά σου μελίσσια, δεν μπορείς όμως να ελέγξεις τα γειτονικά.
4. Αν ο γόνος που σχεδιάζεις να παράγεις αποτύχει (χτύπα ξύλο) είτε λόγω παγωνιάς που θα έρθει, είτε λόγω "άρνησης" του μελισσιού να ανταποκριθεί στην τεχνητή νομή παράγοντας γόνο, θα βγεις στην άνοιξη με μια κουρασμένη βασίλισσα αλλά και με κουρασμένες-γηρασμένες εργάτριες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της άνοιξης. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που τα πάει τέλεια ο γόνος που ρίχνεις τώρα, τί ποιότητας μέλισσες έχεις παράξει με πρώτες ύλες σιρόπι και γυρεόπιτα; Δηλαδή θυσιάζεις τις ποιοτικές εργάτριες που έφτιαξες στο ρείκι και τις προόριζες για να ξεκινήσουν την άξοιξη και τις αντικαθιστάς (αφού τις βάζεις για δουλειά) με εργάτριες που βγήκαν με σιρόπι και γυρεόπιτα;

Απάντηση απο Ορεινή Μέλισσα..
Για την μετάδοση ασθενειών φυσικά υπάρχει κίνδυνος, γι αυτό προσέχουμε πάρα πολύ να έχουμε υγιή μελίσσια, πρίν εφαρμόσουμε τη μέθοδο. Η κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, και σε αυτή τη μέθοδο, για αυτή τη περίοδο, το μόνο αρνητικό πιστεύω είναι αυτό. Αλλά όλα εξαρτώνται απο τους χειρισμούς του μελισσοκόμου. Όσον αφορά το πάγωμα του γόνου, δεν ισχύουν όλα αυτά, εφόσον η διέγερση που γίνετε σε κάθε μελίσσι είναι φυσιολογική για την εποχή, και δεν υπάρχουν προβλήματα. Το κάθε μελίσσι ξέρει μεχρι που πρέπει να φτάσει...

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Γεια σου ρε Πέτρο. Είσαι μεγάλος παίχτης. Μπράβο στην Ορεινή Μέλισσα για τις δημοσιεύσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι μπραβο που ταιζεις χιλιαδες μελισσια απο τα γυρω κοπαδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!