Widget Recent Post No.

Τροφοδοσια με σιρόπι και ζυμάρι μαζί: Η μέθοδος που έχει φοβερά αποτελέσματα από μεγάλο μελισσοκόμο



Πολλοί νέοι ρωτάνε πως θα φτιάξουν δυνατά - μεγάλα μελίσσια και η συνήθης απάντηση που παίρνουν από τους μελισσοκόμους είναι: Βάλε 200-300 ml σιρόπι κάθε ημέρα η κάθε 2-3 ημέρες. Τέτοιες μεθόδους "τροφοδοσίας" προτείνουν αρκετοί μελισσοκόμοι, όμως όταν πάνε στα μελίσσια τους εφαρμόζουν άλλα και όχι αυτά που προτείνουν στους μελισσοκόμους. Θέλω σήμερα εντελώς φιλικά και καλοπροαίρετα να συμβουλεύσω όλους τους μελισσοκόμους να μην κάνουν τζάμπα κόπο και ταυτόχρονα να έχουν μέγιστο αποτέλεσμα. Και πως θα το καταφέρουν; Σήμερα θα σας δώσω μια μέθοδο που εφαρμόζω και μου έδωσε έμπειρος βασιλοτρόφος που φτιάχνει παραφυάδες και τις πουλάει έτσι. Ξέρετε όταν θες να φτιάξεις μελίσσια δεν μπορείς να παίζεις με τέτοια θέματα!


Η μέθοδος δεν είναι καθόλου δύσκολη και έχει να κάνει με τροφοδοσία σιροπιού και ζυμαριού ταυτόχρονα! Όταν ένας μελισσοκόμος έχει πολλά μελίσσια δεν έχει χρόνο να πηγαίνει κάθε ημέρα στα μελίσσια. Δεν το επιτρέπουν άλλωστε και τα έξοδα πετρελαίου. Έτσι εφαρμόζει μια μέθοδο ανάπτυξης η οποία χρειάζεται να πηγαίνεις στα μελίσσια μόνο μια φορά την εβδομάδα. Και έχει άριστα αποτελέσματα. Τι ακριβώς κάνει όμως, πότε, και πώς;
Αρχικά να ξεκινήσουμε το κομμάτι της τροφοδοσίας. Ο μελισσοκόμος μου είπε ότι προτιμά να χρησιμοποιεί μπουκάλι  που χωράει 1 λίτρο σιρόπι μέσα. Το κλασσικό μπουκαλάκι νερού παίρνει μόνο μισό λίτρο μέσα οπότε δε βολεύει για αυτού του είδους τη τροφοδοσία. Αν κάποιος δε θέλει να αγοράσει τα έτοιμα μπουκάλια απο την άγρια μέλισσα μπορεί πάνω από κάθε μελίσσι να βάλει πάτωμα και στη συνέχεια να τοποθετήσει μπουκάλι νερού 1 λίτρο, γιατί αλλιώς δε χωράει κάτω από το καπάκι. Φυσικά αυτό έχει επίπτωση στη θερμομόνωση του μελισσιού ειδικά όταν έχει ψύχρα το βράδυ. Γι αυτό προτείνετε να αγοράσετε το μπουκάλι της άγριας μέλισσας η κάποιο παρόμοιο της αγοράς. Κοστίζει περίπου 60 λεπτά και θα σας δώσω σύνδεσμο να το αγοράσετε παρακάτω.

Ταυτόχρονα με το 1 λίτρο σιρόπι βάζει και μια δίκιλη βανίλια. Τα μελίσσια έχοντας τόση τροφή θα κάνουν μεγάλη αύξηση στον γόνο και μόνο αν το δει κανείς με τα μάτια του θα το πιστέψει. Ένας αρχάριος μελισσοκόμος σκέφτεται ότι με μια τέτοιου είδους τροφοδοσία θα αποθηκεύσουν τη ζάχαρη οι μέλισσες και θα προκύψει νοθεία στο μέλι. Αυτό το σκέφτεται μόνο ένας που δε ξέρει, γιατι οι μέλισσες με την εκτροφή του γόνου δεν θα αφήσουν ούτε 0.0001 γραμμάριο ζάχαρης μέσα στη κυψέλη πόσο μάλλον στη γονοφωλιά. Μιλάμε για τεράστια κατανάλωση τροφής ο γόνος. Ακόμη και αν αποθηκευτεί η ζάχαρη τον απρίλιο δεν θα μείνει τίποτα γιατί γίνεται χαμός.

Συμπερασματικά λοιπόν η μέθοδος έχει ως εξής: Από 20 Φλεβάρη και μετά όσοι μελισσοκόμοι είναι Νότια, μπορούν να βάλουν 1 λίτρο σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 (για μικρότερα από 7 πλαίσια πλυθησό) και 2 λίτρα νερό 1 κιλό ζάχαρη για μελίσσια (10+ πλαίσια πλυθησμό). Μαζί με το μπουκάλι σιροπιού βάζουμε και μια δίκιλη βανίλια. Επανάληψη μια φορά την εβδομάδα. Προσοχή όμως συνάδελφοι. Αν τα μελίσσια είναι πολύ μικρά σε πλυθησμό κάτω απο 5 πλαίσια καλό είναι να βάλουμε λίγο σιρόπι πχ 500 ml γιατι οι μέλισσες είναι αδύνατο να πάρουν 1.5 λίτρο. Για να μην υπάρχει κίνδυνος ξινίζματος του σιροπιού μπορούμε να βάλουμε και 1 γραμμάριο θυμόλη στα 15 λίτρα σιρόπι. Η θυμόλη εκτός απο συντηρητικό λειτουργεί και σαν πρόληψη κατά της νοζεμίασης.

Εύχομαι σε όλους να φτιάξουν δυνατά και μεγάλα μελίσσια!

Τροφοδοτής μπουκάλι
http://arkadikimelissokomia.gr/τροφοδότης-μπουκάλι-αγρια-μέλισσα/

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα,γιατί μπουκάλι της Άγριας Μέλισσας 1 λίτρουκαι όχι δύο μπουκαλάκια νερού 1/2 λίτρου.και χωράνε άνετα και τζάμπα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια τα λετε για τροφοδεσιες το κοστος για 200 μελισσια το λεμε??? βανιλια 200 Χ 2,4€ = 480€
    για 200 λιτρα σιροπι χρειαζονται 100 κιλα ζαχαρι = 52€ τωρα που ειναι σε προσφορα δηλαδη 480€+52€=532€ Χ 3 εβδομαδες =1596€ σιγουρα δεν κολαμε στο πετρελεο!!!.Συνεχεια τωρα που ερχεται η ανοιξη αγορα κυψελων 30 Χ 40€ =1200€
    επεξεργασια κυψελων (χρωματα συρμα κτλπ) = 400€
    χτυσιμο κεριων 200 Χ 6 = 1200 Χ 0,8€ =960€
    δευτερη τροφοδοσια σιγουρα 1500€
    παραφιαδες βανιλια 30 Χ 2,4€ =72€ Χ 2 =144€
    κερια 30 Χ 3 =90 Χ 0,8 =72€
    ανευρεση τοποθεσιας επιθεωρηση - καυσιμα 1000€
    ΣΥΝΟΛΟ 6872€
    Οσο ο βασικος μισθος και ακομα δεν εχουμε παρει μελι, και δεν εχουν τελιωσει τα εξοδα για την χρονια γιατι μπορει να χρειαστη και τριτη τροφοδοσια και αλλα.Αυτα γιατι πολοι νομιζουν οτι με τα μελισσια δουλευουν αυτα και εμεις βγαζουμε χρηματα η οτι θα βγαλουν ευκολο χρηματα
    ΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΒΟΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Μ' αρεσε πολυ ο λογαριασμός που κάνατε. είναι υπέροχο, βγαζω το καπέλο μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!