Widget Recent Post No.

Αγορά παραφυάδων: Πως να μη πέσουμε θύματα; Απάτες παλιών μελισσοκόμων στους νέους



Πως μπορούν να μας εξαπατήσουν αγοράζοντας παραφυάδες; Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολλά περιστατικά κυρίως σε νέους και άπειρους μελισσοκόμους οπότε σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Η πολύχρονη εμπειρία λέει ότι ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δύσκολα θα εξαπατήσει κάποιον, ενώ ένας που προσπαθεί να βρει μια ευκαιρία, να πουλήσει τα μελίσσια του και μετά να εξαφανιστεί απο προσώπου γης, αυτός είναι πολύ πολύ επικινδύνως. Ποιές είναι όμως οι απάτες που κρύβονται πίσω από την αγορά παραφυάδων; Πως μπορεί να μας κοροϊδέψει κάποιος χωρίς να το καταλάβουμε, η να το καταλάβουμε όταν είναι πλέον αργά;

Πρώτον και κυριότερων για να αγοράσουμε μελίσσια δεν δίνουμε ποτέ προκαταβολές και δεν αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Δηλαδή πάμε επι τόπου στο μελισσοκομείο για να ελέγξουμε τι θα αγοράσουμε. Αν δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία πρέπει να έχουμε κάποιον έμπειρο δίπλα μας. Σε περίπτωση που δεν ξέρουμε την "τύφλα" μας καλό είναι να μάθουμε πρώτα και μετά να αγοράσουμε μελίσσια. Ξέρετε πως περιμένουν τους νέους μελισσοκόμοις κάποιοι τέτοιοι; Σαν γύπες που περιμένουν να πεθάνει το θήραμα τους για να το κατασπαράξουν. Ίσως ακούγονται λίγο υπερβολικά αλλα έτσι είναι η κοινωνία δυστυχώς, οπότε πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 104.

Παρακολουθώντας το ιντερνετ έχω δεί κατά περιόδους αρκετούς επαγγελματίες που πουλάνε μελίσσια σε εξωφρενικές τιμές, δίχως να το αξίζουν πραγματικά. Οι κατοχοί τους εγγυώνται μελίσσια που καταπολεμούν μόνα τους τη βαρρόα, και άλλα παραμύθια που δυστυχώς οι νέοι πιστεύουν και πέφτουν θύματα. Προσωπικά καταλογίζω μεγάλο μέρος ευθύνης σε αυτούς τους νέους που πάνε δίχως να γνωρίζουν και σκορπάνε τα χρήματα τους. Ο έμπορος τη δουλειά του κάνει χρήματα θέλει να βγάλει, έτσι ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη για να γλιτώσει από τα κοφτερά τους δόντια.
Οι απάτες με τις εξοφρενικές τιμές είναι αρκετές ανα την Ελλάδα αλλά υπάρχει και μια άλλη περίπτωση. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι πουλάνε στους νέους ότι σαβούρα έχουν στην αποθήκη τους. Θυμάμαι μερικά περιστατικά που αν σας τα πω θα τραβάτε τα μαλλιά σας και θα πείτε "μα τόσο χαζός ήταν αυτός που έπεσε θύμα έτσι". Η απάντηση είναι περίπλοκη. Ξέρετε ένας νέος μελισσοκόμος που δεν γνωρίζει σε συνδιασμό με τον λεγόμενο "ενθουσιασμό του νέου μελισσοκόμου" δεν είναι δύσκολο να εξαπατηθεί. Πόσο μάλλον αν ο παλιός μελισσοκόμος τον μαθαίνει για τα μελίσσια και δεν έχει που αλλού να στηριχθεί και να μάθει.

Μια μεγάλη απάτη που γίνεται στην αγορά παραφυάδων και μελισσιών είναι η διαφορά στον πλυθησμό. Για παράδειγμα αγοράζει κάποιος μια παραφυάδα 7 πλαισίων και στην πραγματικότητα ο πλυθησμός εσωτερικά καλύπτει μόνο τα 3 πλαίσια. Το παράδειγμα αυτό είναι πολύ αντιπροσωπευτικό για τις απάτες που γίνονται και θα σας αναφέρω μια εμπειρία που έπαθε ένας μελισσοκόμος πριν λίγα χρόνια. Αποφάσησε να αγοράσει μελίσσια και επέλεξε έναν επαγγελματία απο το Αγρίνιο. Δεν είχε δυνατότητα να δεί τι θα αγοράσει και η μεταφορά έγινε με άλλο μελισσοκόμο. Προφανώς ο συνάδελφος που αγόρασε τις παραφυάδες έβαλε τα χρήματα προκαταβολικά και αγόραζε γουρούνι στο σακί δίχως να ξέρει τι θα βρεί μόλις ανοίξει τις κυψέλες, Δυστυχώς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον επαγγελματία μελισσοκόμο, εφόσον του τον ειχαν προτείνει για πολύ αξιόπιστο.

Μόλις έφτασαν τα μελίσσια και άνοιξε μετά απο 2-3 ημέρες αντι για 7άρια μελίσσια που είχε πληρώσει τα μελίσσια ήταν 3άρια. Έπαθε τη πλάκα του διότι δεν ήταν και χθεσινός για να μη γνωρίζει ότι εξαπατήθηκε παταγοδώς! Έτσι λοιπόν έχασε τα χρήματα του. Οι νέοι προσέχετε λοιπόν όταν αγοράζετε τα μελίσσια να έχουν τον πλυθησμό που λέει ο μελισσοκόμος και όχι λιγότερο.

Εξίσου σημαντικό κατά την αγορά παραφυάδων είναι να υπάρχει υγιής σφαιρωτός γόνος χωρίς κενά, και να μην υπάρχουν μαύρες κηρήθρες. Η βασίλισσα πρέπει να είναι καινούργια και όχι παλιά. Όσον αφορά τη βασίλισσα ξέρετε τι είχε γίνει με έναν μελισσοκόμο; Αγόρασε μελίσσια και οι βασίλισσες ήταν βαμμένες στο χρώμα της χρονιάς. (οι μελισσοκόμοι βάφουν τον θώρακα με ένα διαφορετικό χρώμα κάθε χρόνο για να γνωρίζουν την ηλικία πχ άσπρο το 2016). Αφού αγόρασε τα μελίσσια όταν πέρασε λίγος καιρός το χρώμα άρχισε να πέφτει και να βγαίνει άλλο απο κάτω. Ο μελισσοκόμος είχε παλιές βασίλισσες και προκειμένου να τις πουλήσει για καινούργιες έβαψε δεύτερο χρώμα πάνω απο το παλιό. Το καινούργιο χρώμα ξεθώριασε και αποκαλύφθηκε η απάτη.

Συνάδελφοι έχω πολλές τέτοιες περιπτώσεις να σας απαριθμήσω γι αυτό πρέπει να προσέχετε, και μη δίνετε χρήματα πριν δείτε τι έχουν σκοπό να σας πουλήσουν. Πολύ προσοχή!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια