Widget Recent Post No.

Μεγάλη ανάπτυξη και μυστικά απο τα μελίσσια αυτή την εβδομάδα



Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη εποχή, που τα μελίσσια αναπτύσσονται, και ο μελισσοκόμος πρέπει να προσέχει όλες τους τις κινήσεις. Θεωρώ πως αυτή την εποχή ο μελισσοκόμος έχει τα περισσότερα έξοδα σε τροφές, εφόσον τα μελίσσια τρώνε μανιωδώς και παράγουν γόνο. Αν ο καιρός είναι καλός τα μελίσσια τρώνε ακόμα περισσότερο, ενώ αν είναι βροχερός μπορεί τα μελίσσια να μη συλλέγουν τροφές, και να εξαρτώνται πλήρως με ότι τους έχουμε δώσει μέσα στη κυψέλη.

Η τροφοδοσία με σιρόπι πλέον είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα, τωρόντας ένα βασικό κανόνα. Η θερμοκρασία να είναι πάνω απο 14 βαθμούς, και να έχει καλές ηλιόλουστες ημέρες. Όποιος πάει να ταίσει με κρύο βροχές, και κακοκαιρία, θα κάνει κακό στα μελίσσια του. Αν υπάρχει κακός καιρός προτιμούμε να δώσουμε στα μελίσσια στερεά τροφή, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Εναλλακτικά δίνουμε ποιό πυκνό σιρόπι. Σε κάθε περίπτωση όμως φροντίζουμε όλα τα μελίσσια να έχουν ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΕΙΑ σε τροφή, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη γέννα της βασίλισσας.
Το σιρόπι το βάζουμε είτε με πιατάκι, είτε με μπουκάλι, είτε με άλλο τροφοδότη της επιλογής μας. Το μυστικό είναι τώρα νωρίς την Άνοιξη, το σιρόπι ή το ζυμάρι, να είναι ακριβώς επάνω απο τον γόνο. Στη περίπτωση με το μπουκάλι, όπως ξέρετε κάνουμε ΜΙΑ τρυπούλα με μια πρόγκα, και οι μέλισσες πέρνουν τη σταγονίτσα σιγά σιγά, με αυτό το τρόπο γίνετε η καλύτερη διέγερση εφόσον το σιρόπι ταίζεται κατευθείαν στον γόνο. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούμε ζεστά τα μελισσάκια μας, με το κηρόπανο τους.


Δείτε πως ένας μελισσοκόμος ταίζει τα μελισσάκια του. Το πιατάκι κάτω απο το κηρόπανο για να βολεύονται οι μέλισσες στη κατανάλωση του. Προσέχουμε στο πιατάκι να βάλουμε πευκοβελόνες για να μη πνίγονται οι μέλισσες. Το πιατάκι είναι μια σούπερ οικονομική λύση, και πολύ διαδεδομένη κυρίως σε επαγγελματίες μελισσοκόμους



Εδώ βλέπουμε τις γυρεόπιτες που έβαλε ο μελισσοκόμος Μιχάλης στα μελίσσια του. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χειρισμό, ο οποίος προκαλεί έκρηξη ανάπτυξης στα μελίσσια απο νωρίς. Γενικά τα μελίσσια έχουν έλλειψη νωρίς την Άνοιξη. Περισσότερη έλλειψη έχουν οι μελισσοκόμοι που μένουν Βόρεια. Για αυτό η γυρεόπιτα αποτελεί μια εξαιρετική λύση...



Η βασίλισσα καθώς αισθάνεται το πλυθησμό του μελισσιού να αυξάνεται, και να υπάρχει επάρκεια σε τροφές, γύρη και μέλι, αμέσως επεκτείνει περιμετρικά τη γέννα, και ο γόνος στο πλαίσιο αρχίζει να μεγαλώνει. Πχ τον φεβρουάριο έχουμε 50% στην επιφάνεια του πλαισίου γόνο, και τον Μάιο είναι στο 100%.



Να ξέρετε πως όπως ο Φλεβάρης έχει σκαμπανευάσματα, έτσι και ο Μάρτης. Έχουν συμβεί πάρα πολλά παράξενα στον καιρό, απο χιόνια πλυμμήρες μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε να περιμένουμε μέχρι το Μάρτη, πρίν αρχήσουνε να ανοίγουμε τα μελίσσια, δηλαδή να προσθέτουμε πλαίσια για ανάπτυξη.






Μια μαγική στιγμή όταν επιθεωρούμε τέτοια εποχή, είναι αυτή που βλέπουμε όταν εκκολάπτεται ο πρώτος γόνος! Ακόμα και τώρα που σας το περιγράφω, σκέφτομαι τις ασπρισμένες "χνουδάτες" μελισσούλες που κατακλίζουν τα πλαίσια, και το μελίσσι γεμίζει με νέο πλυθησμό. Αυτές οι μέλισσες νε ξέρετε θα φέρουν τη ζωή στο μελίσσι. Πχ για να καταλάβετε, βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία, που στο κέντρο έχει μείνει κενό; Αυτός ειναι ο παλιός γόνος που ωρίμασε και τώρα βγαίνει έξω. Αυτός ο νέος πλυθησμός είναι όλο ζωή μέσα του, έτοιμος να ταίσει άλλο γόνο, τη βασίλίσσα κλπ...



Φυσικά όσος περισσότερος ο γόνος, τόσο καλυτερεύουν τα πράγματα. Ένα ακόμα μυστικό. Όταν έχει βροχή και το μελίσσι μένει κλειστό, ο γόνος συνεχίζει να εκκολάπτεται. Ουσιαστικά αυτό που μετράει, είναι πόσο γεννούσε η βασίλισσα 21 ημέρες πρίν. Συνεπώς μπορεί να περάσουν 4-5 ημέρες και να βρούμε το μελίσσι αρκετά μεγαλύτερο



Να ξέρετε πως το να βλέπετε νεκρές μέλισσες ή νεκρό γόνο, δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.



Ο νεκρός γόνος μπορεί να συμβεί είτε απο κρύο (πάγωμα) είτε καμιά φορά και απο βαρρόα. Γενικα το πιο πιθανό αυτή την εποχή είναι αν έχουμε απότομη πτώση θερμοκρασίας, να βρούμε παγωμένο γόνο, και πεταμένο έξω απο τη κυψέλη. Μπορεί να είναι κομμένες προνύμφες ή και ενήλικες μέλισσες. Ο παγωμέος γόνος είναι μαύρος σε χρώμα και είναι περίπου όπως στην παραπάνω φωτό..

Διαβάστε τη συνέχεια στο επόμενο άρθρο εδώ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια